Whiplash betekenis

Een whiplash houdt in dat er letsel is aangebracht door een onverwachte, krachtige beweging met de nek. Hierbij treedt er een extreme vorm van flexie-extensie op, waar de nek niet aan gewend is. Er ontstaat dan een beschadiging aan het steun- en bindweefsel of andere spieren in de nek. Hierdoor worden er pijnklachten in de nek ervaren en is het moeilijk om bewegingen met de nek te maken. Daarnaast kan er door de schade aan het weefsel hoofdpijn en spanningen ontstaan, wat het dagelijkse leven belemmert.

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een whiplash. De meest voorkomende oorzaak is een voor- achterwaartse beweging van de nek. Denk hierbij aan een auto-ongeluk, waarbij de nek een onverwachtse en krachtige beweging maakt naar voren. De aandoening ontstaat altijd uit een ongeluk, waarbij de krachtige beweging volledig onverwachts is. Hierdoor ontstaat er schade in het nekweefsel, waardoor pijnklachten worden ervaren.

whiplash uitleg

Welke whiplash symptomen treden op?

Er zijn een aantal whiplash symptomen waaraan u kunt herkennen dat u last heeft van de aandoening. Zo kunt u last krijgen van een aantal mentale problemen, namelijk concentratieproblemen, vergeetachtigheid, emotionele stabiliteit, geheugenverlies, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast bent u snel vermoeid en ervaart u moeite met slapen. Ten slotte kunt u ook een aantal fysieke klachten ervaren. Zo kunt u stijve schouders krijgen, een doof gevoel ervaren in de armen en pijnklachten krijgen in de schouders en armen.

Welke gevolgen heeft de aandoening voor uw dagelijkse bezigheden?

Een whiplash is meestal binnen een half jaar weg, echter kan het ook een aantal gevolgen voor uw dagelijkse bezigheden met zich meebrengen. Bij de meeste patiënten verloopt de ziekte aanvankelijk in perioden van verbeteringen en verergeringen, maar de aandoening kan ook erger worden of jarenlang gelijk blijven. Daarnaast is een whiplash moeilijk aan te tonen, hierdoor krijgen veel whiplashpatiënten te maken met problemen bijvoorbeeld in het werk, met verzekeringen en medische keuringen.

Welke braces raden fysiotherapeuten aan?

Nekbraces worden veelvuldig ingezet om de aandoening tegen te gaan. Zo zorgen nekbraces voor stabilisatie en ondersteuning van de halswervelkolom waardoor de pijnklachten van de blessure af zullen nemen en de beweeglijkheid in de nek terugkeert. Bekijk hieronder welke nekbraces geschikt zijn voor een whiplash behandeling.

Bekijk braces

Kan medical taping worden toegepast?

Ook Medical taping kan worden toegepast bij een whiplash. Wanneer u ervoor kiest om de blessure in te tapen zorgt u voor een betere doorbloeding van de nek, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en de bloedsomloop wordt verbeterd. Hierdoor zal het herstelproces in goede banen worden geleidt. Bekijk hieronder hoe u de blessure in dient te tapen.

Tape blessure

Welke oefeningen zijn geschikt om uit te voeren?

Naast het gebruik van een nekbrace of kinesiologie tape kunt u ook oefeningen uitvoeren. Wanneer u oefeningen uitvoert voor een whiplash, zorgt u er voor dat houding in de nek wordt verbeterd en pijnklachten worden vermindert. Het wordt echter wel aangeraden oefeningen uit te voeren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Wilt u weten welke oefeningen u zelf kunt uitvoeren, klik dan op de knop hieronder.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over wat een whiplash is

Wat is een whiplash?

Een whiplash houdt in dat er letsel is aangebracht door een onverwachte, krachtige beweging met de nek. Hierbij treedt er een extreme vorm van flexie-extensie op, waar de nek niet aan gewend is.

Hoe ontstaat een whiplash?

De meest voorkomende oorzaak is een voor- achterwaartse beweging van de nek. Denk hierbij aan een auto-ongeluk, waarbij de nek een onverwachtse en krachtige beweging maakt naar voren.

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Er zijn een aantal whiplash symptomen waaraan u kunt herkennen dat u last heeft van de aandoening. Zo kunt u last krijgen van een aantal mentale problemen, namelijk concentratieproblemen, vergeetachtigheid, emotionele stabiliteit, geheugenverlies, hoofdpijn en duizeligheid.

Welke gevolgen heeft een whiplash voor mijn dagelijkse leven?

Een whiplash is meestal binnen een half jaar weg, echter kan het ook een aantal gevolgen voor uw dagelijkse bezigheden met zich meebrengen. Bij de meeste patiënten verloopt de ziekte aanvankelijk in perioden van verbeteringen en verergeringen, maar de aandoening kan ook erger worden of jarenlang gelijk blijven.