BioSkin Trilok header

Verstuikte enkel blijft dik

Heeft u onlangs een verkeerde beweging gemaakt waardoor uw enkel dik is geworden en lijft de verstuikte enkel dik na een aantal dagen waardoor u niet goed weet wat u kunt doen? Lees op deze pagina wat u het beste kunt doen tegen een verstuikte enkel die dik blijft.

Wat moet ik doen als mijn verstuikte enkel dik blijft?

Wanneer je enkel dik blijft na herstel zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ten eerste is het een optie om je enkel te zwachtelen. Door je enkel te zwachtelen wordt er constant druk uitgeoefend op het vocht. Dit zorgt ervoor dat het vocht wilt ontsnappen waardoor de zwelling dus minder wordt. Wellicht overbelast je je enkel onbewust teveel, hierbij is het verstandig om toch maar voor een enkelbrace te kiezen. Neem bij twijfel altijd contact op met uw fysiotherapeut. Deze gaat met u kijken of het probleem aan iets anders ligt. Vaak is het niet zonder reden en betekent het dat de enkel nog niet volledig is genezen.

verstuikte enkel die dik blijft

Waarom wordt de enkel dik bij een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel is een akelige blessure die vaak een langzame herstelproces heeft, soms blijft het zelfs heel erg lang dik. Door het omklappen van uw voet kan de enkelband uitrekken of inscheuren. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes waardoor de enkel dik wordt. Dit wordt vervolgd door een scherpe pijn en een blauwe plek. Deze blauwe plek ontstaat door een bloeduitstorting. Door uw voet hoog te houden zal de zwelling sneller weggaan en zakt het bloed naar een lager deel van uw voet.

Hoelang blijft je enkel dik na een verstuiking?

Hoelang je enkel dik blijft heeft te maken met een aantal verschillende factoren.

  • De ernst van het ongeval een grote factor. 
  • Wanneer je van een grote hoogte verkeerd land zal de schade erger zijn dan wanneer je je verstapt op een stoeprand.
  • De zwelling zal vaak minimaal 10 dagen blijven.
  • Maak je dus nog geen zorgen wanneer je na een lichte verstuiking weer kunt lopen maar wel een gezwollen enkel hebt.

Hetzelfde geld voor een ergere verstuiking, vaak gaat de zwelling vanzelf weg. Mits je deze regelmatig met ijs behandeld. Het ijs zorgt er namelijk voor dat de zwelling afneemt waardoor het herstelproces bevordert wordt. 

BioSkin-TriLok-aantrekken voor verstuikte enkel die dik blijft

Welk herstelproces heeft een verstuikte enkel die dik blijft nodig?

Een enkel die dik blijft na verstuiking dient op de juiste manier worden behandeld en daarvoor is het belangrijk om te weten in welke fase het lestel van de enkel zich bevindt. Het herstelproces van een enkel die dik blijft bevat 3 fases, waarin pijn een belangrijke indicator is van de ernst van de verstuiking. De Brace Specialist heeft onderstaand voor u het herstelproces op een rijtje gezet.

De eerste 10 dagen na een enkelverstuiking

In de eerste fase (10 dagen na verstuiking) kan het vocht in de enkel vasthouden waardoor de zwelling zichtbaar blijft. Dit voelt warm en pijnlijk aan en gaat vanzelf over. Na ongeveer 4 dagen zal de pijn afnemen en de beweeglijkheid toenemen. Het is belangrijk dat u tijdens deze fase goed koelt en de enkel omhoog legt.

Het herstellen van de enkelbanden na een enkelverstuiking

Bij de tweede fase (10 dagen tot één maand) zal het vocht in de enkel bijna verdwenen zijn maar is er nog lestel aan de banden in de enkel. U zult dan in samenspraak met uw fysiotherapeut de juiste oefeningen uitvoeren met een geleidelijke opbouw van de belasting op de enkel. Het is aan te raden dat u tijdens deze fase gebruik maakt van een enkelbrace. Dit ondersteunt de enkel waardoor het herstelproces sneller en effectiever verloopt. De Bioskin Trilok is hiervoor een perfect voorbeeld.

Terugkerende instabiliteit of geen klachten na een verstuikte enkel

Na 6 weken tot 12 weken kan vrijwel iedereen weer normaal functioneren en het sporten oppakken mits voldoende rust aan de de enkel is gegeven. Het kan zijn dat u nog lichte instabiliteit voelt in de enkel, of lichte pijnklachten blijft ervaren na een behandeling van uw fysiotherapeut. Zorg er dan voor dat u deze klachten niet laat liggen. Het gebruik van een enkelbrace tijdens het sporten of kinesiologie tape kan de terugkerende instabiliteit in uw enkel verhelpen waardoor uw activiteiten niet belemmerd hoeven te worden.

Wilt u meer informatie weten?

Als u meer informatie wilt over een “verstuikte enkel” kijk dan op de hoofdpagina hierover. Hier lees je alles over de blessure, van de oorzaken, klachten en symptomen tot de behandeling ervan. Heeft u verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, deze verwijst u door naar onze specialisten.

Advertentie-verstuikte-enkel-blijft-dik

Veelgestelde vragen over verstuikte enkel

Wat is een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel gebeurt meestal wanneer je voet naar binnen of buiten klapt(meestal naar binnen). De band aan de buitenkant van je enkel (de enkelband) komt dan onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt.

Hoelang blijft een verstuikte enkel dik?

Een verstuikte enkel blijft meestal 10 dagen dik.

Wat te doen bij een verdikte enkel?

Er zijn twee manieren om de verstuikte enkel te behandelen bij verdikking. Dit is mogelijk door de enkel te zwachtelen of een enkelbrace te dragen.