De meest voorkomende psychische oorzaken bij hielspoorklachten

Psychische-oorzaken-van-hielspoorklachten

Veel mensen hebben last van hielspoor en weten niet hoe dit is ontstaan. Het is dan ook belangrijk om de psychische oorzaken van hielspoorklachten uit te lichten zodat deze blessure kan worden voorkomen. In deze blog lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van hielspoorklachten.

Wat is Hielspoor?

Wanneer u last heeft van hielspoor treedt er een verkalking van de peesplaat op aan het hielbeen. Er hoeven niet direct klachten te ontstaan, echter gaat hielspoor vaak gepaard met fasciitis plantaris wat wel pijnsymptomen geeft. Hierbij treedt een ontsteking op aan de peesplaat, waarbij het hielbeen onder spanning zal gaan irriteren.

Er kunnen verschillende psychische oorzaken zijn voor uw hielspoorklachten, het is dan ook belangrijk deze effectief te behandelen.

4 meest voorkomende psychische oorzaken van hielspoorklachten

1. Veelvuldig stress

Stress is de belangrijkste psychische oorzaak van hielspoorklachten. Door overmatig stress kan er meer druk op de pezen en spieren van de hiel ontstaan. Over de precieze oorzaak van stress en hielspoorklachten is echter niet veel bekend.

Uit onderzoek blijkt dat er nog onvoldoende bewijs beschikbaar is om te stellen dat stress een officiële aanleiding is voor voetklachten zoals hielspoor. Uit dit onderzoek blijkt dat respondenten wel last hadden van klachten die invloed hebben op de voetfunctie, maar niet direct zijn te linken aan hielspoorklachten.

2. Overmatig sporten

Naast stress kan ook veel sporten een mogelijke oorzaak zijn van hielspoorklachten, namelijk door overbelasting. Doordat er tijdens het sporten flinke druk wordt uitgeoefend op de pezen/spieren van de hiel kan er een irritatie ontstaan aan de hiel wat uiteindelijk kan leiden tot hielspoorklachten.

3. Hoge leeftijd

Leeftijd speelt naast sporten en stress ook een belangrijke rol in de mogelijke oorzaak van hielspoorklachten. Zo heeft een persoon met hogere leeftijd meer kans op hielspoor dan op jongere leeftijd. Dit komt door het feit dat het vetweefsel onder de hiel steeds minder wordt waardoor de voeten minder demping krijgen.

Gemiddeld gezien beginnen hielspoorklachten bij mensen vanaf 45 jaar op te spelen. Uiteraard kan dit per persoon verschillen.

4. Te hoog gewicht / BMI

Als laatste is ook het gewicht/BMI een veelvoorkomende oorzaak van hielspoorklachten. Bij een hogere BMI/ zwaarder gewicht ontstaat er een grotere druk op de pezen en spieren rondom de hiel/voet. Dit vergroot de kans op hielspoor.

hielspoor

Hoe kan je hielspoor herkennen?

Op het moment dat u last heeft van psychische hielspoorklachten kunt u dit herkennen aan een aantal pijnsymptomen tijdens activiteit. U kunt hierbij denken aan de volgende symptomen:

  • Pijn bij (lang) staan en/of lopen
  • Pijn door het drukken / aanraken van de pijnlijke plek bij de hiel
  • Pijn tijdens de eerste stappen (na een tijd gezeten te hebben)
  • Pijn tijdens het lopen op een harde vloer (met blote voeten)
  • Pijnlijke eerste stappen bij het opstaan in de ochtend
  • In het begin van een sportactiviteit (bijvoorbeeld tijdens de warming-up)

Hoe kan hielspoor het best worden behandeld?

Er zijn verschillende manieren waarop psychische oorzaken van hielspoorklachten kunnen worden behandeld. Een nachtspalk is hierbij een zeer effectief hulpmiddel. De nachtspalk dient gedurende de nacht te worden gedragen, zodat er in de ochtend weinig tot geen klachten worden ervaren.

De behandeling van hielspoor kan wel tot vier maanden duren. Het dragen van een nachtspalk hielspoor zal het herstelproces versnellen en pijnklachten afnemen.

Hielspoor nachtspalk voor hielspoor klachten

De Hielspoor Nachtspalk van Pro Orthic is nuttig om tijdens de nachtrust te dragen. De spalk houdt uw voet in de juiste positie (hoek van 90 graden t.o.v. het onderbeen) te positioneren gedurende de slaap en het onderbeen wordt op de juiste manier gepositioneerd voor een goed herstel.

Daarnaast is de nachtspalk ideaal voor onder andere de behandeling van hielspoorklachten. De nachtspalk zorgt voor een constante druk op de fascie en de achillespees, wat ook het herstelproces bevordert.

Hielspoor-nachtspalk-aantrekken-3

Vragen over de nachtspalk?

U kunt gemakkelijk de nachtspalk bestellen in de webshop. Heeft u vragen over hoe u de nachtspalk moet aanleggen, of wilt u weten welke maat voor u geschikt is? Neem dan contact op met een van onze specialisten, zij helpen u graag verder!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *