Wat is een triggerfinger?

Triggerfinger is een aandoening in de vinger dat in vele situaties voor kan komen. De aandoening kan zich uiten als een zwelling in de buigpees van de vinger. Oorzaken die de vingerblessure opwekken, zijn onder andere overbelasting of irritatie van de vinger. Dit kan uiteindelijk leiden tot vernauwing of een lokale zwelling in de pees, waardoor normale geleiding van de buigpees wordt beperkt en knapjes kunnen worden ervaren. Dit wordt ook wel ‘triggering’ genoemd en heeft de blessure haar naam aan te danken. Voor herstel van een triggerfinger bieden onze vingerspalken de juiste hulp. De triggerfinger spalk is een hulpmiddel wat ondersteuning en bescherming aan de overbelaste vinger geeft. Dit verzacht de pijn in het gewricht en voorkomt verdere overbelasting van de vinger.

Wat kan een triggerfinger veroorzaken?

De oorzaak voor het oplopen van een triggerfinger is net als bij carpaal tunnel syndroom vaak onbekend. Het is een gewrichtsaandoening die zich plotseling kan voordoen. Enkelen factoren kunnen wel een rol spelen bij het oplopen van de spierblessure. Hieronder vallen andere aandoeningen als suikerziekte of reuma die de gevoeligheid voor gewrichtsblessures vergroten. Daarnaast maken zware inspanningen de kans op een triggerfinger een stuk groter.

Daarnaast zijn er verschillende doelgroepen eerder vatbaar voor een triggerfinger. Dit zijn:

  • Kinderen die jonger zijn dan 6 jaar.
  • Vrouwen.
  • Mensen die tussen de leeftijdsgroep van 40 en 70 jaar zitten.
  • Personen met andere aandoeningen. Denk aan reuma, diabetes etc.
  • Mensen die de vinger zwaar belasten of herhalende bewegingen maken. Voorbeeld is het werken op een toetsenbord.
Triggerfinger

Welke symptomen staan in teken van een triggerfinger?

Een triggerfinger is een vervelende vingerblessure wat verschillende klachten met zich meebrengt. Deze symptomen kunnen voor problemen zorgen die dagelijkse bewegingen beïnvloeden. Hieronder worden de syndromen van de vingeraandoening verder uitgelicht, zodat u tijdig kunt ingrijpen bij overeenkomende klachten.

Klachten die in verband staan met een opgezwollen vinger zijn:

  • Pijn bij het buigen of strekken van de vinger.
  • Hoge krachtsinspanning nodig om de vinger te bewegen.
  • Ontstaan van een bult of knobbel in de peesschede.
  • Een kromme vinger.

Hoe behandelt u een tintelende vinger?

Wanneer u last krijgt van een tintelende vinger is het belangrijk om een triggerfinger behandeling te volgen. Zorg ervoor dat de vinger zijn benodigde rust krijgt. Daarbij wordt een vingerspalk gezien als bijbehorende oplossing. Een vingerspalk geeft het aangedane gewricht rust te en stimuleert het herstel. Tmax tape en triggerfinger oefeningen helpen bij aan een goed herstel.

Triggerfinger spalken

Triggerfinger spalken zijn gemakkelijk inzetbaar en aan te krijgen. De vingerspalk geeft de juiste hoeveelheid compressie aan de triggerfinger waardoor deze in zijn natuurlijke positie komt te staan. Daarbij geldt een vingerspalk ook als triggerfinger duimspalk.

Bekijk braces

Triggerfinger tapen

De triggerfinger tapen geeft extra steun en bescherming naast het dragen van een vingerspalk. Het zorgt ervoor dat deze bewegelijker wordt zonder daar al te veel pijn bij te voelen. Hier kan kinesiologie tape van Tmax goede ondersteuning geven.

Tape blessure

Oefeningen voor een tintelende vinger

Triggerfinger oefeningen dragen bij aan het herstelproces van de vingeraandoening. Tijdens de oefeningen wordt er compressie op de belaste vinger tot de handpalm gegeven. Uiteindelijk zal dit zorgen voor spierversterking waardoor meer belasting mogelijk is.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over een triggerfinger

Wat is een trigger- of hokkende vinger?

Een triggerfinger (ook wel hokkende vinger genoemd) is een aandoening dat zich kan uiten als een zwelling in de buigpees van de vinger.

Hoe ontstaat een triggerfinger?

Vaak komt de vingerblessure voor wanneer er een zware inspanning is verricht of er zich een herhalende beweging voor doet.

Wat zijn de symptomen van een triggerfinger?

Wanneer het moeilijker is om de vinger of duim te buigen en u een schokje voelt wanneer de duim recht komt, is er sprake van een triggerfinger. Ook kan er een zwelling ontstaan.

Kan een triggerfinger toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?

Zorg ervoor dat de vinger zijn benodigde rust krijgt. Daarbij wordt een vingerspalk gezien als bijbehorende oplossing. Tmax tape en triggerfinger oefeningen helpen ook bij aan een goed herstel van de triggerfinger. Hiermee zorgt u er ook voor dat de vinger erger kan worden.

Hoe behandel ik een tindelende vinger?

Voor de behandeling van een triggerfinger wordt u aangeraden om een vingerspalk te gebruiken. Een vingerspalk geeft het aangedane gewricht rust te en stimuleert het herstel tijdens dagelijkse bezigheden.