Wat is een kruisbandblessure en wat is de beste behandeling?

Kruisband blessure

Een knieblessure komt veel voor en heeft een flinke impact op je sportactiviteiten, maar ook op je dagelijkse activiteiten. Een kruisband blessure is dan ook een van de ergste blessures aan dit gewricht. Maar wat houdt deze blessure eigenlijk in en hoe behandel je het op de beste manier?

 

Wat is een gescheurde kruisband en wat veroorzaakt het?

In je knie zitten verschillende banden, waaronder de kruisband, die zorgen voor stabiliteit en de mogelijkheid tot beweging. Wanneer er een verkeerde draai- of sprongbeweging gemaakt wordt, kan deze oprekken, scheuren of afscheuren. Ernstige pijnklachten gaan dan gepaard met een zwelling en een instabiel gevoel in de knie. Veruit de meeste kruisband rupturen (70%) gebeuren zonder dat er een andere speler/speelster bij betrokken is, bijvoorbeeld bij het landen of afzetten van uw been.

Welke brace dient voor een kruisbandblessure?

Heeft u last van een kruisbandblessure en wilt u deze ondersteunen door het gebruik van een kniebrace? Dan is de Bioskin Kniebrace Gladiator Open Patella de geschikte kniebrace. De brace gebruikt een star ROM-scharnier om de kruisband in de knie effectief te beschermen. Het stijve omsnoeringssysteem verankert de Gladiator stevig aan het been, waardoor de behoefte aan langere, minder comfortabele braces wordt vermeden.
ja, ik wil een kniebrace!

Bioskin knee brace Gladiator

Wat zijn de effecten van een kniebrace bij een kruisbandblessure?

Een kniebrace zorgt er bij een kruisbandblessure voor dat de flexie en / of extensie beperkt wordt. Hierdoor krijgt de kruisband rust en wordt voorkomen dat er verkeerde bewegingen gemaakt kunnen worden. Daarnaast zorgt de brace ervoor dat de patella op de juiste plek blijft en daardoor met minder druk belast wordt. De brace kan ook zonder problemen gebruikt worden tijdens het bewegen bij sportactiviteiten.

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

Nadat u een ongeval heeft gehad waarbij knieletsel is ontstaan, zal er vocht in het gewricht ontstaan. Dit gaat meestal gepaard met een bloeduitstorting, wat een teken is van zwaar knieletsel. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan met een gevoel van instabiliteit. Dit zorgt voor pijnklachten in de knie. Bij deze klachten is het verstandig om direct contact op te nemen met uw fysiotherapeut of huisarts, zodat het herstelproces in de goede banen geleid wordt.

Hoe leg je de kniebrace aan?

  1. Zorg er eerst voor dat u de kniebrace aan de boven- en onderkant wat uitstrekt, zodat de kniebrace gemakkelijker aan te trekken is.
  2. Trek vervolgens de brace stevig over uw been en midden over uw patella.
  3. Doe vervolgens de banden door de ringen heen op een spanning dat de brace nog comfortabel zit.
  4. Voor het ultieme comfort kunt u de scharnieren buigen en aanpassen.

Wanneer is een kruisbandoperatie aan de orde?

Bij een gescheurde kruisband kunt u zelf de keuze maken om deze operatief te behandelen of niet. De orthopeed of fysiotherapeut biedt een advies aan, echter heeft u zelf de keuze in hand. Indien u kiest voor een operatieve behandeling, moet u er rekening houden dat dit een herstelproces van 9 tot 12 maanden bevat. Als u weinig tijd heeft door werk of geen toewijding voor een uitgebreid herstel kunt u ervoor kiezen om geen operatieve behandeling uit te laten voeren.

Wanneer kies ik voor het intapen van mijn knie?

Tapen kan de juiste oplossing zijn wanneer u lichte klachten blijft ervaren aan de knie. Het doel van tapen is ervoor te zorgen dat de knieschijf niet niet veel kan bewegen en zo voorkomt u dat de kruisband snel pijnlijk wordt. Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het is wel belangrijk dat u de tape op de juiste manier plaatst, anders kan het averechts werken.
Ja, ik wil kinesiotape

Tmax-kinesiotape triggerduim

Koop nu uw brace voor een gescheurde kruisband!

Als u de kniebrace heeft gevonden die u wilt hebben, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop. Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke kniebrace geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *