Enkelverstuiking

Braces voor enkelblessure 

In de sportwereld is een van de meest voorkomende blessures een enkelverzwikking, wanneer dit gebeurt is vaak de enkelband opgerekt of gescheurd. Vaak gebeurt dit wanneer er een draai- of springbeweging gemaakt moet worden door de enkel. Deze klapt meestal naar binnen toe, dan zijn de buitenbanden opgerekt op gescheurd. Het is ook mogelijk dat de enkel naar buiten klapt. Maar dit gebeurt een stuk minder vaak. Wanneer de enkel geblesseerd is geraakt tijdens het voetbal is het erg aan te raden om een brace te dragen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop sneller zal gaan, wat betekent dat de blessure sneller over zal gaan. Ook geeft het erg veel stabiliteit aan de enkel, wat de kans op herhaling van de blessure enorm verkleint. Enkelbraces zijn te bestellen in verschillende maten, maar let er op dat je de brace niet te strak om doet. Dit kan namelijk problemen opleveren in de bloedsomloop.

Wat is een enkelblessure?

Gescheurde enkelband
Wanneer je door je enkel gaat tijdens het voetballen is het mogelijk dat de enkelband scheurt. De band kan deels inscheuren, maar er kan ook afscheuren, hoewel dit niet zo vaak voorkomt bij de enkel. De enkel klapt dus vaak naar binnen, waardoor de buitenste banden scheuren. Het is ook mogelijk dat de enkel naar buiten klapt, dit gebeurt minder vaak. Wanneer dit gebeurt zijn de binnenste banden vaak gescheurd. Wanneer je een gescheurde enkelband hebt, zal je vooral goed rust moeten nemen.

Opgerekte enkelband
Wanneer de enkelband opgerekt is, ben je er ook door heen gegaan, maar zit er geen scheurtje in. Bij een opgerekte enkelband wordt vaak drukverband om de enkel gedaan. Dit zorgt voor een snellere bloedsomloop in de enkel. Een snellere bloedsomloop zorgt ervoor dat de blessure in de enkel sneller over gaat. Ook een brace zorgt voor stevigheid in de enkel en maakt de kans kleiner dat dezelfde blessure nog een keer voorkomt. Bij een opgerekte enkelband is de hersteltijd zeer verschillend.

Enkelblessure behandelen 

Wanneer de enkel geblesseerd raakt, is het erg belangrijk dat de zwelling meteen tegen gegaan wordt. Koel de enkel met ijs. Daarnaast is het erg belangrijk dat de enkel de eerste paar dagen na de blessure rust neemt, zo wordt erger voorkomen. Ga ook naar de huisarts, deze verwijst je waarschijnlijk door naar een fysiotherapeut. Wanneer de enkel beter begint te voelen, kan je aan de slag met oefeningen met de fysiotherapeut. Een brace kan enorm helpen in dit proces. Het zorgt er namelijk voor dat de blessure sneller over zal gaan en zal de kans op herhaling van de blessure verkleinen.

Braces voor enkelblessure

Tijdens de ravalidatie van een enkelblessure is een brace erg aan te raden. Een brace die wij persoonlijk erg aanraden is de BioSkin Enkelbrace Standard Skin. Deze brace biedt een goede compressie en stabiliteit aan de enkel. Door de compressie die op de enkel uitgevoerd wordt, zal de bloedsomloop verbeteren. Hierdoor zal ook de blessure sneller over gaan, omdat er zo meer bloed naar het beschadigde weefsel wordt gepompt. De compressie zorgt er ook voor dat de zwelling in  de enkel sneller weg zal gaan. Door de stabiliteit die de brace biedt zal de kans op herhaling van de blessure erg afnemen. De brace is gemaakt van een ademend materiaal, namelijk micro-fleece. Ook kan dit materiaal vocht snel afvoeren, wat ervoor zorgt dat er geen irritatie ontstaat aan de huid. De brace is prima te wassen door middel van handwas, deze kan je hierna gewoon laten drogen aan de lucht.

Tape voor enkelblessure

Ook Tmax Kinesiotape kan helpen bij de revalidatie van een enkelblessure. Deze tape geeft enorm goede ondersteuning aan de enkel. Het is een enorm goede kwaliteit tape en zorgt er ook voor dat de enkelblessure sneller over zal gaan. De tape is 96% van katoen gemaakt, dit zorgt voor een goede bloedcirculatie. Wanneer de tape op de goede plaats geplakt wordt zal zowel de zwelling als de pijn afnemen.

De elasticiteit van de tape is maar liefst 160% en de medische acryl lijm zorgt ervoor dat de huid ook lucht krijgt. Dit zorgt er ook voor dat er geen uitslag of irritatie ontstaat op de huid. De Tmax kinesiotape is waterbestendig, dit zorgt er ook voor dat u gewoon kan zwemmen of onder de douche kan staan.

Oefeningen voor enkelblessure

De eerste paar weken na de blessure is het belangrijk dat er voldoende rust genomen wordt. Normaal is dit 2 tot 6 weken. 6 weken bij een zware blessure aan de enkel en 2 weken bij een lichte blessure aan de enkel. Wanneer er voldoende rust genomen is, kan er begonnen worden om oefeningen uit te voeren aan de enkel. Het is belangrijk dat de enkel versterkt wordt, dus er moeten spierversterkende oefeningen uitgevoerd worden. Ook is het belangrijk dat de instabiliteit ook weg gaat, dus er moeten ook stabiliteitsoefeningen uitgevoerd worden. Doe ongeveer 5 keer per dag een oefeningen van 3 herhalingen.

Ook bij oefeningen kan een brace helpen voor stabiliteit. Het is erg belangrijk dat de belasting van de oefeningen opgebouwd wordt. Let op: Als je pijn voelt tijdens het uitvoeren van de oefeningen is het belangrijk dat er gestopt wordt. Dit kan namelijk leiden tot een vertraagd herstelproces.