Rugpijn na het slapen? Dit kunt u eraan doen

Wakker geworden met rugpijn? Veel mensen worden ‘s morgens of zelfs ‘s nachts wakker met pijn in de rug. Waar komt dit vandaan en vooral wat kunt u eraan doen? Daar leest u in deze blog alles over!

Lage rugpijn na het slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor uw algemene welzijn. Het is belangrijk om de spieren, tussenwervelschijven en zenuwstelsel op een goede manier rust te gunnen. Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het is een veel voorkomende aandoening. Als u het eenmaal heeft gehad, keert het vaak terug. Pijn in de onderrug kan zorgen voor uitstraling naar de benen. Dit kan komen door een beknelde zenuw in de rug. Lees hier meer over rugpijn. 

Om de lage rugpijn te voorkomen of verminderen is het belangrijk om voor het slapengaan voldoende te bewegen en ontspannen, denk aan een wandeling. Gespannen spieren kunnen namelijk ook zorgen voor een onrustige nachtrust.

Oorzaken van lage rugpijn na het slapen

 • Stress
 • Lichamelijk zware activiteiten en/ of werk
 • Overbelasting van de onderrug. Dit komt bijvoorbeeld doordat de onderrug te veel gebogen of gedraaid is
 • Een te lange autorit. Door lang zitten kunnen uw rugspieren dan erg stijf en hard worden
 • Overgewicht
 • Een aandoening aan de rug, bijvoorbeeld een hernia

Rugpijn in het midden van de rug na het slapen

Midden rugpijn of een stijve rug is een veelvoorkomend verschijnsel. De middenrug vormt de overgang van de nekwervels naar de wervels van de onderrug. Hier bevindt zich een belangrijke zenuw: de nervus ilio-hypogastricus. Deze zenuw kan bij blokkade of irritatie een pijn geven naar de lage rug, de lies en de heupregio. Bij het maken van veel draaibewegingen komen er veel torsie- en draaikrachten op de wervels van de middenrug terecht. Het is erg belangrijk dat dit deel van de rug goed kan ontspannen ‘s nachts.

Verkramping van het middenrif kan veel pijn geven aan de rug, dit wordt voornamelijk veroorzaakt door stress. Een goede nachtrust zorgt voor een goede ontspanning van het middenrif. Een andere reden voor pijn in de middenrug na het slapen, is een scoliose. Een scoliose is een kromming van de rug, dit is een aangeboren aandoening. De middenrug is het buigpunt van de meeste scoliose.

Oorzaken van pijn in de middenrug na het slapen

 • Stress
 • Blokkade of irritatie van de nervus ilio-hypogastricus
 • Veel (onjuiste) draai- en buig bewegingen
 • Gespannen middenrif

Rugpijn in de boven rug na het slapen

Pijn in de boven rug komt veel voor en is te herkennen aan verschillende klachten zoals een stijve rug of pijn op de borst. Pijn in het bovenste deel in de rug kan ook uitstralen naar de nek en zorgen voor hoofdpijn.

De meeste mensen met klachten in de boven rug hebben pijn tussen de schouderbladen. De grootste veroorzaker van pijn in de bovenrug is de trapeziusspier. Dit is een grote spier die een deel van de rug beschermt. De trapeziusspier begint hoog aan de nekwervels en het hoofd en loopt door tot aan de middenrug, waar hij zich vasthecht aan de borstwervels.

Oorzaken van pijn in de bovenrug na het slapen

 • Stress
 • Het hebben van een verkeerde houding
 • Herhaaldelijk eenzijdig gebruik van de armen
 • Veel boven het hoofd werken

Wat te doen bij rugpijn na het slapen?

De grootste boosdoener van rugpijn klachten is het hebben van een slechte houding. Naast een goed matras is het ook belangrijk om overdag de rug goed te ondersteunen, dit kan door middel van een rug brace. Het dragen van een rug brace kan de pijn verlichten of zelfs voorkomen.

Bekijk hier het assortiment rug braces op onze site. Als u vragen hebt over de braces kunt u terecht bij onze specialisten!

Informatieve blogs over rugpijn

Gebruik een rugbrace voor lage rugpijn

Lage rugpijn kan acuut ontstaan, in de volksmond wordt het ook wel lumbago of spit [...]

Gebruik een rugbrace voor zwaar werk

Een rugbrace kan goed helpen bij zwaar werk. Het is belangrijk om uw rug goed [...]

Hoe kan rugpijn worden ingedeeld?

Heeft u last van rugpijn? Rugpijn kan voorkomen in verschillende delen van de rug. In [...]

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *