Het syndroom van Raynaud: wat is dat?

De ziekte van Raynaud, syndroom van Raynaud of fenomeen van Raynaud zijn benamingen voor een aandoening in de bloedvaten. Deze aandoening zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de vingers en/of tenen stopt waardoor de vingers of tenen kunnen verkleuren. Hierdoor kan er pijnklachten of een tintelend gevoel worden ervaren. De ziekte kan variëren van lichte tot zware aanvallen waarbij de kou of emoties een belangrijke rol spelen. Daarnaast komt de ziekte vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint het meestal bij mensen tussen de 12 en 30 jaar oud.

Ziekte van Raynaud

Welke oorzaken staan in verband met het syndroom van Raynaud?

Het syndroom van Raynaud ontstaat door het plotseling samentrekken van de bloedvaten in de vingers en/of tenen. Hierbij zijn de kou, emotie (stress) en roken de meest voorkomende oorzaken. Deze oorzaken zorgen ervoor dat er minder bloed naar de vingers en/of tenen stroomt waardoor een tintelend gevoel wordt ervaren. Daarnaast is de kans groter wanneer het in de familie voorkomt of als u al last heeft van migraine. Daarnaast kan de ziekte ook beginnen doordat uw handen vaak in aanraking komen met trillingen, zoals een boor, of bij het snel en lang typen.

Is de ziekte van Raynaud erfelijk?

De ziekte van Raynaud is niet erfelijk. Zo kan nog niet worden aangetoond dat de ziekte daadwerkelijk erfelijk is, echter komt het wel vaker voor in bepaalde families. Wat de reden is dat de ziekte vaker voorkomt in bepaalde families is nog onbekend.

Welke symptomen kent de ziekte van Raynaud?

Op het moment dat u last heeft van de ziekte van Raynaud kunt u dit herkennen aan een aantal symptomen.

  • Ziekte van Raynaud symptomen zijn kenmerkend aan dode vingers en tenen. Zo worden de vingers en/of tenen eerst wit en vervolgens blauw.
  • Ook merkt u een pijnlijk gevoel dat leidt tot tintelingen in de vingers dat wel tot een half uur kan duren. Dit komt meestal voor bij beide handen en/of voeten tegelijk, waarbij niet alle vingers dit gevoel geven.
  • Ten slotte kan het voorkomen dat u deze klachten ervaart in een ander lichaamsdeel, zoals de neus, tong of lippen.

Is het syndroom van Raynaud gevaarlijk?

Het syndroom van Raynaud is niet gevaarlijk. Er kan wel heftige pijn worden ervaren waardoor dagelijkse bezigheden moeilijk uit te voeren zijn. Daarnaast kan de huidskleur ook veranderen door de vernauwing in de bloedvaten, waardoor het lijkt alsof je vingers afsterven. Echter is het krijgen van deze aanvallen tijdelijk, waarbij de ziekte na geruime tijd vanzelf over zal gaan. De vingers sterven dan ook niet af.

Hoe behandel je het syndroom van Raynaud?

Meestal is een ziekte van Raynaud behandeling niet nodig. Zo kunt u zelf al een aantal dingen doen:

  • Niet roken
  • Jezelf warm aan kleden wanneer u naar buiten gaat
  • Zorg ervoor dat u voldoende beweegt
  • Vermijdt stress en boosheid

Het kan echter voorkomen dat de klachten ernstiger zijn waardoor er wel behandeling nodig is. Hierbij kunnen medicijnen worden uitgeschreven door de huisarts die ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. Ook kan een zenuw worden doorgesneden wat kramp tegengaat. Het is echter wel belangrijk dat de onderliggende aandoening wordt aangekaart. De ziekte kan op latere leeftijd weggaan.

Reuma handschoenen voor het syndroom van Raynaud

Wanneer u reuma handschoenen draagt wordt de pijn in de de vingers verlicht. De reuma handschoenen zorgen namelijk voor een verbetering van de bloedsomloop wat ervoor zorgt dat het genezingsproces wordt bevordert. Hierdoor kunt u met pijnvrije vingers uw dagelijkse bezigheden herpakken.

Bekijk handschoenen

Veelgestelde vragen over de ziekte van Raynaud

Wat is de ziekte van Raynaud?

De ziekte van Raynaud is een aandoening die ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de vingers en/of tenen stopt waardoor de vingers of tenen kunnen verkleuren. Hierdoor kan er pijnklachten of een tintelend gevoel worden ervaren.

Hoe ontstaat het syndroom van Raynaud?

Het syndroom van Raynaud ontstaat door het plotseling samentrekken van de bloedvaten in de vingers en/of tenen. Hierbij zijn de kou, emotie (stress) en roken de meest voorkomende oorzaken.

Wat zijn de ziekte van Raynaud symptomen?

Ziekte van Raynaud symptomen zijn kenmerkend aan dode vingers en tenen. Zo worden de vingers en/of tenen eerst wit en vervolgens blauw. Ook merkt u een pijnlijk gevoel dat leidt tot tintelingen in de vingers dat wel tot een half uur kan duren. Dit komt meestal voor bij beide handen en/of voeten tegelijk.

Is de ziekte van Raynaud erfelijk?

De ziekte van Raynaud is niet erfelijk. Zo kan nog niet worden aangetoond dat de ziekte daadwerkelijk erfelijk is, echter komt het wel vaker voor in bepaalde families. Wat de reden is dat de ziekte vaker voorkomt in bepaalde families is nog onbekend.

Is de ziekte van Raynaud gevaarlijk?

Het syndroom van Raynaud is niet gevaarlijk. Er kan wel heftige pijn worden ervaren waardoor dagelijkse bezigheden moeilijk uit te voeren zijn.

Hoe behandel je de ziekte van Raynaud?

Meestal is een ziekte van Raynaud behandeling niet nodig. Zo kunt u zelf al een aantal dingen doen. Hierbij is het belangrijk om niet te roken, jezelf warm aan te kleden, voldoende te bewegen en stress te vermijden.