Hoe te leven met een versleten knie? 4 tips

Hoe te leven met een versleten knie 4 tips

Een versleten knie is een aandoening aan het kraakbeen. Door deze blessure slijt het kraakbeen rondom het kniegewricht. Kenmerken van een versleten knie kunnen stijfheid en pijn zijn. 

Kenmerken van een versleten knie

Kenmerkende van een versleten knie zijn pijn en stijfheid bij het bewegen. De knie kan opgezwollen zijn als gevolg van vochtophoping. Vaak gaat een versleten knie gepaard met een krakend geluid. Indien er een ontsteking in het kniegewricht aanwezig is kan de knie warm aanvoelen.

knie blessure

Leven met een versleten knie 4 tips

 1. Leg tijdens het slapen en kussen onder het betreffende knie
  Op deze manier zorgt het kussen er voor dat tijdens het slapen de knie word ondersteund. Ook is dit voor de rug en bekken een gezonde houding.
 2. Zorg voor een gezond gewicht
  Een hoog lichaamsgewicht geeft meer kans op artrose in de knie. Als u afvalt verminder u de belasting op de knieën en kunnen klachten weer verdwijnen.
 3. oefeningen uitvoeren 
  Dit kunt u doen op onze oefeningen pagina daar worden een aantal oefeningen uitgelicht.
 4. Het gebruik maken van een brace
  Het dragen van een brace kan de pijn in de knie verlichten. Op deze manier is de beweeglijkheid groter en kan de knie sneller en op een voorzichtige manier herstellen.

 Hoe verloopt een behandeling?

Wanneer je een versleten knie hebt, is het belangrijk om de spieren rondom de knie met oefeningen te trainen. In beweging blijven is belangrijk, maar wel zonder de knie te overbelasten. Beweeg bij voorkeur minimaal een half uur per dag, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Hiermee houd je de knie zo soepel mogelijk, maak je de spieren rond de knie sterker en kun je inspanning langer volhouden.

Werking van een kniebrace

Wanneer u een versleten knie hebt opgelopen, raden wij een kniebrace ten zeerste aan. Wanneer u uw een knieblessure heeft, kan uw knie erg instabiel aanvoelen. Een brace zal helpen dit instabiele gevoel minder te laten worden. Brace Specialist biedt braces aan van onder andere de merken Push, Orthoservice en BioSkin. Dit zijn braces van de hoogste kwaliteit. De braces zijn gemaakt van het beste materiaal. Door de toevoegingen aan de braces en de beste kwaliteit zal de revalidatie aangenamer lopen.

kniebrace tijdens het sporten

Welke oefeningen voor een versleten knie

Oefenen na het oplopen van een versleten knie is een zeer nuttige manier voor een natuurlijk herstelproces. Door de oefeningen zal de knie langzaam weer op kracht komen. Ook zal de knie stabieler worden wanneer de oefeningen uitgevoerd worden

Middelzware oefening, knieblessure in de midden fase

 1. Ga op een verhoginkje staan.
 2. Leg een stang met gewicht in je nek (niet te zwaar).
 3. Stap van het verhoginkje af en ga er weer voet voor voet op staan.
 4. Doe dit 10 keer en 3 herhalingen.
Stap-oefening-knie

De operatie van een versleten knie

Een versleten knie geeft verschillende knieklachten. Bij beginnende en matige slijtage van de knie is er nog geen operatie nodig. Wanneer de knieproblemen niet meer bestreden kunnen worden met oefeningen en Fysiotherapie en de versleten knie behoorlijk aangetast is kan een knieprothese nodig zijn om weer optimaal en pijnvrij te kunnen bewegen. Dit is uiteraard die laatste optie. Het dragen van een brace en het beoefenen van oefeningen zijn de eerste stap.

Fietsen met een versleten knie

Het fietsen met een versleten knie kan een goede oplossing zijn voor het verbeteren van de knie spieren. In beweging blijven is belangrijk, maar doe dir wel zonder de knie te overbelasten. Beweeg minimaal een half uur per dag, bijvoorbeeld door te fietsen op een lichte versnelling. Hiermee houd je de knie zo soepel mogelijk, maak je de spieren rond de knie sterker en kun je inspanning langer volhouden.

Fietsen met knie artrose

Afgekeurd door een versleten knie op werk

Slijtage in de knieën kan zorgen voor een verminderde belastbaarheid. Het beïnvloed het dagelijks functioneren. Blijven de klachten langer aanhouden of gaat het niet weg dan kan het voorkomen dat u uw werkzaamheden niet meer kunt uitoefenen. Bij ernstigste pijn klachten kan er voor gekozen worden om in de werkloos uitkering komt

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *