In 3 stappen Triggerfinger natuurlijk behandelen

Indien u te maken krijgt met de blessure triggerfinger, dan zijn er verschillende soorten behandelingen die u daarbij helpen. In dit bericht wordt u uitgelegd hoe u in 3 stappen op een natuurlijke wijze kunt herstellen van uw triggerfinger. Mocht een natuurlijk herstel niet het gewenste verloop hebben, dan is mogelijk om voor een non-operatieve of operatieve behandeling te kiezen. 

Wat is een triggerfinger blessure?

Een triggerfinger is een vinger waarbij de functie van bewegen aanzienlijk minder is, dan in een gewone situatie. Dit heeft als effect dat u de vinger niet goed kunt buigen of strekken. Bij een ergere variant van de triggerfinger kan het voorkomen dat de vinger krom blijft staan ook blijft de kan de vinger blijven hangen tijdens het strekken. De blessure houdt in dat de pees van de spieren die lopen in de binnenkant van uw onderarm (ook wel de buigspieren) geïrriteerd zijn. Deze irritatie bevindt zich in de koker waar de pezen zich bevinden. Dit wordt ook wel de peesschede genoemd. 

Oorzaak van een triggerfinger

De oorzaak van een triggerfinger ligt bij irritatie in de peesschede. De peesschede wordt dikker en blijft op deze manier hangen achter het vingerkootje. Irritatie van in de peesschede ontstaat doordat er weinig ruimte is in de pees “koker”.

Symptomen van een triggerfinger blessure

 • De vinger kan niet goed buigen of strekken
 • Pijn in de vinger
 • Krom staan van de vinger
 • Er kan zwelling in de handpalm of vinger ontstaan
Triggerfinger uitleg

Is een Triggerfinger erfelijk?

Iedereen kan een triggerfinger oplopen. Echter wanneer er reuma en/of diabetes in de familie voorkomt is de kans groter op het ontstaan van een triggerfinger. Een triggerfinger komt ook regelmatig voor in combinatie met het Carpaal Tunnel Syndroom.

Triggerfinger natuurlijk behandelen door oefeningen

Oefeningen uitvoeren is een natuurlijke manier van herstel van de triggerfinger. In de meeste gevallen worden deze oefeningen wel pas na afloop van een injectie of operatie toepast.

Let op: Brace Specialist is distributeur van braces. Zodoende mogen en kunnen wij u geen medisch advies geven. U kunt wel bij ons terecht voor productinformatie. Neemt u bij twijfel over de correcte uitvoering van de oefeningen contact op met uw behandelaar.

Oefening 1: Het strekken van de vingers

 1. Strek uw vingers
 2. Over strek uw vingers tot u het gevoel krijgt dat u niet meer verder kan
 3. Houd deze houding 10 sec aan
 4. Maak vervolgens een vuist en laat de hand rusten
 5. Herhaal deze oefening 10 keer

Oefening 2: Het masseren van de handpalm en vinger

 1. Gebruik een massage gel of olie
 2. Masseer de pijnlijke vinger met zachter ronddraaiende bewegingen soepel
 3. Zorg dat de pees op een rustige manier word los gemasseerd
 4. Herhaal dit 2 a 3 x per dag

Onze fysiotherapeut raadt de volgende oefeningen aan!

Wilt u dat de klachten minder worden en u snel weer uw normale leven op kunt pakken? Bekijk dan nu welke oefeningen u nog meer uit kunt voeren voor een triggerfinger!

Bekijk nu de oefeningen!
vingerspalk triggerfinger brace joint 8

Triggerfinger behandelen met een spalk

Naast het doen van de oefeningen is een vorm van natuurlijk herstel het dragen van een spalk. Op deze manier wordt de vinger geïmmobiliseerd en gestabiliseerd. Zo krijgt de aangedane vinger voldoende rust tijdens de herstelperiode. 

