Hoe behandel je een verstuikte enkel op de juiste manier?

Bioskin-verstuikte-enkel-header

In Nederland komt een enkelblessure bij 6 op de 10 mensen jaarlijks voor. Van alle enkelblessures die opgelopen worden, is 59% een enkelverstuiking. Doordat een verstuikte enkel veelal voorkomt, vragen velen zich af hoe deze op de juiste manier te behandelen. 

Een verstuikte enkel, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Een verstuikte enkel is een ander woord voor door je enkel gaan. Enkelverstuikingen ontstaan namelijk door beschadiging van bindweefsel in het enkelgewricht. Het meest voorkomende type enkelverstuiking treedt op wanneer de enkel naar buiten klapt. Bij deze verstuiking raakt het buitenste bindweefsel het meest beschadigd tijdens een enkelverstuiking.

Welke brace dient voor een enkelverstuiking?

De Push Sports Enkelbrace 8 is ontwikkeld om steun te bieden bij het beginnen van sporten na een enkelverstuiking of bij lichte enkelklachten. De ultradunne enkelbrace stabiliseert de enkel middels de elastische band die in de vorm van een 8 rond de enkel gewikkeld wordt en stevige, aangename compressie biedt. De brace is eenvoudig in gebruik en blijft goed op zijn plek zitten.

Ja, ik wil een enkelbrace!

Welke symptonen treden op bij een verstuikte enkel?

Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor een verstuikte enkel. Deze. kunnen omschreven worden in drie niveaus die de ernst van de verstuikte enkel aangeven:

  • Graad 1: Ontstaat door het uitrekken of lichtelijk scheuren van de enkelbanden waardoor minder gevoeligheid en een mogelijke zwelling kan plaatsvinden.
  • Graad 2: een serieuze verstuiking van het bindweefsel wat zwellingen, voelbare pijn en blauwe plekken veroorzaakt. Lopen is moeilijk.
  • Graad 3: Een volledige scheur in de enkelbanden wat resulteert in ernstige pijn, zwellingen, blauwe plekken. Lopen bijna onmogelijk.

Wat zijn de effecten van een brace bij een enkelverstuiking?

Door het dragen van een enkelbrace ondersteunt u de enkel en wordt de pijn in uw voet verlicht. Hierdoor kunt u sneller herstellen van een verstuikte enkel. Daarnaast biedt de enkelbrace stevige en comfortabele compressie aan het enkelgewricht waardoor de enkel beschermd wordt tegen verdere verzwikkingen of blessures.

Welke brace is geschikt voor het dagelijks gebruik bij een verstuikte enkel?

Voor terugkerende klachten of het algemeen gebruik van een enkelbrace is de Push Med Enkelbrace beter geschikt. Zo heeft de Push med Enkelbrace een instelbare pronatie-supinatie beperking en een siliconen applicatie aan de binnenkant van de brace. Dit zorgt er met name voor dat de brace goed in positie blijft. De Push med Enkelbrace is makkelijk door de gebruiker zelf aan te leggen en kan zonder problemen gewassen worden.

push med enkelbrace los

Wanneer moet ik denken aan een verstuikte enkel operatie?

Meestal ontstaat dit pas nadat de enkelbanden meerdere malen gescheurd zijn geweest. Als u hiervan hinder ondervindt, kan een operatie uitkomst bieden. De uitgerekte enkelbanden worden dan teruggehecht en ingekort. Daarna krijgt u gedurende twee weken een gipsspalk.

Wanneer kies ik voor het intapen van mijn voet?

Bij het verstuiking van uw enkel kunt u tijdelijk last blijven houden van uw enkelbanden. De juiste ondersteuning kan hierbij tapen zijn. Het doel van tapen is ervoor te zorgen dat de enkel niet al te ver kan oprekken en zo voorkomt u verdere rekking van uw enkelband. Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het is wel belangrijk dat u de tape op de juiste manier plaatst, anders kan het averechts werken.

Ja, ik wil kinesiologie tape!
Tmax-kinesiotape triggerduim

Wilt u een enkelbrace kopen?

Als u de enkelbrace heeft gevonden die u wilt hebben, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop. Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke enkelbrace geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *