Wat is een verrekte lies? 4 tips om het op te lossen

Verrekte lies

Een verrekte lies kan ofwel een scheuring of een overstrekking zijn aan de spieren aan de voorkant van de heup of aan de binnenkant van de dij. Door een verrekte lies worden een hoop handelingen moeilijk en pijnlijk. Er zijn 2 manieren waarop zo’n blessure tot stand kan komen, namelijk door een plotselinge samentrekking van de spieren (acuut) of door overbelasting van de spieren (geleidelijk).

Wat is een verrekte lies?

Er kan letsel worden opgelopen wanneer de spieren ofwel worden overstrekt of met te veel kracht worden samengetrokken. De hoeveelheid letsel kan natuurlijk variëren. Op basis van die hoeveelheid schade kan een verrekte spier worden ingedeeld in verschillende niveaus. De niveaus zijn als volgt:

Niveau 1
Lichte of gedeeltelijke verrekking of een scheur van een paar spiervezels. In dit geval is de spier gevoelig, maar heeft het wel de normale kracht. Het is dan ook geen belemmering om het been te gebruiken en lopen voelt in principe ook normaal aan.

Niveau 2
Gemiddelde verrekking of een scheuring in een groter deel van gedeelte van de spiervezels. Er is bij dit schadeniveau meer pijn en gevoeligheid aanwezig. Er is ook een aanzienlijk krachtverlies van de betreffende spier en er kunnen mogelijk ook blauwe plekken van komen. Het (normaal) gebruik kunnen maken van het been zal beperkt zijn en daarnaast zal lopen mank gaan.

Niveau 3
Ernstige scheuring van de spiervezels, soms zelfs een volledige afscheuring van de spier. In dit geval doet zich een soort “pop”-geluid voor op het moment dat de scheuring plaatsvindt. In sommige gevallen is er op de plaats van de scheur onder de huid een deuk in de spier te zien en overigens zijn er bloeduitstortingen. Het gaat dan heel moeizaam om het been te gebruiken en wanneer er gewicht wordt gezet op het been doet het ontzettend veel pijn.

Symptomen van een verrekte lies

Een verrekte lies kan, zoals hierboven beschreven staat, vervelende gevolgen hebben, variërend van lichte tot zware pijn. Om zeker te weten dat er sprake is van een verrekte lies, is het bruikbaar om de verschillende signalen/symptomen op een rijtje te hebben. Dit zijn een aantal signalen/symptomen:

 • Zwelling in de liesstreek
 • Stijfheid in de liesstreek
 • Mank lopen
 • Pijn en spasmes in de liesstreek
 • Bloeduitstortingen in de liesstreek
 • Zwakte in het been als u probeert te lopen, traplopen of probeert te bewegen
 • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse dingen waarbij u moet staan en lopen
Verrekte lies behandeling

4 Oplossingen tegen een verrekte lies

In veel gevallen hoeven er geen speciale oefeningen etc. te worden uitgevoerd om een verrekte lies te verhelpen, maar het kan (afhankelijk van de ernst) handig zijn om een fysiotherapeut in te schakelen om het probleem opgelost te krijgen. Maar hoe helpt een fysiotherapeut bij het herstel van een verrekte lies?

Om een herstelproces goed uit te voeren, zal de fysiotherapeut een specifiek programma opstellen voor de behandeling. Zo’n programma bestaat uit dergelijke oefeningen en behandelingen. Deze kunt u gewoon thuis uitvoeren, dit om te helpen bij het terugkeren naar de gewone levensstijl en activiteiten.

Voor de eerste 24-48 uur zou de fysiotherapeut kunnen adviseren om het volgende te hanteren:

 1. Het gebruik van ijspakkingen op het gebied waar de blessure zich bevindt. Doe dit elke 2 uur 15 tot 20 minuten.
 2. Met een elastisch verband het betreffende gebied inwikkelen.
 3. Rust geven aan het blessuregebied. Dus niet lopen en handelingen vermijden die pijn veroorzaken. Voor vermijding van verdere pijn tijdens het lopen, kan het erg handig zijn om krukken te hanteren zodat verdere belasting van de spieren wordt vermeden.
 4. Overleggen met een andere zorgverlener als de fysiotherapeut voor een verdere behandeling. Bijvoorbeeld een diagnostisch onderzoek of medicatie.
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.