Wat kan ik doen bij een achillespeesblessure ?

Banner-achillespeesblessure

De grootste pees in het menselijk lichaam is de achillespees en zorgt voor kracht en bewegelijkheid in je voet. Het kan voorkomen dat deze pees irriteert of door een val scheurt. Als u pas recent klachten heeft aan deze blessure kunt u er al veel aan doen om dit zelf te behandelen.

Wat is een achillespeesblessure en wat veroorzaakt het?

Je kan op verschillende manieren geblesseerd raken aan je achillespees. Dit kan een verrekking, een scheur of ontsteking van de achillespees zijn. Een ontsteking ontstaat door het overbelasten van de pees. Hierdoor kunnen micro scheurtjes niet voldoende herstellen en na langdurige tijd zal dit gaan ontsteken.

Een verrekking of scheur kan daarnaast ook ontstaan bij een onverwachte beweging waarbij de pees ook volledig af kan scheuren.

achilles-tendonitis

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

Er zijn een aantal kenmerken die signaleren op een achillespeesblessure. Deze klachten kunnen enige tijd aanblijven. Dit kan gestimuleerd worden door het uitvoeren van oefeningen en het nemen van voldoende rust. De kenmerken voor een achillespeesblessure zijn:

  • Zeurende pijn in de achillespees, die tot onder te voet kan lopen.
  • Een achillespeesblessure gaat altijd gepaard met stijfheid en pijn.
  • Het begint in de ochtend of met de start van uw warming up, en trekt naarmate inspanning weg.
  • Pijn kan met de duur erger worden.

Wanneer u na een twee tot vier weken nog geen verbetering merkt in pijnklachten, neem dan contact op met uw fysiotherapeut of huisarts.

Trilok-in-schoen voor achillespeesblessure

Welke brace is geschikt voor een achillespeesblessure?

Heeft u last van een achillespees en wilt u deze blessure behandelen met het gebruik van een brace? Dan is de Bioskin Trilok de ideale brace voor deze klachten.

De enkelbrace verlicht de pijn en coördineert de enkel voor overpronatie. De BioSkin TriLok is ook te gebruiken als een lichte nachtspalk. Tijdens de slaap zal de enkelbrace de voet in een hoek van 90 graden houden.

Achillespeesblessure

Wat zijn de effecten van een enkelbrace bij een achillespeesblessure?

Wanneer u een enkelbrace gebruikt zorgt u ervoor dat de pees minder belast wordt waardoor het herstelproces sneller verloopt.

Daarnaast voorkomt u dat de pees onverwachte verkeerde bewegingen maakt waardoor het lestel erger kan worden. Hierdoor kunt u zonder pijn weer uw sportieve activiteiten oppakken.

Hoe leg je de Trilok enkelbrace aan?

  1. Plaats onderstuk over de voet, trek strak aan, wikkel de grote flap om de enkel en stop deze in de brace.
  2. Maak brace vast in 90 graden en wikkel banden door lipje comfortabel maar strak vast.
  3. Maak de zwarte beugelriem vast met het klittenband in het midden op de achterkant van de enkel.
  4. Wikkel ene kant over de voorkant van uw enkel, vervolgens onder uw hiel en maak deze vast hoog boven de enkel. Doe dit ook zo voor de andere kant.
  5. Trek vervolgens aan beide kanten de riem omhoog met de lusjes en breng spanning op de riem aan.
  6. Vouw vervolgens de bovenrand naar beneden, wikkel deze bij de juiste compressie en maak de band vast.

Wanneer is een achillespees operatie aan de orde?

Als oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut in combinatie met het dragen van een brace de klachten niet vermindert kunt u kiezen voor een operatieve behandeling.

Deze behandeling wordt aangeraden bij klachten die langer duren dan 6 maanden en wordt door middel van een mri-scan beoordeeld.

Wanneer kies ik voor het intapen van mijn voet?

Het doel van tapen is ervoor te zorgen dat de achillespees zoveel mogelijk in een hoek van 90 graden blijft en niet te veel bewegingsvrijheid heeft. Hierdoor voorkomt u dat de achillespees snel pijnlijk wordt of verkeerde bewegingen maakt.

Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het is wel belangrijk dat u de tape op de juiste manier plaatst, anders kan het averechts werken.

achillespeesblessure intapen

Koop nu uw enkelbrace of nachtspalk!

Als u de brace heeft gevonden die u wilt hebben, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop.

Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke enkelbrace of nachtspalk geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Advertentie-achillespeesblessure
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *