Kan je werken met een triggerduim?

Indien u last heeft van een triggerduim blessure, dan kan dit voor veel verschillende vragen zorgen. In deze blog wordt stilgestaan bij de vraag: Kan je werken met een triggerduim? Daarnaast worden ook de behandeling, de geschikte spalken en de triggerduim operatie, met de blik gericht op herstel, besproken.

Wat is een triggerduim?

De triggerduim is een irritatie van de peesschede die de buigpees van een vinger of duim omgeeft. Dit wordt ook wel de koker genoemd, de plek waar de pees zit. De vorm van irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling in de pees. In sommige gevallen kan het zijn dat de vinger volledig vast komt te zitten, hierdoor kan het voorkomen dat de vinger niet meer gestrekt of bewogen kan worden.

Triggerduim

Symptomen van een triggerduim

  • Pijn in de vinger
  • Een zwelling is te zien of te voelen
  • Het lijkt alsof het probleem zich aan de bovenzijde van het middelste gewricht afspeelt

Werken met een triggerduim

Om direct duidelijkheid te geven: Het is niet verstandig om, nadat een triggerduim behandeld is, te gaan werken met een triggerduim. Bij een injectie is het, afhankelijk van het het verloop van het herstel, mogelijk om binnen een paar uur de duim licht te belasten. Indien er gekozen wordt voor een operatie is het niet toegestaan om 6 weken na behandeling kracht te zetten op de duim. Let op: Bovenstaande informatie is gebaseerd op een gemiddelde behandeling van een triggerduim blessure. Brace Specialist is distributeur van braces en mag u zodoende geen medisch advies geven. Productinformatie kunnen wij u echter wel verstrekken.

Hoe behandel je een triggerduim?

Een triggerduim is op diverse manieren te behandelen. Er kan gekozen worden tussen een injectie in de aangedane vinger en een operatie. Tijdens de herstel periode kan de triggerduim ontlast worden door middel van een vingerspalk, zoals de Pro Orthic Joint 8.. Deze vingerspalk is erop gericht om uw vinger te ontlasten en de juiste stabilisatie te bieden.

Pro Orthic Joint 8

Geschikte oefeningen bij een triggerduim

Er zijn diverse oefeningen die u kunt uitvoeren na afloop van een triggerduim operatie. Deze starten meestal een paar dagen na de operatie. Wanneer u kunt starten met de oefeningen wordt bepaalt wordt uw behandelaar.

Oefening na operatie van een triggerduim

  • Steek de arm in de lucht
  • Zorg dat u de hand in een ontspannen houding houdt
  • Maak een vuist (zonder kracht te zetten)

Onze fysiotherapeut raadt de volgende oefeningen aan!

Wilt u dat de klachten minder worden en u snel weer uw normale leven op kunt pakken? Bekijk dan nu welke oefeningen u nog meer uit kunt voeren voor een triggerduim! Een echte aanrader!

Bekijk hier de oefeningen!

Welke spalk bij triggerduim?

Wanneer u naar het ziekenhuis bent toegegaan voor een operatie aan uw mallet finger raadt de dokter vaak aan om een spalk te dragen. De Pro Orthic Mallet finger spalk is hiervoor de juiste oplossing. Aangezien uw bot ie gebroken of een pees in het topje van uw vinger heeft de vinger optimale rust nodig!

Triggerduim operatie

Een triggerduim behandeling kan er op verschillende manieren uitzien. Het is mogelijk om de triggerduim zonder operatie te behandelen, dit gaat door middel van een injectie. Tijdens een triggerduim operatie wordt het eerste bandje van de koker van de pees (ook wel de peesschedetunnel) doorgesneden. Deze handeling zorgt voor ruimte in de peesschedetunnel. De buigpees kan dan daar weer vloeiend doorheen. Gemiddeld duurt de operatie van een triggerduim rond de 10-20 minuten.

Herstellen van een triggerduim operatie

Na de operatie van een triggerduim kunt u een vingerspalk dragen ter ondersteuning van de vinger. Deze vingerspalk zal zorgen voor de nodige immobilisatie, stabilisatie en voldoende rust, om de vinger te laten herstellen. Na de operatie wordt aangeraden om oefeningen te doen. Deze oefeningen krijgt u van uw behandelaar. Deze zal ook het startmoment van de oefeningen bepalen.

Veelgestelde vragen over Triggerduim

Wat is de oorzaak van een triggerduim?

De triggerduim staat bekend als een peesirritatie in de vinger of de duim en ontstaat. De oorzaak van een triggerfinger is nog onbekend, echter kan suikerziekte of reuma een aanleiding zijn.

Wat kan ik doen bij een triggerduim?

Zorg ervoor dat u de vinger voldoende rust geeft. Breng een vingerspalk voor deze rust en daarnaast ondersteunt de vingerspalk de vinger tegen verkeerde bewegingen.

Wanneer gebruik je een vingerspalk bij een triggerduim?

Over het algemeen wordt een vingerspalk gedragen tijdens de herstelperiode na een operatie. Op deze manier komt de aangedane vinger tot rust, zo kan deze verder herstellen.

Welke complicaties zijn er bij een operatie aan een triggerduim?

Wanneer u er voor zorgt dat u de adviezen van de arts opvolgt, is de kans zeer klein dat u nog complicaties ervaart na de operatie. U kunt in het ergste geval last krijgen van littekenweefsel of een wondinfectie.

In welke situaties komt een triggerduim voor?

Met name op plekken waar u uw vingers veel gebruikt. Een triggerduim is veelal een overblijfsel van overbelasting van de duim.

Kan een vingerspalk worden gedragen tijdens het slapen?

Een vingerspalk kan de triggerduim op ieder moment van de dag de gewenste ondersteuning geven, dus ook tijdens het slapen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *