Wat is artrose in de rug en hoe kan je het behandelen?

Blog-artrose in de rug

Heeft u veel last van uw rug en heeft u moeite met het bewegen van de rug? Dan is er een kans dat u last heeft van artrose in de rug. Bij artrose in de rug wordt de kwaliteit van het kraakbeen in de botten en gewrichten in de rug minder goed waardoor u pijnklachten ervaart.

Wat is artrose in de rug?

Artrose in de rug (ook wel spondylartrose genoemd) is een aandoening waarbij het kraakbeen in de wervelkolom is beschadigd en steeds verder af zal nemen. De wervelkolom in uw rug bestaat uit meerdere wervels en tussen deze wervels zit kraakbeen, wat schokken opneemt en het ruggenmerg beschermt.

Ook zorgt kraakbeen ervoor te dat de wervels niet over elkaar schuiven. Als dit kraakbeen afneemt of zelfs helemaal verdwijnt, kunnen de ruggenwervels minder soepel over elkaar bewegen. Dat zorgt uiteindelijk voor meer moeite met bewegen en pijnklachten in uw rug.

Artrose in de Rug

Wat is het verschil met facetartrose?

Facetartrose is net iets anders dan de reguliere artrose. Facetartrose is namelijk een aandoening aan uw facetgewrichtjes en niet aan uw wervels. Deze gewrichtjes zitten aan de achterkant van uw rug en verbinden telkens twee opeenvolgende ruggenwervels met elkaar.
Als u ouder wordt verdunt uw het kraakbeen wat tussen deze gewrichtjes zit en kan uw rug pijnlijk of stijf laten aanvoelen. Artrose in de rug komt vaker voor bij ouderen, maar kan op iedere leeftijd ontstaan.

Wat zijn symptomen voor artrose in de rug?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan u kunt herkennen dat u last heeft van deze blessure. Pijn wordt vooral ervaren bij beweging nadat u een tijdje stil heeft gezeten. Daarnaast kunt u artrose in de rug herkennen aan:

  • Een van de meest kenmerkende symptomen van artrose in de rug is startpijn.
  • Pijn en stijfheid bij beweging
  • Vormen van botuitstulping
  • Nauw wervelkanaal wat leidt tot pijnklachten
Rugklachten-artrose in de rug

Waarom is artrose in de rug zo pijnlijk?

Artrose in een wervel is niet anders dan artrose in andere gewrichten. Maar door de nabijheid van het ruggenmerg en alle zenuwwortels die daaruit ontspringen, kan artrose in een wervel voor veel extra pijn en uitval van functies zorgen.

Het wervelkanaal beschermt het ruggenmerg, maar als de wervelkolom beschadigd raakt, en dat kan zijn door artrose of door iets anders, verandert het van een harnas voor het ruggenmerg in een veel te strak  keurslijf.

Kan ik blijven werken en sporten met deze blessure?

U kunt wanneer u artrose ervaart in de onderrug blijven werken én blijven sporten. Echter is werken met rugartrose niet zonder risico’s. U heeft namelijk verminderde belastbaarheid en dus is zwaar tillen niet meer mogelijk.

Sporten daarentegen is juist heel goed! Er zijn verschillende sporten waarbij je de spieren traint zonder de rug te veel te belasten. Zwemmen bijvoorbeeld, maar ook wandelen is een prima activiteit.

rug artrose

Hoe kan je artrose in de rug behandelen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat artrose in de rug een chronische aandoening is en dus niet te genezen is. Sterker nog, de klachten kunnen alleen maar erger worden. Als er sprake is van ernstige pijnklachten, kunnen ontstekingsremmers worden gebruikt.

Naast pijnbestrijding is blijven bewegen van groot belang bij deze blessure. Als u namelijk te weinig beweegt, bijvoorbeeld om uw rug te ontzien, zullen de spieren in uw rug verzwakken.

Als er sprake is van artrose in de rug, is het dan ook belangrijk om in beweging te blijven. Echter moet u er op letten dat u niet overbelast.

Welke hulpmiddelen kan je gebruiken voor deze blessure?

Een rugbrace, ook wel een orthese genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten in de rug. Een rugbrace is namelijk een laagdrempelige manier om het ruggewricht te ontzien, waardoor u uw rug kunt blijven bewegen zonder dat het ruggewricht wordt overbelast.

Voor het algemeen gebruik van een rugbrace raden wij u aan om de Push Med Rugbrace te gebruiken. Voor sportief gebruik raden we u aan om de Bioskin Rugbrace Vector aan.

Push-Care-rugbrace voor artrose in de rug

Welke oefeningen helpen mij bij artrose in de rug?

Wij raden u aan om contact op te nemen met uw fysiotherapeut als u last heeft van artrose in de rug. Als u last heeft van artrose in de rug, is het aan te raden om u te laten adviseren door een fysiotherapeut over hoe u het beste kunt bewegen.

De volgende oefening helpt de spieren in uw rug te versterken, waardoor de symptomen van artrose in de rug verlicht kunnen worden.

Wilt u een rugbrace kopen?

Heeft u last heeft van artrose in de rug en wilt u een rugbrace gebruiken? Bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop. Let hierbij goed op de juiste maat.

Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke rugbrace geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Advertentie-artrose in de rug
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *