Meidenknie

Blog-meidenknie

Heeft u last van een meidenknie? In deze blog leest u meer over wat een meidenknie is, welke oorzaak en symptomen deze aandoening heeft en hoe de aandoening op de juiste manier kan worden behandeld. 

Wat is een meidenknie?

Een meidenknie, ook wel patellofemoraal syndroom genoemd, is een knieklacht waarbij het kraakbeen tussen de knieschijf en het bovenbeen geïrriteerd is geraakt. Dit komt voort wanneer er teveel kracht op de onderkant van de knieschijf wordt gezet.

De meidenknie is een veel voorkomende klacht, vooral bij (op)groeiende meisjes zoals de naam al doet vermoeden.

Uitleg-meidenknie

Welke oorzaken kunnen tot een meidenknie leiden?

De oorzaak van een meidenknie kan op meerdere manieren voortkomen. Ten eerste kan een val op de knie voor irritatie zorgen. Daarnaast kan de knieschijf een andere positie aannemen door spierzwakte of X-benen.

Ten derde kunnen hormonale veranderingen een rol spelen; in de pubertijd wordt het kraakbeen weker. Vandaar dat vooral jonge meiden last van deze klachten hebben. Overbelasting door rennen en springen kan teveel druk geven op de knieschijf.

Welke pijnsymptomen in de knie kunnen zich voordoen?

Wanneer er sprake is van een meidenknie kan dit zorgen voor een pijnsyndroom in de knie. Deze meidenknie symptomen kunnen oplopen van pijnklachten tot blijvende symptomen. De meest voorkomende klacht is pijn rondom of achter de knieschijf. Daarnaast wordt de knie vaak stijf en/of dik.

In welke situaties treden de pijnsymptomen op?

  • Zitten met gebogen knieën
  • Traplopen
  • Fietsen
  • Hurken
meidenknie behandeling

Hoe kunt u de meidenknie juist behandelen?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Bij overbelasting zal in de eerste plaats de belasting verminderd moeten worden. Dat betekent niet volledige rust maar wel dat de provocerende bewegingen even vermeden moeten worden.

Voor sporters betekent dat vaak een aangepast trainingsschema. Verder zijn er oefeningen om de druk op de knieschijf te verminderen.

Ook kunnen de klachten met behulp van kinesiotape, brace of steunzolen worden verlicht.

Hoe dient u patellofemoraal pijnsyndroom te tapen?

Wanneer patellofemoraal pijnsyndroom optreedt, loopt de knieschijf onjuist in de groeven van het bovenbeen. Dit kan tot pijnsyndromen in de knie leiden waaronder beschadiging van het kraakbeen.

Kinesiotape van Tmax geeft hier de nodige ondersteuning voor. Kinesiologietape stimuleert de sensoren rondom de patella zodat de functies worden verbeterd en pijn wordt gedempt.

Tapen meidenknie

Welke patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen kunt u uitvoeren?

Patellafemoraal pijnsyndroom oefeningen helpen om het pijnsyndroom in de knie te verminderen. De knie wordt op een correcte manier belast, waardoor spieropbouw plaatsvindt en resulteert in een sneller herstel.

Via fysiotherapie kunt u een aantal meidenknie oefeningen thuis uitvoeren. Onderstaand vindt u twee patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen die u thuis kunt uitvoeren via youtube video’s.

1. Been strekken in rugligging

2. Been strekken zittend

Is het mogelijk om een meidenknie te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een meidenknie te voorkomen. Een goede houding is enorm belangrijk. Verdeel je belasting goed over beide benen, zorg niet dat het ene been meer belast wordt dan de andere.

Ook is het belangrijk dat je je spieren strekt. Als deze te kort worden, komt er te veel druk en belasting op de knie. Ook is het belangrijk dat je na een rustperiode, weer rustig opbouwt en niet te snel gaat. Bij de revalidatie van een meidenknie is de BioSkin Kniebrace Premium J een aanrader.

Patellofemoraal pijnsyndroom en werken: is dit mogelijk?

Wanneer u last heeft van patellofemoraal pijnsyndroom kan dit gevolgen hebben op het dagelijks leven. Een dagelijkse activiteit die hieronder valt, is werken. Met een patellofemoraal pijnsyndroom werken is mogelijk, maar kost enige moeite.

Belangrijk is dan ook om voldoende hulpmiddelen in te zetten om dit zo gemakkelijk mogelijk voor uzelf te maken. Denk aan meidenknie braces, tapen en oefeningen. Op die manier is met een patellofemoraal pijnsyndroom werken het minst hinderlijk.

Advertentie-meidenknie
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *