Gekneusde pols zonder zwelling

Gekneusde pols zonder zwelling

In dit bericht wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillende varianten van een gekneusde pols, de verstuikte pols en de verschillen tussen een gekneusde pols met of zonder zwelling. Ook hoe de diagnose gesteld wordt en hoe een gekneusde pols het beste behandeld kan worden, komen aan bod.

Oorzaken van een gekneusde pols zonder zwelling

De grootste oorzaak hiervan is een langdurige overbelasting van de pols. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op werk of sport wanneer u niet genoeg rust neemt.

Gekneusde-pols-op-werk

Symptomen van een gekneusde pols zonder zwelling

  • Pijn bij het buigen of strekken van de pols.
  • Pijn bij het open en dichtdraaien van objecten
  • Pijn bij het tillen van zware objecten
  • Pijn bij aanraking van de pols

Wat is het verschil tussen een gekneusde en een verstuikte pols

Bij zowel een gekneusde als verstuikte pols bevinden de klachten zich plaats tussen de huid en de botten. In beide gevallen kan er sprake zijn van zwelling, bloeduitstorting en vocht. Het grootste verschil is dat er bij een verstuiking sprake is van verrekte of gescheurde gewrichtsbanden. Bij een kneuzing is dit niet het geval. Bij een kneuzing is er geen operatie nodig. Bij een verstuikte pols ook niet in de meeste gevallen. Echter is dit wel noodzakelijk wanneer een gewrichtsband volledig is afgescheurd.

Wat is de oplossing voor een gekneusde pols?

  1. Neem voldoende rust
  2. Dagelijks rekken en strekken
  3. Tape je pols in
  4. Kracht oefeningen uitvoeren
  5. Maak gebruik van een polsbrace

Waarom een brace gebruiken bij een gekneusde pols?

De polsbrace immobiliseert en verlicht de pijn op een comfortabele wijze. Het is ook mogelijk om de polsbrace in te zetten voor preventief gebruik. Bij Brace-specialist zijn de polsbraces gericht op functioneel gebruik. U kunt, ondanks het dragen van een brace, alsnog uw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.

Gekneusde-pols-brace

Wat is het verschil tussen een gekneusde pols met zwelling en zonder zwelling?

Er zijn veel verschillen tussen deze klachten aangezien zowel de oorzaken als de verwachtingen anders zijn. Een gekneusde pols met zwelling komt vaak voor door een bepaalde gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een harde val of een andere ongeluk tijdens het sporten.

Ondanks de verschillende oorzaken lijken de herstelprocessen wel op elkaar. Alleen hoeft een gekneusde pols zonder zwelling niet behandeld te worden met ijs. 

Herstelproces van een verstuikte pols

Het duurt vaak tot wel 6 weken tot een gekneusde pols is hersteld. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ernst van de klachten.

Een verstuikte pols is meestal binnen 2 weken al hersteld tenzij de gewrichtsbanden te ver zijn uitgescheurd. Dan zal het herstelproces ook ongeveer 6 weken zijn.

Om het herstelproces te versnellen zijn er naast rust en ijs ook andere hulpmiddelen. Hierboven werd al genoemd dat een brace of de pols intapen een groot verschil kan maken. Echter is het uitvoeren van oefeningen ook belangrijk.

Het verschil tussen een kneuzing/verstuiking en een botbreuk

Het verschil tussen een botbreuk en een kneuzing is vaak lastig te constateren. Alleen wanneer duidelijk een bot uitsteekt is dit verschil te zien met het blote oog. Omdat er zich in beide gevallen een zwelling vormt en de huid verkleurt door een bloeduitstorting. Door middel van een ct-scan kan er eenvoudig het verschil worden aangeduid.

Wat is de diagnose?

Voor een goed herstelproces is het van uiterst belang om te weten van welke klacht er sprake is. Om er zeker van te zijn kun je een ct-scan uitvoeren. Echter als dit niet gewenst is kan er met een ijsbehandeling na enkele dagen al duidelijk worden of het om een botbreuk gaat.

ct-scan pols

CT-scan pols

Herstelperiode van pijn bij een kneuzing en verstuiking

De pijn bij een kneuzing en verstuiking worden aanzienlijk minder binnen 2 tot 3 dagen met een ijsbehandeling. Bij een botbreuk zal het niet veel verschil maken. Neem bij onzekerheid daarom altijd contact met uw huisarts.

Meer weten over een gekneusde pols?

Kijk voor meer informatie over “gekneusde pols” op de hoofdpagina hierover. Hier lees je alles over de blessure, van de oorzaken, klachten en symptomen tot de behandeling ervan. Heeft u verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, deze verwijst u door naar onze specialisten.

Onze fysiotherapeut raadt de volgende oefeningen aan!

Wilt u dat de klachten minder worden en u snel weer uw normale leven op kunt pakken? Bekijk dan nu welke oefeningen u uit kunt voeren voor een gekneusde pols!

Bekijk hier de oefeningen!

Veelgestelde vragen over de polsblessure

Wat is een gekneusde pols?

Een gekneusde pols is het pijnlijke gevolg van overbelasting, een verkeerde beweging of een door de handen opgevangen harde val. Vaak zorgt een kneuzing voor opzwellingen veel pijn in de pols waardoor het moeilijk wordt om deze te bewegen.

Wat is de oorzaak van een gekneusde pols?

Een kneuzing ontstaat vaak bij een harde val waardoor er te veel druk komt te staan op de gewrichten. Een kneuzing kan ook ontstaan door een harde klap van bijvoorbeeld een honkbalknuppel.

Wat zijn de symptomen van een gekneusde pols?

  • Opzwelling in de pols en hand
  • Verkleuring in de huid, vaak paars of blauw
  • Pijn bij het buigen van de pols en vingers
  • Pijn bij het aanraken van de zwelling

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *