Werken met een gebroken pink

Een gebroken vinger (ook wel vingerfractuur genoemd) is een blessure die verschillende ongemakken met zich meebrengt. Ook in het geval van een gebroken pink kunt u vragen hebben rondom de behandeling van uw blessure. In dit blogbericht wordt stilgestaan bij de vraag: Kan je werken met een gebroken pink?

Ik heb last van een gebroken pink

Een gebroken pink is erg lastig, omdat u beperkt wordt in uw dagelijks leven. Bij een gebroken pink is er sprake van een breuk in het bot van de vinger. Bij een gebroken vinger is er sprake van een breuk in de vingerkootjes. De pink bestaat uit drie vingerkootjes waarin mogelijk een breuk is ontstaan.

Symptomen van een gebroken pink

  • Een zwelling aan de vinger
  • Meer gevoeligheid aan de vinger (dan in een neutrale situatie)
  • De vinger neemt een andere vorm aan
  • De functionaliteit van de pink is aanzienlijk minder
  • Een (tijdelijk) kortere vinger
  • Een ingedeukte vingerknokkel
  • Vingers kunnen over elkaar heen gaan schuiven bij het maken van een beweging om naar iets te grijpen
Gebroken-vinger

Kan je werken met een gebroken pink

Een gebroken pink heeft rust en stabiliteit nodig. Om deze combinatie voor een goede herstelperiode te bieden, wordt een gebroken pink geopereerd of in het gips gezet.

Het is de bedoeling dat de pink zo min mogelijk belast wordt. Hierdoor is het niet verstandig om te gaan werken en de gebroken pink echt de rust te geven die het nodig heeft.

Pro Orthic Joint 8

Moet een gebroken pink in het gips?

Indien u te maken krijgt met een gebroken pink, dan zal eerst de ernst van deze vingerfractuur duidelijk moet worden. Aan de hand van de ernst van de breuk wordt het behandelplan samengesteld door uw arts. Als blijkt dat bij de breuk de botdelen niet te ver uit elkaar liggen, dan wordt voor een niet-operatieve behandeling gekozen.

Dit houdt een gipsperiode in. Door deze gipsperiode wordt rust geboden. In samenspraak met de handtherapeut wordt gezocht naar een juiste balans tussen rust en het weer op tijd kunnen bewegen van de geblesseerde pink.

Gebroken pink niet behandeld

Indien u er voor kiest om uw gebroken pink niet te laten behandelen, dan kan dit gevolgen hebben. De vinger herstelt niet direct op een juiste wijze.

De pink wordt in dat geval pijnlijk en stijf. Daarnaast kan het voorkomen dat de vinger een periode dik blijft.

Twijfelt u of u last heeft van een gebroken vinger? Neem dan contact op met een arts of handtherapeut om u uitsluitsel te bieden en u verder te helpen met een mogelijke behandeling.

Onze fysiotherapeut raadt de volgende oefeningen aan!

Wilt u dat de klachten minder worden en u snel weer uw normale leven op kunt pakken? Bekijk dan nu welke oefeningen u nog meer uit kunt voeren voor een gebroken pink!

Bekijk hier de oefeningen!

Veelgestelde vragen over een gebroken vinger

Wat is een gebroken vinger?

Een gebroken vinger is een breuk in de vinger, ook wel vingerfractuur genoemd. Deze breuk ontstaat doordat er mogelijk een onnatuurlijke beweging gemaakt is. Ook kan een gebroken vinger ontstaan door een ongelukje op het werk of tijdens het sporten. Door een bal op de vingers of een foute slag met een hamer.

Waar dient een vingerspalk voor?

De vingerspalk heeft als doel om de aangedane vinger rust te bieden. Deze rust wordt geboden doordat de vinger geïmmobiliseerd en gestabiliseerd wordt.

In welke situaties komt een gebroken vinger voor?

Bij sporten of werk kan een gebroken vinger worden opgelopen. Bij het werk door een fout met een hamer of zaag. Bij sporten kan een gebroken vinger voorkomen doordat bijvoorbeeld een bal hard tegen de vingers komt. Ook ongelukken met de auto kunnen leiden tot een gebroken vinger.

Is er verschil tussen een gekneusde of gebroken vinger?

De fractuur is vrijwel hetzelfde als een gekneusde vinger. Het verschil zit in de symptomen die optreden. Ook de manier van behandelen zal anders zijn.

Is een vingerspalk effectief bij de behandeling van een gebroken vinger?

Een vingerspalk helpt bij de herstelperiode van een gebroken vinger. Door de geboden rust kan de vinger rustig herstellen. Daardoor is de vingerspalk een zeer effectief hulpmiddel tijdens het herstel van een gebroken vinger.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *