Kan je met een gescheurde enkelband autorijden?

Autorijden met gescheurde enkelbanden

Het probleem dat mensen met een gescheurde enkelband ervaren is dat het onzeker is vanaf welk moment je weer mag autorijden. Tegenwoordig wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk weer de weg op, maar is dit wel veilig? 

Wat is een gescheurde enkelband?

Een van de meest voorkomende blessures is een gescheurde enkelband. Een gescheurde enkelband is een spierblessure waarbij er een scheurtje in de enkelband zit. De grootste oorzaak van een gescheurde enkelband is een misstap of een val.

Het gaat bij deze blessure vaak om onverwachte, onbeheerste of verkeerde bewegingen. Denk aan een ongelijk terrein of sportveld in de vorm van scheefliggende tegels of gaten in het voetbalveld.

Autorijden met een gescheurde enkelband

Hoe weet ik of ik met een gescheurde enkelband mag autorijden?

Na de behandeling van een gescheurde enkelband is het mogelijk om de auto te besturen. Hiervoor zijn echter een aantal voorwaarden:

  • Het is noodzakelijk dat beide armen en benen volledig inzetbaar zijn.
  • De algemene regel is dat u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht (6 tot 8 weken na een operatie).
  • Wanneer er zich onzekerheden afspelen omtrent autorijden dan raden wij aan dit niet te doen.
  • Neem contact op met uw fysiotherapeut als u na deze periode nog steeds last heeft van uw enkel.
Autorijden met gescheurde enkelband

Kan je ook autorijden met tape?

Voor het tapen van uw voet geldt dezelfde regel, als u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht kunt u gewoon in de auto stappen. Echter wordt u wel aangeraden om kort met de fysiotherapeut te bespreken of dit verstandig is met de mate van klachten. Denk hierbij aan de druk die uw voet krijgt bij het maken van een noodstop.

Hoe herstel ik van een gescheurde enkelband?

Om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van een gescheurde enkelband is het belangrijk om het op de juiste manier te behandelen.

Net na het optreden van het letsel is het belangrijk om meteen goed te koelen, zodat de grootte van de zwelling beperkt blijft.

De gescheurde enkelband kan binnen zes weken genezen. In de eerste paar weken kunt u veel last of pijn hebben maar dit verdwijnt meestal ook weer na een paar weken.

Welke brace raadt de fysiotherapeut aan?

Mocht u ervoor kiezen om na een periode van 8 weken weer te gaan autorijden, dan moet u zeker weten dat u kunt lopen met de brace in een stevige schoen. Als dit het geval is, mag u weer proberen auto te rijden met een enkelbrace. Om ervoor te zorgen dat u de juiste brace gebruikt, raden wij u aan om de Bioskin Trilok te gebruiken.

De Bioskin Trilok zorgt ervoor dat de voet nog volledig inzetbaar blijft maar toch extra ondersteuning krijgt. Hierdoor kunt u sneller de druk aan met uw enkel en kunt u zorgeloos autorijden.

Autorijden-gescheurde-enkelband-brace-fysiotherapeut

Ben je verzekerd met een enkelbrace?

Wanneer u van plan bent om te gaan autorijden met een enkelbrace is het belangrijk om bij uw verzekering na te gaan of dit in de polisvoorwaarden is uitgesloten. Hierbij draait het vooral om het feit dat wanneer u schade veroorzaakt bij een andere bestuurder, u wel in staat bent geweest tijdig te stoppen zonder beperkingen. De verzekeraar keert de schade dan aan de tegenpartij uit.

Onze fysiotherapeut raadt de volgende oefeningen aan!

Wilt u dat de klachten minder worden en u snel weer uw normale leven op kunt pakken? Bekijk dan nu welke oefeningen u uit kunt voeren voor een gescheurde enkelband!

Bekijk hier de oefeningen!

Veelgestelde vragen over gescheurde enkelband

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat is een gescheurde enkelband?” answer-0=”Er is sprake van een gescheurde enkelband wanneer de peesbanden van de enkelknobbels zijn gescheurd.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Waar dienen enkelbandbraces voor?” answer-1=”De braces geven effectiviteit en ondersteuning aan de enkel. Ze stabiliseren de voet de gehele dag en verminderen daarmee de pijn van het scheurtje. Dit maakt de bewegingen van de voet stukken gemakkelijker.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Kan je autorijden met een gescheurde enkelband?” answer-2=”

  • Het is noodzakelijk dat beide armen en benen volledig inzetbaar zijn.
  • De algemene regel is dat u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht (6 tot 8 weken na een operatie).
  • Wanneer er zich onzekerheden afspelen omtrent autorijden dan raden wij aan dit niet te doen.

” image-2=” ” count=”4″ html=”true” css_class=””]

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *