Hielspoor, wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Hielspoor is de meest voorkomende klacht in de hiel en meer dan 10% van de mensen heeft een hielspoor mogen ervaren. De hielblessure lijkt op de Faciitis Plantaris en is de meest voorkomende van de twee blessures. Lees hier meer over hoe u uw hielspoorklachten kunt behandelen.

Wat is hielspoor en wat is de oorzaak hiervan?

Wanneer er sprake is van te zware overbelasting, kan dit voor irritaties en ontstekingen zorgen in de hiel. Hielspoor is een irritatie van de aanhechtingen in de voetzoolpees. De klachten die dan ontstaan zijn pijn bij het lopen, opstaan en staan. De voetklachten kennen vaak een geleidelijke opbouw, maar kan ook door een zware klap ontstaan. De voetblessure komt meestal voor bij sporters en is duidelijk voelbaar bij lopen of staan. De klachten kunnen wel een aantal maanden duren.

Welke brace is geschikt voor hielspoor?

De Nachtspalk Hielspoor is speciaal ontworpen voor hielspoor en het doel van deze nachtspalk is om de voet t.o.v. het onderbeen te positioneren in een hoek van 90 graden. Dit voorkomt dat de voet zich gaat ontspannen en bevorderd het herstelproces. Ook ontstaat hierdoor een constante druk op de fascie en de achillespees, wat ook het herstelproces bevordert. De nachtspalk is comfortabel tijdens het slapen.

ja, ik wil een teenspalk!
hielspoor-nachtspalk

Wat zijn de effecten van een nachtspalk voor hielspoor?

Wanneer er ernstige vormen van een hielspoor worden ervaren, is het belangrijk dat het herstelproces zo spoedig en pijnvrij mogelijk verloopt. Nachtspalken geven compressie aan de hiel tijdens de nachtrust, zodat er geen pijn voelbaar is tijdens het opstaan. Ook behoedt het de hiel voor overige vormen van pijn, instabiliteit en zwellingen, en biedt de spalk gewenste ondersteuning aan het gewricht zodat deze pijnvrij kan bewegen.

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

Bij hielspoor voelt u een felle, scherpe pijn aan de onderkant van uw voet (tegen uw hiel aan) wanneer u erop deze belast. In rust stopt de pijn deze pijn vervolgens vrij snel. Wanneer deze klachten na 2 tot 4 weken niet zijn verdwenen, raden wij u aan om contact op te nemen met uw fysiotherapeut of huisarts. U kunt vervolgens oefeningen uitvoeren en eventueel een nachtspalk dragen als oplossing voor uw klachten.

Een hielspoor operatie, wanneer is dit aan de orde?

Hielspoor kan op verschillende manieren worden behandeld , en een van die manieren is een chirurgische operatie. Mochten oefeningen en andere hulpmiddelen niet werken kan dit voor u de oplossing zijn. Echter kan deze operatie ingrijpend zijn. Bij deze operatie wordt de lange kuitspier ingesneden, een stukje boven de hak, aan de zijkant van het onderbeen. U wordt aangeraden om vervolgens 2 maanden een nachtspalk te dragen, en het herstelproces duurt minimaal 3 tot 4 maanden.

Upload Image...

Een hielspoor sok

Naast schoenen, spalken of een operatie kunt u er ook voor kiezen om een hielspoor sok te gebruiken voor uw behandeling. Hierbij is de mate van rek individueel instelbaar en eenvoudig aan te leggen. De Pro-Orthic nachtspalk soft is hier een voorbeeld van. Deze nachtspalk is gemaakt van een zacht neopreen materiaal die onopmerkelijk aanvoelt tijdens het slapen. Bij de Pro Orthic hielspoor sok nachtspalk heeft u extra steun door de twee banden.

Kan ik ook hielspoor schoenen gebruiken?

Tegenwoordig zijn er speciale schoenen met een ronde zool die ontwikkeld zijn voor hielspoor. Echter zijn over de effecten van de schoen de meningen over verdeeld. Verschillende mensen ervaren na het gebruik van de schoen geen klachten meer, anderen krijgen meer last van de schoen. Overleg met uw fysiotherapeut of dit de juiste oplossing is voor uw klacht.

Wanneer kies ik voor tape voor hielspoor aan mijn hiel?

Tapen is geschikt voor een tijdelijk lichte ondersteuning. Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het geeft extra ondersteuning en bescherming aan het gewricht waardoor u nog veel bewegingsvrijheid behoudt. Dit is met name voor lichte klachten of tijdens het sporten, bij zwaardere klachten moet u vooral denken aan een nachtspalk om de hiel te herstellen.

Ja, ik wil kinesiotape
Tmax-kinesiotape triggerduim

Koop nu uw brace!

Als u de nachtpsalk of teenspalk heeft gevonden die u wilt hebben, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop. Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke nachtspalk geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *