Heeft u onlangs uw enkel omgeslagen, en weet u niet of u een verzwikte enkel of verstuikte enkel heeft? Deze vraag komt vaak voor. Daarom hebben we voor u de verschillen op een rijtje gezet, en wat u het beste kunt doen om deze blessure te behandelen.
Verzwikte enkel, wat is het?
Bijna iedereen verzwikt of verstuikt wel eens zijn of haar enkel. Na een verkeerde stap of beweging kan uw voet soms naar binnen of buiten klappen. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel heeft dan rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes.
Na het verzwikken van de enkel kan een zwelling ontstaan. Er ontstaat vaak een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van de enkel. Dit kunt u tegengaan met een enkelbrace.
Wat is het verschil tussen een verzwikte en verstuikte enkel?
Omdat de blessures veel op elkaar lijken ontstaan er vaak veel vragen of de enkel verzwikt of verstuikt is. Hieronder leggen we u uit waar u dit aan kunt herkennen.
Verzwikte enkel
Wanneer je een verzwikte enkel hebt is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Hierna kunt u de enkel weer volledig gebruiken.
Verstuikte enkel
Zijn een of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn bij een verstuiking is een stuk heftiger dan bij een verzwikking, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig. Er treedt vervolgens een zwelling op waardoor u de enkel niet kunt belasten.
Wat moet ik doen met een omgeslagen enkel?
- Probeer altijd te voorkomen dat u uw enkel opnieuw verzwikt. Dit kan u doen door bijvoorbeeld op krukken te lopen of gebruik te maken van drukverband (kousen). Drukverband geeft de enkel ondersteuning, maar versnelt de genezing niet. Dit kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten.
- Lopen bevordert het herstel. Probeer zo snel mogelijk of u weer kunt lopen, maar forceer niks. Zet bij het lopen uw voet recht naar voren. Verergert de pijn door het lopen? Ga dan niet door, maar probeer het weer de volgende dag.
- Ook is het belangrijk om te voorkomen dat de enkel stijf wordt. Daarom moet u uw voet regelmatig heen en weer bewegen en beweeg uw voet regelmatig heen en weer. Ook als u zit of ligt. Leg uw voet dan hoog zodat de zwelling kleiner kan worden en de enkel minder pijnlijk wordt.
- Het koelen van de enkel kan de pijnklachten verlichten, maar vermindert niet de zwelling.
- Ten slotte is fietsen een goede manier om uw enkel te oefenen en de beweeglijkheid in de enkel terug te laten keren.
Wat moet ik doen als er geen zwelling op de enkel zit?
Wanneer er geen zwelling is opgetreden bij het omslaan van uw enkel, dan is de enkel verzwikt maar niet verstuikt. Wat u dan het beste kunt doen, is rust houden en koelen met ijsblokjes om het herstel te bevorderen.
Mocht er wel een zwelling op de enkel komen, dan is de enkel verstuikt en niet verzwikt. Wij raden u dan aan om contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut.
Hoe kan ik een herhaling voorkomen?
Om herstel maar ook herhaling te voorkomen is de RICE-regel opgesteld. Zorg ervoor dat u deze naleeft en niet te hard van stapel loopt. Dit kan leiden tot chronische enkelklachten. De vier letters staan voor:
- Rest (rust): ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan.
- Ice (ijs): zorg voor een goede en regelmatige koeling in de enkel minstens 15 minuten (gebruik een handdoek).
- Compression (drukverband): na het koelen geeft een drukverband de enkel stevigheid en tegendruk tegen de zwelling.
- Elevation (verhoging): hou de enkel zou veel mogelijk omhoog (vooral de eerste 48 uur) en laat hem zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Dan blijft de vochtophoping in de enkel beperkt.
Wat is de herstelperiode van een verzwikte enkel?
De herstelperiode van een verzwikte enkel wordt verdeeld in twee fases. De eerste 14 dagen en de weken daarna. Hieronder een uitleg wat u kunt doen in elke fase.
Eerste twee weken
Na het verzwikken van uw enkel dient u zoals hierboven vermeld de eerste 48 uur veel te koelen. Wanneer u dit niet doet blijft het vocht langer in uw enkel en herstelt de enkel slecht. Na ongeveer een week tot twee weken kunt u de enkel weer belasten echter kunt u nog wel lichte pijnklachten en instabiliteit ervaren.
6 tot 8 weken
Na een periode van 6 tot 8 weken dient u geen klachten meer te ervaren. Heeft u wel nog klachten, dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw fysiotherapeut. Het is namelijk belangrijk om dan oefeningen uit te voeren om de instabiliteit van de enkel te verbeteren. Wanneer u dit niet doet, kunt u chronische enkelklachten krijgen.
Welke enkelbrace kan ik gebruiken voor een omgeslagen enkel?
De Bioskin Trilok zorgt ervoor dat de enkel van buitenaf wordt gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de pezen en spieren in de enkel voldoende rust krijgen om goed te kunnen genezen. Zonder deze rust en stabiliteit duurt het ontzettend lang tot de enkel geneest.
Zonder bescherming is de kans dat je verkeerd beweegt of door je enkel gaat en de pijn verergert veel groter. Bekijk onze webshop of neem contact op met een van onze specialisten voor meer informatie, passend bij uw situatie.
Koop nu uw verzwikte enkel enkelbrace!
Denkt u dat het verstandig is om een enkelbrace te dragen voor uw verzwikte enkel, of blijven klachten steeds terugkeren? Bestel dan gemakkelijk in onze webshop de enkelbrace die geschikt is voor een verzwikte enkel.
Veelgestelde vragen over de polsblessure
Wat is een verzwikte enkel?
Na een verkeerde stap of beweging kan uw voet soms naar binnen of buiten klappen. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel heeft dan rekt uit of scheurt in.
Wat is het verschil tussen een verzwikte enkel en een verstuikte enkel?
Wanneer je een verzwikte enkel hebt is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Hierna kunt u de enkel weer volledig gebruiken. Zijn een of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking.
Wat kan ik het beste doen bij een verzwikte enkel?
- Rest (rust): ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan.
- Ice (ijs): zorg voor een goede en regelmatige koeling in de enkel minstens 15 minuten (gebruik een handdoek).
- Compression (drukverband): na het koelen geeft een drukverband de enkel stevigheid en tegendruk tegen de zwelling.
- Elevation (verhoging): hou de enkel zou veel mogelijk omhoog (vooral de eerste 48 uur) en laat hem zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Dan blijft de vochtophoping in de enkel beperkt.
Wat is de herstelperiode van een verzwikte enkel?
Na het verzwikken van uw enkel dient u de eerste 48 uur veel te koelen. Wanneer u dit niet doet blijft het vocht langer in uw enkel en herstelt de enkel slecht. Na ongeveer een week tot twee weken kunt u de enkel weer belasten echter kunt u nog wel lichte pijnklachten en instabiliteit ervaren. Na ongeveer 6 tot 8 weken dienen alle klachten verdwenen te zijn.