Hoe kan je een meniscusblessure op de juiste manier behandelen?

Meniscusblessure

Een meniscus blessure is een pijnlijke blessure aan de binnen- of buitenkant van de knie. Deze blessure hangt vaak samen met een kruisbandblessure, maar is toch net even wat anders. Wat is nou eigenlijk een meniscusblessure en hoe kan je een meniscusblessure behandelen?

Wat is een meniscusblessure en wat veroorzaakt het?

Een meniscus is een maanvormige kraakbeenstructuur die als schokdemper dient bij het lopen en springen. Daarnaast zorgt de meniscus ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Door de vorm en positie van de meniscus geeft deze stabiliteit aan de knie, echter wanneer de stabiliteit afneemt door bandletsel loopt de meniscus meer kans om te scheuren.

Deze blessure wordt veroorzaakt door een onverwachte beweging of slijtage. U kunt een knap horen tijdens het ongeval. Vaak gaat de blessure gepaard met letsel aan de kruisband.

Meniscusblessure uitleg

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

Meniscusletsel kunt u oplopen bij een acute verdraaiing van de knie. Er ontstaan dan een aantal symptomen waaraan u een scheur kunt herkennen:

  • Een zwelling, die gevolgd word door stevige pijn en een beperkte bewegingsfunctie van de knie.
  • De knie kan op slot raken of door veroudering verzwakken waardoor spontaan kleine scheurtjes kunnen ontstaan.
  • Deze pijnklachten treden vaak op bij onverwachte bewegingen of draaibewegingen.

Welke brace dient voor een meniscusblessure?

Heeft u last van een scheur in uw meniscus, en wilt u dit behandelen met het dragen van een brace tijdens het sporten? Dan is de Push Sports Kniebrace de perfecte oplossing voor uw klachten!

De kniebrace biedt ondersteuning op een bijzonder wijze, namelijk de zijdelingse bewegingen worden belemmert, en het buigen en strekken van de knie worden niet belemmerd. Hierdoor krijgt de meniscus voldoende rust en wordt de druk op de meniscus vermindert.

Push-Sports-kniebrace voor meniscusblessure

Wat zijn de effecten van een kniebrace bij een meniscusblessure?

Een kniebrace gebruiken bij een meniscusblessure zorgt ervoor dat de bloedsomloop verbeterd, waardoor de zwelling sneller weg zal gaan en de revalidatie sneller zal verlopen. De kniebrace zorgt voor stabiliteit en ondersteuning in het kniegewricht. Daarnaast zijn de licht van gewicht en gemaakt van flexibel materiaal, waardoor beweging mogelijk is tijdens het dragen.

Hoe gebruik je de Push Sports kniebrace?

  1. Maak alle klittenband los.
  2. Trek de brace aan en zorg dat de pelotte goed aansluit rond de knieschijf.
  3. Sluit eerst de bovenste sluiting zodat je een prettige druk voelt rond het bovenbeen.
  4. Sluit vervolgens de onderste sluiting zodat je een comfortabele druk voelt onder de knie.

Wanneer is een meniscusoperatie aan de orde?

U kunt uw meniscusblessure behandelen op operatieve wijze door een specialist. Hier kunt u voor kiezen wanneer er slotklachten zijn, die ernstige pijnklachten geven en langer duren dan twee tot drie maanden.

Daarnaast wordt er in de meeste gevallen bij kruisbandletsel ook geopereerd, omdat de scheur in de voorste kruisband zorgt voor instabiliteit van de meniscus en de knie. Dit gebeurt via een kijkoperatie waarbij het weefsel dat kapot is gegaan wordt verwijdert.

Wanneer kies ik voor het intapen van mijn knie?

Tapen kan de juiste oplossing zijn wanneer u lichte klachten blijft ervaren aan de meniscus in uw knie. Het doel van tapen is ervoor te zorgen dat de kniepees niet veel kan bewegen en zo voorkomt u dat de meniscus snel pijnlijk wordt en niet herstelt.

Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het is wel belangrijk dat u de tape op de juiste manier plaatst, anders kan het averechts werken.

meniscusblessure intapen

Koop nu uw brace voor een gescheurde meniscus!

Als u de kniebrace wilt gebruiken om uw meniscusblessuren te behandelen, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop. Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke kniebrace geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *