Verzorging mallet Finger 4 tips

Verzorging-mallet-Finger-4-tips

Bij een Mallet finger, ook wel hamer vinger genoemd, is de pees in het topje van de vinger gescheurd. Hierdoor is het onmogelijk om de vinger te strekken.

Oorzaak van een Mallet finger 

Een mallet finger kan ontstaan door een directe klap op de top van een vinger. Vaak gebeurt dit bij het vangen van een bal of het ophalen van een sok. Door deze klap scheurt de strekpees van het vingerkootje af van de top van de vinger. 

Symptomen van een Mallet finger 

 • Zwelling en pijn rondom het vingerkootje 
 • Topje van de vinger blijft in een gebogen stand staan en kan niet meer actief gestrekt worden. 
 • In het dagelijks leven kan de Mallet finger achter iets blijven haken. 
mallet finger

Mallet finger spalk

Het gebruiken van een spalk kan het geneesproces verbeteren. Een Mallet finger spalk houdt het topje van de vinger recht zodat de pees kan genezen. De spalk dient 6 tot 8 weken gedragen te worden. Het belangrijkste hierbij is dat het topje van de vinger niet gebogen wordt. De vinger zelf mag wel bewegen.  

Verschillende soorten spalken

Voor een mallet finger kunnen er verschillende soorten spalken gebruikt worden.

 • Joint 8 stabiliseert de vinger en maakt deze immobiel.
 • Pro Orthic vingerspalk als beste getest voor een mallet finger door specialisten aangeboden.

 

triggerfinger brace joint 8
Pro Orthic vingerspalk Mallet finger

Hoe leg je de spalk aan?

 • Joint 8

De joint 8 kan op verschillende manieren gebruikt worden. De beste manier voor het gebruik van een mallet finger is om een kleine maat om je bovenste vingergewricht te dragen.

 • Pro Orthic vingerspalk

Meet de omtrek van uw vinger. Kies vervolgens de goede maat en schuif deze om uw vinger. Voor meer stabiliteit kunt u de verstelbare klittenband strip aantrekken.

Schoonmaken van de spalk

Het is belangrijk, zeker na een operatie, om de spalk regelmatig schoon te maken. Op deze manier kunnen er geen bacteriën rondom de nagelriem op het vingerkootje ontstaan. 

 • Zorg dat u alles klaar heeft staan om de vinger en spalk schoon te maken. het gaat hier om het volgende: iets om je vinger op te leggen ter ondersteuning, schoonmaak materiaal (bestemd voor de huid), schone handdoek.
 • Zorg dat bij het af en om doen van de spalk de vinger gestrekt blijft. 
 • Doe de spalk van uw vinger voorzichtig af met het schoonmaakmiddel en zorg dat het topje ondersteund blijft. 
 • Laat de vinger en de spalk goed drogen om smetplekjes te voorkomen. 

Oefeningen mallet finger

Voor het bevorderen van het herstel raden onze deskundigen aan om oefeningen uit te voeren. Deze oefeningen gaan van licht naar zwaar. Luister tijdens het beoefenen van de oefeningen goed naar uw lichaam.

Oefening: Mallet Finger in de beginfase 

 1. Buig uw hand rustig om een fles zodat het topje van uw vinger ook buigt.
 2. Houd deze gebogen stand vijf tellen vast. U kunt hierbij lichte rek ervaren aan de bovenkant van de vinger.
 3. Hierna strekt u uw hand weer. Ook deze strekstand houdt u vijf tellen vast. Let erop dat uw vinger weer mooi recht wordt. Uw vinger kan wat moe aanvoelen.
 4. Dit herhaalt u tien tot vijftien keer. Hierna doet u de spalk weer om.

Protocol mallet finger blessure

Voor het oplossen van de Mallet Finger blessure zijn er 2 mogelijke oplossingen.

 1. Het dragen van een spalk voor het ondersteunen van de vinger om het bewegen van de vingertop te belemmeren.
 2. Een operatie. Na het maken van een röntgenfoto bekijkt de huisarts of er een operatie nodig is. Er wordt gekozen voor een operatie als er een stukje bot is afgebroken of als de spalktherapie niet heeft geholpen.
mallet finger tape

Mallet finger geneest niet?

Als ondanks het gebruik van de spalk de vinger toch krom blijft staan, kan een operatie overwogen worden. Op deze manier kan verder kromstand van de vinger voorkomen worden. 

Bezoek aan de dokter voor een operatie 

Als ondanks de spalk de vinger krom blijft staan, kan de huisarts een operatie overwegen. Dit kan verdere kromstand van de vinger voorkomen. Een operatie is noodzakelijk als er bijvoorbeeld een stukje bot afgescheurd is.

De plastisch chirurg voert de operatie uit. Er wordt een snee gemaakt van 1-2 cm aan de bovenzijde van uw vinger. Daarna verkort hij de pees van de Mallet Finger. zo kan de vinger weer een normale rechte stand aannemen. 
 

Ervaring na de operatie 

10 tot 14 dagen na de operatie komt u terug voor een controle. Het drukverband en de hechtingen worden dan verwijderd. De nabehandeling bestaat uit een oefentherapie met daarnaast het dragen van een spalk. 

Complicaties 

Het kan voorkomen dat tijdens de oefenperiode het topje van je Mallet finger weer gaat hangen. In overleg met de arts of therapeut zal dan verder een behandelplan worden besproken. Vaak wordt er geadviseerd om een spalk continu te dragen voor een periode van 4 tot 6 weken. 

Complicaties na een operatie 

Na elke operatie kan er een nabloeding of infectie ontstaan. Specifieke complicaties zijn: pijn aan de achterkant van het middenkootje. Deze (stekende) pijn kan soms maanden lang aanhouden. Dit kan zowel na een operatie als na een spalkbehandeling optreden. 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *