Wanneer heb je een polsbrace nodig tijdens het sporten?

Banner-blog-polsklachten of polsblessure

Een polsbrace heb je nodig wanneer je het gewricht wil ontlasten voor voelbare pijn, overbelasting of peesontstekingen die ontstaan door zware of intensieve inspanningen. Daarnaast kan een polsbrace gebruikt worden als extra steunmiddel voor het verbeteren van sportprestaties.

Welke factoren bepalen de draagtijd van een polsbrace tijdens het sporten?

De keuze voor het dragen van een polsbrace en de draagtijd ervan is voor ieder persoon verschillend. De ene vind het fijn of noodzakelijk om het gedurende de dag te dragen, de ander levert het irritaties op of vind dit overbodig.

Ter verduidelijking: het draagadvies verschilt per persoon en is maatwerkadvies. Een zorgprofessional kan je goed helpen met het maken van de juiste keuzes hierin.

Het draagadvies is afhankelijk van de aard van de bewegingsklacht, de activiteiten, de pijnintensiteit en de persoon.

Polsbrace bioskin dp2

Aard van de bewegingsklacht

Belangrijk om te weten is om wat voor soort klacht het gaat. Is er sprake van een tijdelijke sportblessure of chronische klacht?

  • Bij een tijdelijke klacht wordt geadviseerd een polsbrace de meeste uren van de dag te dragen. Afhankelijk van de polsblessure wordt gekeken of je de brace ook in de nacht dient te dragen.
  • Bij chronische klachten is het doel van de brace dagelijkse activiteiten (beter) mogelijk te maken. Hier geldt een draagadvies op maat.

Bij tijdelijke polsklachten adviseren we het advies van de zorgprofessional zo goed mogelijk op te volgen. Dit zal resulteren in een goed en snel resultaat.

De activiteiten

Het is belangrijk om te achterhalen welke activiteiten de polsklachten aanwakkeren. Bepaal daarom voor jezelf wanneer je last krijgt van bewegingsklachten.

Dit kan voelbare pijn, een instabiel gevoel, zwelling in een gewricht of andere ongemakken zijn in en rondom het gewricht. Daar waar je hinder ondervindt zou je kunnen overwegen een brace te dragen.

Overbelaste-pols-blessure

Pijnintensiteit

In mate van pijn wordt vaak een advies gegeven. Zo ook bij het dragen van een polsbrace. Dit advies wordt zowel gegeven bij chronische als bij tijdelijke klachten.

De brace wordt meestal gedragen bij specifieke activiteiten waar de pijn zich voordoet. Denk bij voorbeeld aan rugpijn tijdens tillen, kniepijn tijdens een wandeling, of pijn in de duim tijdens het gebruik van een computer.

Type persoon

Wat voor type persoon ben je en hoe sta je tegenover het dragen van een brace? Hier kom je eigenlijk maar op één manier achter.

  1. Je vraagt jezelf af wanneer de brace een toegevoegde waarde is voor mezelf en in welke gevallen is deze dat niet. Dit geeft aan wanneer jij het prettig vindt om de brace te dragen.
  2. Kijk daarbij niet alleen naar de activiteit zelf, maar ook naar pijn en vermoeidheid na de activiteit.
  3. Een zorgprofessional kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor gebruik.
Push-Sports-polsbrace

In welke gevallen is een polsbrace overbodig?

Een sportbrace voor de pols kan altijd worden ingezet ter preventie, maar wanneer is het overbodig? Wanneer je een polsblessure hebt opgelopen en na 6 weken dezelfde pijn ervaart met een polsbrace is het duidelijk dat het geen effect heeft.

Dit komt met name voor bij sporters die te snel beginnen met intensief trainen. Dit zorgt ervoor dat de functionaliteit niet van toepassing is omdat het te vroeg in het herstelproces wordt aangebracht.

Hoor ik de polsbrace ook in de nacht te dragen?

Verreweg de meeste braces moeten voornamelijk overdag worden gedragen. Hierbij is het advies om ’s nachts de brace af te doen zodat het gewricht tot rust kan komen. Er zijn echter specifieke braces waarbij het verstandig is om deze zowel overdag als ’s nachts aan te brengen. Hieronder valt de polsbrace.

De reden dat je een polsbrace in de nacht kan dragen, is om verkeerde bewegingen te voorkomen. Kijk voor een advies over het dragen van een brace in de handleiding of raadpleeg een zorgprofessional voor advies.

Slapen met polsbrace

Koop nu uw polsbrace voor uw polsklachten!

Als u na het lezen van deze blog denkt dat een polsbrace u kan helpen bij uw polsklachten, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop.

Mocht u nog vragen hebben over een specifieke polsbrace, of weet u niet goed welke polsbrace geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passend advies.

Advertentie-polsklachten-Brace-Specialist
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *