Hoe kan je een gescheurde enkelband het beste behandelen?

Gescheurde-enkelband-blessure

Een gescheurde enkelband komt zeer vaak voor en het herstel kan wel 4 tot 6 weken duren. De blessure komt voornamelijk voor bij sporters van 15 tot 35 jaar. Maar wat houdt de blessure precies in en hoe kan je deze op de beste manier behandelen?

Wat is een gescheurde enkelband en wat veroorzaakt deze blessure?

Bij een gescheurde enkelband zit er een scheur in de enkelband, wat vaak veroorzaakt wordt door een flinke misstap of een val. De enkel draait meestal naar binnen toe, wat resulteert in een beschadiging van de buitenkant van de band. Hierdoor ontstaat er vaak een zwelling op en onder de enkel en zal er een bloeduitstorting plaatsvinden onder de enkel. Ook kan een ongelijke ondergrond ook de oorzaak zijn van deze blessure.

Welke brace is geschikt voor een gescheurde enkelband?

Heeft u last van een gecheurde enkelband en wilt u ondersteuning bieden door middel van een enkelbrace? Dan is de Push Med Enkelbrace de Brace die u voor je juiste ondersteuning kan voorzien. Dankzij de siliconen applicatie aan de binnenzijde van de enkelbrace is er een goede verkleving met de huid en een goed behoud van de positie van de enkel. Daarnaast beschikt de brace over verschillende comfortzones rondom de kwetsbare delen van de enkel.

ja, ik wil een nachtspalk!
push med enkelbrace los

Wat zijn de effecten van een enkelbrace voor een gescheurde enkelband?

Wanneer u een enkelbrace draagt bij het herstelproces van een gescheurde enkelband ervaart u minder pijnklachten en ondersteunt u de gescheurde enkel met het belasten. De braces zorgen voor genoeg compressie om het herstelproces te versnellen en verder letsel te voorkomen. Daarnaast behoedt het de enkelblessure voor verdere vormen van instabiliteit, pijn en zwellingen in het gewricht.

Hoe gebruik ik een Push Med Enkelbrace?

  1. Maak alle klittenband en de rits los.
  2. Schuif de brace om de voet.
  3. Sluit de rits en sluit de voorzijde van de brace.
  4. Vervolgens sluit u de niet-elastische banden kruislings over de wreef.
  5. Breng de banden bij de hiel op spanning aan en wikkel de elastische banden in een 8-vorm om de voet.
  6. Sluit de brace met de gewenste compressie.

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met mijn fysiotherapeut of huisarts?

Een gescheurde enkelband is te herkennen aan bloeduitstorting die optreed aan de onderkant van de enkel. Daarnaast treed er een zwelling op onder en op de enkel. Ook kunt u instabiliteit in de enkel voelen en ervaart u veel pijn bij het bewegen van de enkel zoals het naar binnen draaien van de enkel. Wanneer u niet meer kunt steunen op de enkel dan weet u dat het geen verzwikking is maar dat de enkelbanden gescheurd zijn.

Hoe kan ik rustig aan weer starten met sporten?

Nadat u herstelt bent van uw enkelletsel kan het verstandig zijn om uw enkel extra stabiliteit te blijven geven door het gebruik van een enkelbrace. Daarnaast zorgt u met het dragen van een enkelbrace voor preventie van het terugkeren van uw enkelblessure. Voor tijdens het sporten is de Push Sport Enkelbrace een goede oplossing. De ultradunne enkelbrace stabiliseert de enkel en biedt stevige en aangename compressie.

Wanneer is een gescheurde enkelband operatie aan de orde?

Een enkelband is goed op te lossen met de juiste fysiotherapie en een goede opbouw van belasting. Echter kan het zijn dat u nog steeds instabiliteitsklachten heeft na een conservatieve behandeling bij uw fysiotherapeut. Dan kunt u ervoor kiezen om de enkelbanden te laten opereren. Tijdens deze operatie (standaard operatie) wordt een incisie over de buitenenkel naar voren gemaakt waardoor de enkelband wordt vrijgelegd. Deze wordt vervolgens doorgenomen en over elkaar heen gehecht, zodat deze weer korter en steviger is.

Wanneer kies ik voor het intapen van mijn voet?

Op het moment dat u een enkelband scheurt, kunt u wanneer u weer gaat sporten gebruik maken van tape om de enkel stabiliteit en ondersteuning aan te bieden. Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het geeft extra ondersteuning en bescherming aan het gewricht waardoor u nog veel bewegingsvrijheid behoudt.

Ja, ik wil kinesiotape

Koop nu uw brace voor een gescheurde enkelband!

Als u de enkelbrace heeft gevonden die u wilt hebben, bestel deze dan gemakkelijk in onze webshop. Mocht u nog vragen hebben over een product, of weet u niet goed welke enkelbrace geschikt is voor u dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeuten van Brace-Specialist voor een passende brace.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *