Knieblessure voetbal

Braces voor knieblessure 

Een knieblessure komt erg vaak voor in het voetbal. Vaak gebeurt dit bij een draai- of springbeweging. Het onderbeen blijft vaak staan en de knie knikt dan naar binnen. Meestal is er dan iets aan de hand met de meniscus, binnen- of buitenband of de kruisbanden. Deze kunnen scheuren of oprekken. Een knieblessure is erg vervelend, omdat de revalidatietijd erg lang is. Een brace kan erg helpen met het revalideren van een knieblessure. Deze geeft compressie, wat ervoor zorgt dat de zwelling sneller weg zal gaan en dat de blessure sneller weg zal gaan. Ook geef het stabiliteit, wat de kans op herhaling van de blessure enorm verkleint.

Wat is een knieblessure?

Kruisbandblessure
Een voorste of achterste kruisband blessure is een blessure die het meest voor komt aan de knie. Het is meestal de voorste kruisband die geblesseerd raakt, deze kruisbanden zitten in het midden van het been. Deze is dan gescheurd of opgerekt. Wanneer de kruisband gescheurd is, staat u een operatie en 9 maanden revalideren te wachten. Bij deze blessure gaat het onderbeen naar binnen, terwijl het bovenbeen blijft staan. Wanneer de kruisband gescheurd is, zal het been onstabiel voelen en zal er af en toe door heen gezakt worden.

Binnen- of buitenbandblessure
De binnen- en buitenband zitten aan de zijkant van de knie. Deze zorgen voor stabiliteit in het been. Het zorgt ervoor dat het been niet naar buiten of naar binnen kan knikken. Wanneer er te veel rek op de banden komt, kunnen deze scheuren of oprekken. Bij een binnenband blessure ontstaat de blessure wanneer de knie naar binnen wordt gedrukt door bijvoorbeeld een tackle. Bij een buitenband blessure is dit andersom, de knie klapt dan naar buiten.

Meniscusblessure
De meniscus zorgt voor stabiliteit in de knie. Vaak gebeurt een meniscus blessure door een draaibeweging of een sprong die gemaakt wordt. De meniscus raakt beschadigd doordat de knie te ver naar binnen of naar buiten knikt. Wanneer dit gebeurt is, kan er niet meer op de knie gesteund worden en het is mogelijk dat u het gevoel heeft dat uw knie op sloten zit

Knieblessure behandelen 

Bij een knieblessure is het erg belangrijk dat u naar de fysiotherapeut gaan en laat vaststellen welke blessure u hebt opgelopen. Bij een gescheurde kruisband kan de revalidatietijd namelijk oplopen tot een jaar, dat komt omdat de knie hier geopereerd moet worden. Daarna moet  het been sterker en stabieler gemaakt worden. Meestal kunt u dan tussen 9-12 maanden weer beginnen met voetballen. Bij een gescheurde meniscus is de revalidatietijd ongeveer 3-6 maanden. Een brace kan stevigheid geven tijdens de revalidatie van een knieblessure en kan er ook voor zorgen dat de blessure sneller over zal gaan.

Braces voor knieblessure

Een brace die wij enorm aanraden tijdens de revalidatie van een knieblessure is de BioSkin Kniebrace CrossFire Hinge met Pelotte. Deze brace is ideaal voor voetballers die aan het herstellen zijn van een knieblessure. De brace is enorm licht van gewicht en gemaakt van erg flexibel materiaal, dit zorgt ervoor dat de bewegingsvrijheid niet beperkt wordt, maar er wel ondersteuning geboden wordt aan de knie. De brace heeft een siliconenring bij de patella zitten. Deze zorgt voor compressie. De compressie zorgt ervoor dat de bloedsomloop verbeterd, wat ervoor zorgt dat de zwelling sneller weg zal gaan en de revalidatie sneller zal gaan.

De BioSkin Kniebrace CrossFire Hinge met Pelotte is gemaakt van enorm fijn materiaal, wat ervoor zorgt dat er geen huidirritatie kan ontstaan. De brace is verkrijgbaar in 7 verschillende maten en is universeel draagbaar. De brace is te wassen door de handwas, deze kunt u daarna gewoon aan de lucht laten drogen. Let op dat de brace niet te strak zit, dit kan zorgen voor problemen in de bloedsomloop.

Tape voor knieblessure

Ook Tmax Kinesiotape kan helpen bij de revalidatie van een knieblessure. Deze tape geeft enorm goede ondersteuning aan de knie. Het is een enorm goede kwaliteit tape en zorgt er ook voor dat de knieblessure sneller over zal gaan. De tape is 96% van katoen gemaakt, dit zorgt voor een goede bloedcirculatie. Wanneer de tape op de goede plaats geplakt wordt zal zowel de zwelling als de pijn afnemen.

De elasticiteit van de tape is maar liefst 160% en de medische acryl lijm zorgt ervoor dat de huid ook lucht krijgt. Dit zorgt er ook voor dat er geen uitslag of irritatie ontstaat op de huid. De Tmax kinesiotape is waterbestendig, dit zorgt er ook voor dat u gewoon kan zwemmen of onder de douche kan staan.

Oefeningen voor knieblessure

Oefeningen bij de revalidatie van een knieblessure zijn erg belangrijk. Bij de revalidatie van een gescheurde kruisband, is het de bedoeling dat u ongeveer 8 maanden 3x in de week oefeningen doet met een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u wat u te wachten staat bij de revalidatie. Deze fysiotherapeut zal oefeningen voor u uitzetten die uitgevoerd moeten worden. Het bovenbeen moet sterker gemaakt worden, daarom worden er spierversterkende oefeningen gedaan. Ook moet het been uiteindelijk stabieler worden, daarom worden er ook stabiliteitsoefeningen uitgevoerd. Daarnaast moeten er ook rekoefeningen uitgevoerd wordne. Bij het uitvoeren van de oefeningen kan het fijn zijn om een brace te dragen, omdat deze stabiliteit geeft aan de knie. Let op dat u niet te snel gaat, wanneer u pijn voelt is het belangrijk dat u stopt met de oefening waar u mee bezig bent. Dit kan namelijk zorgen voor een vertraagd revalidatieproces.