Wat is zweepslag?

Er wordt gesproken over een zweepslag wanneer zich een spierscheuring in de kuit bevindt. Het spier- en bindweefsel dat tussen de botten en spier loopt, krijgt een grote klap te verduren en kan beschadiging oplopen. Dit komt meestal voor wanneer het gewricht een onverwachtse, krachtige beweging moet maken. Zweepslag in de kuit is de meest voorkomende spierscheuring dat zich voornamelijk bij intensieve sporters afspeelt. Daarbij is het bekend dat mannen deze gewrichtsblessure vaker ervaren dan vrouwen.

Zweepslag braces kunnen de gewrichtsblessure van de juiste bemiddeling voorzien. De hulpmiddelen geven ondersteuning en bescherming aan de kuit. Dit zorgt voor pijnvermindering van het scheurtje in de spier en voorkomt verdere overbelasting van het gewricht.

Hoe kan een spierscheur worden veroorzaakt?

Een onverwachtse beweging van het gewricht is grootste oorzaak van zweepslag. Vooral bij intensieve sporten komt deze gewrichtsblessure veelvoudig voor. Denk hierbij aan voetbal, hardlopen, basketbal en tennis. Door het maken van een plotselinge beweging kan de kuit onder hoge belasting komen te staan. Wanneer deze belasting te hoog is, kan dit resulteren tot een spierscheuring.

Een zware overbelasting die ineens opduikt, kan ook door een val of ongeluk ontstaan. Daarnaast kan een langdurige of herhalende belasting een indirecte oorzaak zijn van de spierblessure. Tijdens een zware overbelasting komen kleine scheurtjes in de spieren tercht, wat de kans op een grotere spierscheuring groter maakt.

Ook kan de leeftijd een rol spelen. Hoe ouder je wordt, hoe zwakker de spiergroepen binnen het lichaam worden. Dit betekent dat er op latere leeftijd een zwakker spierweefsel in het lichaam zit en de kans op de kuitblessure vergroot.

Andere oorzaken van een zweepslag zijn:

  • Slechte schoenen.
  • Overbelasting van de spier op langer termijn.
  • Zware belasting van korte spieren.
  • Zware belasting bij koude spieren.
  • Overbelasting tot het niet verder kan.
  • Te weinig innemen van vitaminen en mineralen

Welke zweepslag symptomen kunnen ervaren worden?

Op het moment dat de spierscheuring zich afspeelt, kan er een sterk voelbare pijn worden ervaren. Vandaar dat de gewrichtsblessure de naam “zweepslag” heeft gekregen. Dit omdat de pijnschok voelt als een slag van een zweep. Daarbij kan er een knappend geluid hoorbaar zijn. Enige tijd later kan er een blauwe plek op de blessureplek ontstaan en zal de pijn verder toenemen. Dit gebeurt met name wanneer er spanning op de spier wordt gezet. Dit zijn enkele zweepslag symptomen die zich kunnen voordoen.

Andere symptomen zijn:

  • Kort maar krachtige pijnschok
  • Knappend geluid te horen
  • Last van bloeduitstorting
  • Constante pijn bij beweging
  • Krachtverlies
Zweepslag

Hoe verloopt een zweepslag behandeling

Wanneer zich een zweepslag in de kuit afspeelt, is het belangrijk om het been direct te koelen. Neem voldoende rust als u de kuitblessure pas geleden heeft opgelopen. Tijdens het herstelproces wordt aangeraden om een kuitbrace te dragen. Daarnaast zorgen Tmax tape en zweepslag oefeningen voor versnelling in het herstel.

Zweepslag brace

Braces voor zweepslag zijn een veelgebruikt hulpmiddel voor de kuitblessure. Het geeft compressie en verlicht de pijn bij beweging. Dit betekent dat de kuitblessure van de gewenste bescherming is voorzien en herstel sneller zal verlopen.

Bekijk braces

Zweepslag kuit tapen

Een kuit tapen bij zweepslag zorgt voor extra bescherming en ondersteuning aan de kuit. Hier is de kinesiotape van Tmax uitermate geschikt voor. Het maakt het gewricht bewegelijk zonder ernstige pijnklachten.

Tape blessure

Oefeningen bij een kuitblessure

Oefeningen voor een zweepslag zorgen voor een lage spierspanning op de kuit. Daarentegen wordt de aangedane spier versterkt en wordt deze verder opgerekt.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij een kuitblessure

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Wat is zweepslag?” answer-0=”Er wordt gesproken over een zweepslag wanneer zich een spierscheuring in de kuit bevindt.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Hoe ontstaat de kuitblessure?” answer-1=”Het komt in de meeste gevallen voor wanneer er een krachtige beweging wordt gemaakt door de spier.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Wat zijn de symptomen van van de kuitblessure?” answer-2=”Symptomen zijn een sterk voelende pijn bij de scheur. Dit zorgt voor misselijkheid en moeizaam lopen.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Hoe verloopt de behandeling van een kuitblessure?” answer-3=”Koel de kuit direct en neem voldoende rust. Tijdens het herstelproces wordt aangeraden om een kuitbrace te dragen. Daarnaast zorgen Tmax tape en oefeningen voor versnelling in het herstel.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]