Pro Orthic Joint 8

Om de trigger te beperken draagt u de joint 8 meet de strip aan de bovenzijde van uw vinger en het ovaal aan de palmzijde. Op deze manier krijgt de vinger niet de mogelijkheid om te buigen. Zo kan de triggerfinger op een rustige manier genezen. Het voordeel van Pro Orthic Joint 8 is dat deze vingerspalk ook inzetbaar is voor andere vingeraandoeningen.

Triggerfinger natuurlijk behandelen met hulp van een fysiotherapeut

Bij een triggerfinger is het belangrijk de vicieuze cirkel van overbelasten te doorbreken. Dit kan door het dragen van een spalk en het doen van oefeningen.  Nemen de klachten niet af door bovenstaande natuurlijke manieren van herstellen? Neem dan contact op met een fysiotherapeut. Deze zal u oefeningen voorschrijven voor een verbtering van de triggerfinger.

Wat gebeurt er bij een operatie?

Als geen van de behandelingen helpen kan de handtherapeut aanbieden om uw triggerfinger te laten opereren. Op deze manier wordt het dak van de tunnel gekliefd zodat de pees weer probleemloos door de peesschede kan bewegen.

Injectie

Ook kan er gekozen worden voor een Kenacort injectie. Dit is een injectie waarin de stof triamcinolonacetonide aanwezig is. De injectie bestaan uit een waterige vloeistof die in de hand op de plek van de triggerfinger word aangebracht. De vloeistof is ontstekingsremmend op deze manier zal de pijn en zwelling afnemen.

Herstel van een operatie

De lengte van de herstelperiode verschilt. Dit heeft te maken met de keuze die gemaakt is. Bij een injectie is het mogelijk na een aantal uur de vinger weer rustig te bewegen. De functie keert dan relatief snel terug. Indien gekozen is voor een operatie dan duurt de herstelperiode rond de 6 á 10 weken. Na afloop van een operatie wordt geadviseerd om snel daarna te starten met oefeningen. Ook het dragen van een vingerspalk kan bijdragen aan het herstel.

Werken na een triggerfinger operatie

Werken na een triggerfinger operatie is niet direct aan te raden, over het algemeen gezien door de behandelaars. Een triggerfinger heeft rust nodig en mag zodoende niet tot weinig gebruikt worden. Na de herstelperiode mag de vinger wel weer gebruikt worden, met een rustige opbouw qua belasting.

Veelgestelde vragen over triggerfinger

Wat is de oorzaak van een triggerfinger?

Triggerfinger staat bekend als een peesirritatie in de vinger of de duim en ontstaat. De oorzaak van een triggerfinger is nog onbekend, echter kan suikerziekte of reuma een aanleiding zijn.

Wat kan ik doen bij een triggerfinger?

Zorg ervoor dat u de vinger voldoende rust geeft. Breng een vingerspalk voor deze rust en daarnaast ondersteunt de vingerspalk de vinger tegen verkeerde bewegingen.

Wanneer gebruik je een vingerspalk bij een triggerfinger?

Dit hangt volledig af van de klacht die u aan uw vinger heeft. Is het een langdurige of korte blessure? Bij langdurig kunt u een vingerspalk af en toe dragen, bij een korte blessure wordt u aangeraden de vingerspalk een lang tijd per dag aan te doen.

Welke complicaties zijn er bij een operatie aan een triggerfinger?

Wanneer u er voor zorgt dat u de adviezen van de arts opvolgt, is de kans zeer klein dat u nog complicaties ervaart na de operatie. U kunt in het ergste geval last krijgen van littekenweefsel of een wondinfectie.

In welke situaties komt een triggerfinger snel voor?

Met name op plekken waar u uw vingers herhalend gebruikt. Denk aan het typen van verslagen of tijdens werk achter de laptop.

Kan een vingerspalk worden gedragen tijdens het slapen?

Een vingerspalk kan de triggerfinger op ieder moment van de dag de gewenste ondersteuning geven, dus ook tijdens het slapen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *