Hoe gaat een triggerfinger behandeling in zijn werking?

Een triggerfinger behandeling wordt op een aantal manieren uitgevoerd. Hoe ernstig de blessure is omtrent de vinger in combinatie met het herstelduur bepalen de behandelingswijze van de triggerfinger. Er zijn twee verschillende soorten behandeling voor een triggerfinger. Dit kan door een triggerfinger natuurlijk te behandelen op een niet-operatieve manier of met medicatie via een operatieve manier. In beide gevallen is een triggerfinger brace of spalk van groot belang. Een vingerspalk kan helpen om het aangedane gewricht rust te geven en stimuleert het herstel van een triggerfinger of triggerduim. Daarnaast beschermt de triggerfinger brace de gewrichten voor verdere klachten en maakt het mogelijk om extra handelingen te verrichten.

Triggerfinger natuurlijk behandelen

Een niet-operatieve behandeling van een triggerfinger kan er op meerdere manieren uitzien. Een triggerfinger natuurlijk behandelen begint met het nemen van voldoende rust. Hierbij wordt vanuit gegaan dat de klachten vanzelf afnemen. Als blijkt dat de triggerfinger niet vanzelf verdwijnt, dan helpt een triggerfinger spalk of brace om het herstelproces van de vingerblessure te bevorderen.

Triggerfinger behandeling met medicatie

Ontstekingsremmers kunnen ook tot een oplossing zijn. Het is een onnatuurlijk herstelproces van de triggerfinger, maar staat garant voor snel en uitstekend resultaat. De behandelingswijze die het meest voor komt, is een injectie dat bestaat uit een ontstekingsremmer met een verdovende vloeistof. Na maximaal drie injecties geeft dit resultaat in genezing op langer termijn, de kans op bijwerkingen is laag en tasten de gewrichten niet aan.

Het effect van medicatie kan na een aantal dagen dagen al voelbaar zijn. Toch kan het tot zes weken duren voor maximaal resultaat. Daarbij wordt aangeraden om de vinger zo min mogelijk te belasten.

Vingerspalk-Pro-orthic

Operatieve triggerfinger behandeling

Wanneer een niet-operatieve behandeling zijn vruchten onvoldoende kan afwerpen, is het noodzaak om een operatie te ondergaan. Hoe dit in zijn werking zal gaan, vindt u hieronder meer over.

Voor de operatie

De triggerfinger wordt in de meeste gevallen verdoofd met lokale verdoving of via een regionaal pijnblok. Vlak voor de operatie krijgt u de verdovende vloeistof binnen via een infuusnaald in de arm. De verdoving zal zich verspreiden tot de gehele de arm.

Tijdens de operatie

Het doel van de operatie is om de pezen in de vinger weer soepel te laten bewegen. Dit is mogelijk door het dakje van de peesschede door te snijden.
De opgelopen wonden die tijdens de operatie worden direct gehecht. Tien dagen later haalt de huisarts deze hechtingen eruit.

Na de operatie

Na de operatie is het mogelijk dat er reacties opkomen. De reacties die zich na de behandeling het meest laten zien zijn:

  • Een ontsteking van de wond.
  • Een nabloeding of bloeduitstorting.
  • Veel last van vinger bewegingen in de eerste weken na de ingreep. Tip: maak gebruik van handtherapie.
  • Kleine kans voor het oplopen van koude intolerantie en dystrofie.

Hoe kun je triggerfinger behandelen?

U kunt een triggerfinger op een niet-operatieve en operatieve manier aanpakken. Bij niet-operatief neemt u alleen rust. Bij een operatieve behandeling vindt er een operatie plaats. In beide gevallen kan er een brace worden gebruikt.

Hoe voorkom je triggerfinger?

Houd de buigspieren soepel, sterk en warm. Maak gebruik van pauzes en rust en ondersteunende middelen waar nodig.