3 Oefeningen voor een beter herstel van een whiplash

Op het moment dat u whiplash oefeningen uit wilt voeren dient u met een aantal zaken rekening te houden. Houdt geen lange tijd rust maar blijf in beweging. Luister hierbij wel naar uw lichaam, bij pijnklachten direct stoppen. Daarnaast is het belangrijk dat het doel van de oefeningen niet is om de pijn te verminderen, maar om bewegingen met de nek tijdens werk of privé gemakkelijk uitvoerbaar te maken.

Welke whiplash oefeningen worden vaak gebruikt?

Er zijn verschillende whiplash oefeningen die kunnen worden gebruikt. De oefeningen zijn voornamelijk afhankelijk van de ernst van de blessure, en de hoogte van de pijngraad. Bij elke whiplash oefening draait het om de beweging van de nek, om zo werken en het dagelijkse leven toegankelijk te maken. Hieronder hebben we een aantal veelgebruikte oefeningen bij een whiplash voor u neergezet. Bekijk welke geschikt zijn voor u.

Oefening 1: Links en rechts kijken met de nek

 1. Ga in een actieve houding staan, waarbij de rug is gestrekt en u uw hoofd (nek) rechthoudt.
 2. Beweeg vervolgens met uw nek op een ontspannen manier naar de linkerkant toe.
 3. Doe dit hetzelfde naar de rechterkant toe, en houdt 2 seconden vast.
 4. Let erop dat u het hoofd en de nek niet forceert, de nek dient op een lichte manier te worden belast.
whiplash oefening 2

Oefening 2: Squat met handen in de rug

 1. Ook bij deze oefening dient u te beginnen met in een actieve houding te gaan staan.
 2. Plaats vervolgens uw handen in de rug en ga achterop zitten.
 3. Houdt vervolgens uw knieën achter uw tenen en kijk schuin omhoog.
 4. Let erop dat u de knieën niet verder buigt dan een hoek van 90 graden.
 5. Doe dit 20 keer en neem dan kort rust.
whiplash oefening 1

Oefening 3: Schouderoefening whiplash

 1. Ga rechtop staan met de voeten ter hoogte van de heup. Houdt ongeveer 20 centimeter afstand tussen uw voeten en laat de armen rustig en losjes langs het lichaam hangen.
 2. Kantel vervolgens uw bekken een beetje naar voren, zodat de het holle gedeelte in uw onderrug kleiner wordt. Let er op dat de knieën niet op slot staan.
 3. Rol ten slotte rustig uw schouders tegelijk naar achter en weer terug naar voren, zodat de schoudergewrichten meedraaien.
 4. Herhaal deze oefening zo vaak u wilt.
schouderrol whiplash

Welke hulpmiddelen kunnen worden gebruikt bij whiplash oefeningen?

Voor de beste whiplash oefeningen kunt u gebruik maken van fitness & balans hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen helpen u bij het uitvoeren van oefeningen, en dragen bij aan een effectief herstelproces voor de pijnlijke nek. De hulpmiddelen worden gebruikt om variatie in de oefeningen te brengen en zorgen voor een ander soort belasting. Vaak worden de hulpmiddelen gebruikt om de doorbloeding van het lichaam te stimuleren en de nekwervels te versterken door middel van effectieve whiplash oefeningen.

Hulpmiddelen van Mambo Max

Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken van Mambo Max voor het uitvoeren van whiplash oefeningen. Hierdoor kunt u specifiek uw klachten van een whiplash behandelen. Denk hierbij aan stepping stones, een balance board, comfort cushion of bijvoorbeeld een massagebal. Deze hulpmiddelen zijn handig in gebruik waardoor u op een effectieve manier het de spieren uw rug en nek wilt versterken en de bloedsomloop wilt stimuleren.

Een massagebal

U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een massagebal bij uw oefeningen voor een whiplash. De massagebal zorgt ervoor dat u op natuurlijke wijze druk uit kunt oefenen op uw rug en nek. Dit doe je door op de bal te gaan liggen zoals de foto hiernaast, en met lichte gewichten de nek te belasten. Hierdoor zorgt u voor een stabiliteit van de rug, en maakt u de spieren in uw nek en rug sterker.

Mambo-Max-Softmeds

Veelgestelde vragen over whiplash oefeningen

Welke oefeningen zijn effectief voor een whiplash?

Er zijn verschillende whiplash oefeningen die kunnen worden gebruikt. De oefeningen zijn voornamelijk afhankelijk van de ernst van de blessure, en de hoogte van de pijngraad.

Wat is belang van oefeningen voor een whiplash?

Bij elke whiplash oefening draait het om de beweging van de nek, om zo werken en het dagelijkse leven toegankelijk te maken. .

Wat moet ik doen als de oefeningen niet werken?

Wanneer u oefeningen uitvoert en geen vermindering van de pijn merkt in uw nek, dan zult u met een arts de opties moeten bespreken voor een andere behandelmethode.

Hoelang moet ik de oefeningen blijven uitvoeren?

Het is verstandig om de oefeningen minimaal 1x per dag uit te voeren, een half uur lang. Zo blijft de nek in beweging en wordt het dagelijkse leven toegankelijk.