Het verschil tussen spondylitis en spondylolyse

Spondylitis en Spondylolyse worden vaak door elkaar gebruikt. Beide aandoeningen bevinden zich in de wervelkolom, maar zijn wel verschillend. In deze blog leest u over de verschillen tussen beide aandoeningen; de oorzaken, symptomen en de behandeling.

Wat is Spondylolyse?

Spondylolyse komt vrij vaak voor, vooral bij mensen boven de 50 jaar. Als u ouder wordt slijten de zachte weefsels van de wervelkolom en beschermen deze de ruggengraat niet meer tegen beschadiging. De botten en zenuwen worden kwetsbaarder.

Oorzaken van Spondylolyse

Spondylolyse ontstaat meestal door ouderdom. Ook langdurige overbelasting van de wervelkolom kan een oorzaak zijn, evenals andere al aanwezige wervelaandoeningen als artrose.

Veelvoorkomende symptomen bij Spondylolyse

  • Rugpijn bij langdurig staan, zitten, buigen of tillen
  • ‘s Ochtends een stijve en pijnlijke rug

Wat te doen bij Spondylolyse?

Bij spondylose is gedoseerde rust belangrijk. Rust niet te veel en niet te weinig. Op de site staan verschillende braces die de druk op de wervelkolom beperken.

Wat is Spondylitis?

Spondylitis is zeldzamer dan Spondylose, het kan op iedere leeftijd voorkomen. Bij Spondylitis ontstaat er een ontsteking aan de gewrichten in de wervelkolom. Door de ontstekingen vormt zich littekenweefsel tussen de wervels. Dit littekenweefsel wordt na verloop van tijd omgevormd tot bot.

Oorzaken van Spondylitis

De oorzaak van spondylitis is onbekend. Spondylitis komt zelden voor. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol. Daarnaast bestaat het vermoeden dat bepaalde bacteriële infecties in het lichaam aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan van spondylitis.

Veelvoorkomende symptomen bij Spondylitis

  • Zeurende, doffe pijn
  • Stijfheid laag in de rug, billen en achterkant van de bovenbenen
  • Rug minder goed bewegen

Wat te doen bij Spondylitis?

Scans en röntgenfoto’s kunnen uitwijzen of u spondylitis heeft of niet. De verbening van de gewrichten is daarop te zien. De ziekte is niet te genezen, maar een goede behandeling kan de klachten wel verminderen. Bewegen is goed, rust juist niet. Het is belangrijk je rug recht te houden, zodat de rug minder snel verstijft in een kromme houding. Een brace kan een goed hulpmiddel zijn om de rug in een rechte houding te houden.

Vragen over een rug brace?

Wilt u uw rug ondersteuning bieden? Bekijk het aanbod rug braces op de site. Heeft u vragen over de brace? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste brace! Lees hier meer over rugpijn.

Informatieve blogs over rugpijn

Gebruik een rugbrace voor lage rugpijn

Lage rugpijn kan acuut ontstaan, in de volksmond wordt het ook wel lumbago of spit [...]

Gebruik een rugbrace voor zwaar werk

Een rugbrace kan goed helpen bij zwaar werk. Het is belangrijk om uw rug goed [...]

Hoe kan rugpijn worden ingedeeld?

Heeft u last van rugpijn? Rugpijn kan voorkomen in verschillende delen van de rug. In [...]

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *