Hoe kan je een gescheurde enkelband het beste behandelen?

Gescheurde-enkelband-blessure

Een gescheurde enkelband komt zeer vaak voor en het herstel kan wel 4 tot 6 weken duren. De blessure komt voornamelijk voor bij sporters van 15 tot 35 jaar. Maar wat houdt de blessure precies in en hoe kan je deze op de beste manier behandelen?

Gescheurde enkelband en wat veroorzaakt deze blessure

Bij een gescheurde enkelband zit er een scheur in de enkelband, wat vaak veroorzaakt wordt door een flinke misstap of een val. De enkel draait meestal naar binnen toe, wat resulteert in een beschadiging van de buitenkant van de band. Hierdoor ontstaat er vaak een zwelling op en onder de enkel en zal er een bloeduitstorting plaatsvinden onder de enkel. Ook kan een ongelijke ondergrond ook de oorzaak zijn van deze blessure.

Symptomen gescheurde enkelbanden 

 • pijn hij het lopen of niet kunnen lopen 
 • vocht in de enkel 
 • instabiel gevoel in je enkel 

Geschikte brace voor gescheurde enkelbanden

Heeft u last van een gescheurde enkelband en wilt u ondersteuning bieden door middel van een enkelbrace? Dan is de Push Med Enkelbrace de Brace die u voor je juiste ondersteuning kan voorzien. Dankzij de siliconen applicatie aan de binnenzijde van de enkelbrace is er een goede verkleving met de huid en een goed behoud van de positie van de enkel. Daarnaast beschikt de brace over verschillende comfort zones rondom de kwetsbare delen van de enkel.

Autorijden met een gescheurde enkelband

Effecten van een enkelbrace 

Wanneer u een enkelbrace draagt bij het herstelproces van een gescheurde enkelband ervaart u minder klachten. Hier onder wordt vermeld waar een enkelbrace voor helpt. 

 • minder pijnklachten 
 • zorgt voor compressie 
 • versnelt het herstelproces 
 • voorkomt verder letsel 
 • stabiliteit 
 • zwelling voorkomen in het gewricht 

Hoe gebruik ik een Push Med Enkelbrace?

 1. Maak alle klittenband en de rits los.
 2. Schuif de brace om de voet.
 3. Sluit de rits en sluit de voorzijde van de brace.
 4. Vervolgens sluit u de niet-elastische banden kruislings over de wreef.
 5. Breng de banden bij de hiel op spanning aan en wikkel de elastische banden in een 8-vorm om de voet.
 6. Sluit de brace met de gewenste compressie.

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

Een gescheurde enkelband is te herkennen aan bloeduitstorting die optreed aan de onderkant van de enkel. Daarnaast treed er een zwelling op onder en op de enkel. Ook kunt u instabiliteit in de enkel voelen en ervaart u veel pijn bij het bewegen van de enkel zoals het naar binnen draaien van de enkel. Wanneer u niet meer kunt steunen op de enkel dan weet u dat het geen verzwikking is maar dat de enkelbanden gescheurd zijn.

push med enkelbrace los

Hoe kan ik rustig aan weer starten met sporten?

Nadat u herstelt bent van uw enkelletsel kan het verstandig zijn om uw enkel extra stabiliteit te blijven geven door het gebruik van een enkelbrace. Daarnaast zorgt u met het dragen van een enkelbrace voor preventie van het terugkeren van uw enkelblessure. Voor tijdens het sporten is de Push Sport Enkelbrace een goede oplossing. De ultradunne enkelbrace stabiliseert de enkel en biedt stevige en aangename compressie.

Wanneer is een gescheurde enkelband operatie aan de orde?

Een enkelband is goed op te lossen met de juiste fysiotherapie en een goede opbouw van belasting. Echter kan het zijn dat u nog steeds instabiliteitsklachten heeft na een conservatieve behandeling bij uw fysiotherapeut. Dan kunt u ervoor kiezen om de enkelbanden te laten opereren. Tijdens deze operatie (standaard operatie) wordt een incisie over de buitenenkel naar voren gemaakt waardoor de enkelband wordt vrij gelegd. Deze wordt vervolgens doorgenomen en over elkaar heen gehecht, zodat deze weer korter en steviger is.

Wanneer kies ik voor het intapen van mijn voet?

Op het moment dat u een enkelband scheurt, kunt u er voor kiezen wanneer u weer gaat sporten gebruik maken van tape om de enkel stabiliteit en ondersteuning aan te bieden. Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het geeft extra ondersteuning en bescherming aan het gewricht waardoor u nog veel bewegingsvrijheid behoudt.

Veelgestelde vragen over een gescheurde enkelband 

Wat is een gescheurde enkelband?

Een gescheurde enkelband ontstaat door bijvoorbeeld een verkeerde beweging het bekende 'door de enkel gaan'. In de meeste gevallen draait de enkel naar binnen, waardoor de banden aan de buitenkant van de enkel afscheuren.

hoelang duurt de genezing van een gescheurde enkelband?

houd er rekening mee dat het volledig herstel van gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken kan duren.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde enkelband?

 • Opzwelling in uw enkel
 • Verkleuring in de huid, vaak paars of blauw
 • het niet kunnen lopen van de pijn
 • Pijn bij het aanraken van de zwelling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *