Is een liesbreuk gevaarlijk of niet?

Helpt-een-polsbrace-bij-een-verstuikte-pols

Patiënten vragen zich veelal af of een liesbreuk gevaarlijk is of niet? Een liesbreuk is niet zozeer gevaarlijk, want het valt in principe altijd te opereren. Wat wel zo is, is dat de operatie nooit zonder risico verloopt. Er zijn wel degelijk bepaalde klachten die zich kunnen voordoen als gevolg van een liesbreukoperatie.

Is een liesbreuk gevaarlijk na een operatie?

Zoals gezegd is een liesbreukoperatie nooit volledig zonder risico. Sommige klachten die zich voordoen na de operatie zijn heel normaal. Hierbij kan worden gedacht aan pijn in het wondgebied en een blauwe plek. Deze klachten gaan vanzelf gewoon over, maar dit kan wel enkele weken tot maanden duren. Hiernaast is er na een liesbreukoperatie een kleine kans aanwezig op problemen die ook na andere operaties voor kunnen komen, zoals een wondinfectie of een bloeding.

liesbreuk gevaarlijk

4 Mogelijke nadelen en risico’s van een liesbreukoperatie

Er zijn, naast de veelvoorkomende problemen, ook enkele problemen die alleen kunnen voorkomen na een liesbreukoperatie. Deze risico’s zijn als volgt:

  • Vochtophoping: Dit is iets wat bij gemiddeld 6% van de liesbreuk patiënten voorkomt. Zo’n wondvocht ontstaat op de plaats van de operatie. De kans op deze wond is na een kijkoperatie meer aanwezig dan bij een open operatie. Ook bij grotere liesbreuken is er een grotere kans op een wondvocht. In de meeste gevallen is na zo’n 6 tot 8 weken het wondvocht vanzelf verdwenen.
  • Zenuwbeschadiging: In het geopereerde gebied lopen enkele zenuwen. Soms raakt één van de zenuwen beschadigd. In zo’n geval heeft u, meestal tijdelijk, geen gevoel in dit deel van de lies en bovenbeen. Dit is niet altijd het geval, soms voelt u juist extra veel. Wat soms ook wordt gedaan, is dat chirurgen gedurende de operatie bewust zenuwen doorsnijden die in de weg liggen. De gevolgen hiervan zijn slechts klein: het geeft enkel een kleine dove plek in de lies en het veroorzaakt meestal geen ernstige klachten. Overigens komt dit vooral voor bij open liesbreukoperaties.
  • Nieuwe liesbreuk: In sommige gevallen keert de liesbreuk op de zelfde plek terug. Van de 100 mensen die een liesbreukoperatie ondergaan, kampen 2 tot 10 mensen hiermee.
  • Chronische pijn: Het vijfde en laatste risico dat voor kan komen als gevolg van een operatie aan een liesbreuk is chronische pijn. 10% van de geopereerde liesbreuk patiënten krijgt last van chronische pijn. U spreekt van chronische pijn als de pijn 3 maanden na de operatie nog steeds aanwezig is. Het risico op deze pijn is na een open operatie iets hoger dan na een kijkoperatie. Vaak gaan de klachten wel weer over. Er zijn maar weinig mensen die ernstige pijn van lange duur hebben.
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *