Heeft u last van heupklachten en/of artrose? De Darco Hip-Spica bandage is de oplossing!

De Darco Hip Spica biedt compressie en stabiliteit van het heupgewricht. Heeft u last van een versleten heup, oftewel heupartrose, en wilt u af van de pijn? Dan is de Darco Hip Spica de perfecte heupbrace voor u! 

Wat is Artrose en hoe ontstaat het?  

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Het heupgewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het bekken. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat uw heup gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en zachter waardoor het gewricht haar bewegingsmogelijkheden mist, met pijn en stijfheid tot gevolg. 

Heup artrose

Wat zijn de gevolgen van Artrose? 

Als uw heup erg pijnlijk en/of stijf is, kunt u sommige dingen minder goed doen. Denk hierbij aan het buigen om uw veters te strikken, in de auto stappen of de trap op lopen. Het lukt minder goed om uw been in alle richtingen te bewegen. Hierdoor zult u slijtage krijgen aan de heup en daardoor een pijnlijke heup overhouden. Bij ernstige artrose heeft u ook een pijnlijke heup als u de heup niet beweegt of belast.  

Heeft u in het verleden last gehad van artrose in de heup (Pre-operatieve pijndemping)? 

Als u last heeft van artrose in het heupgewricht, maar nog geen operatie heeft gehad, dan kunnen wij u helpen met de Darco hip-spica. Doordat de hip spica compressie biedt, worden onverwachte bewegingen voorkomen. Daarnaast zorgt de compressie en steun voor meer rust rondom het gewricht, waardoor de pijn minder heftig zal zijn. De hip-spica zorgt voor ondersteuning in zowel de beginnende fase als in de Pre-OK fase. 

Bent u geopereerd en heeft u na de operatie last van heupinstabiliteit? 

Door de hip spica na een nieuwe heupoperatie te dragen wordt compressie geboden aan het gewricht. Deze compressie zorgt voor steun aan het gewricht (postoperatieve immobilisatie). Een voordeel van postoperatieve immobilisatie is dat het een gevoel van bescherming geeft en dat sommige patiënten minder pijn en meer comfort ervaren. Echter kan het ook voorkomen dat u na de operatie nog last heeft van een geïrriteerd heupgewricht. Dan is de Darco Hip Spica perfect om via de compressie de pijn te dempen waardoor de dagelijkse bewegingen wat makkelijker gaan.   

Van welk materiaal is de heupbandage gemaakt? 

De witte Darco Hip-Spica is gemaakt van ademend katoenen materiaal (anti-allergeen). Dit zorgt ervoor dat de huid onder de heupbrace voldoende ademt en niet tegen de huid schuurt wat zorgt voor gevoelige plekken. Daarnaast zorgt de hoge elasticiteit voor een aanpasbare toegepaste druk en is de heupbrace instelbaar in zowel omtrek van de heup als de omtrek van de bekken. De Hip-spica heeft aan allebei de kanten een elastische band die aan beide kanten compressie geeft.  

Heupbrace Hip Spica

Hoe moet u de bandage aanleggen? 

  1. Open de klittenbandsluiting van despicabandage rondom het bekken. 
  2. Sluit het klittenband aan de voorzijde van het bekken, waarbij de bovenrand van despicabandage zich ter hoogte van beide SIAS-referentiepunten (aan de voorzijde van het bekken) bevindt. 
  3. Zorg voor de juiste positionering dat de ‘overgang’ tussen bekken- en heup-deel van despicabandage zich aan beide zijden ter hoogte van de Trochantor Major van de heup bevindt. 
  4. Sluit vervolgens het klittenband rondom de heup van de aangedane zijde. 
  5. Sluit vervolgens het klittenband rondom de heup van de niet-aangedane zijde. 
  6. Mate van compressie is op individuele basis en behoefte van patiënt aan te passen. 
  7. Voorkom inklemming van huid bij de klittenbandsluitingen. 

Wat zijn de wasvoorschriften? 

Gebruik een vochtig, zeepachtig washandje om vuil te verwijderen. Laat vervolgens de cast aan de lucht drogen zodat de Hip spica weer fris ruikt. In verband met de klittenbandsluiting wordt het afgeraden te wassen. Zorg ervoor dat wanneer u de Hip-Spica wast, u de brace vervolgens in de open lucht laat drogen. Dit om te voorkomen dat de brace minder fris gaat ruiken.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *