Hoe behandel je een hamerteen op de juiste manier?

Bioskin-hamerteen-header

Ongeveer 57% van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met voetproblemen en dit percentage stijgt nog steeds. Een voetaandoening die veelal voorkomt en hieronder valt, is de hamerteen.

Wat houdt een hamerteen precies in?

Hamerteen is een misvorming van het middelste gewricht van de tweede, derde of vierde teen waardoor het gewricht omhoog gaat en de teen abnormaal naar beneden buigt. Dit leidt tot ongewenste druk op de teen bij het dragen van schoenen.

Een hamerteen begint meestal als een milde misvorming die na verloop van tijd erger wordt. Op maat gemaakte hulpstukjes kunnen ondersteuning bieden voor de hamerteen. In ernstige gevallen wordt er een operatie uitgevoerd.

hamerteen oorzaak

Hoe wordt een hamerteen of klauwteen veroorzaakt?

Er zijn veel verschillende manieren hoe een klauwteen kan worden veroorzaakt.  Oorzaken waar een klauwteen uit kan ontstaan.

  • Artrose
  • Diabetes
  • Doorgezakte voorvoet
  • Genetische bepaling
  • Hallux Valgus (scheve grote teen)
  • Langdurig dragen van te kleine schoenen
  • Ouderdom
  • Reuma
  • Verkeerde voetstand, zoals een holvoet

In sommige gevallen ontstaat een hamerteen spontaan, meestal ontstaat het door erfelijkheid of door ouderdom.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

U kunt uw hamerteen behandelen door het gebruik van een verbandschoen, een siliconen tenenspreider of siliconen kussentjes die u onder uw tenen plaatst. Wanneer deze hulpmiddelen niet werken en u geen vermindering merkt van de pijnklachten raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut.

Hoe verloopt de behandeling van een hamerteen?

In eerste instantie kan er worden gekeken of de hamerteen met een hulpstukje behandelbaar is. Hier zijn teenspalken het juiste steunmiddel voor. Vervolgens kan deze misvorming worden aangepakt met riemen en strekken. Als deze behandeling op niet uitloopt, kan deze worden gefixeerd en is een chirurgische ingreep nodig die bekend staat als een Weil-osteotomie. Medische schoenen helpen bij de ondersteuning van de post-operatie.

bioskin brace voor hamerteen

Medische oplossingen vindt u bij de Brace Specialist!

Bent u opzoek naar medische hulpmiddelen voor uw hamerteen of klauwteen? Geen probleem, ons productassortiment bestaat uit verschillende medische hulpmiddelen die uw teenblessure naar behoren ondersteunt en beschermt. Zo bent u ten alle tijden van steun en bescherming voorzien tijdens het gehele herstelproces.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *