Koop een liesbreukbandage mét deskundig advies

Heeft u last van een liesbreuk? Onze liesbreukbandage kan de klachten van pijn en overbelasting verminderen.

53.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Wat is een liesbreuk?

Zweepslag in de kuit ontstaat door een scheurtje in de spier. Dit kan gebeuren tijdens een krachtige beweging bij het sporten bijvoorbeeld. Ook kan dit komen door afzetten, springen of sprinten. U voelt dan een scherpe pijn in de kuitspier en kunt niet doorlopen. De blessure komt meestal voor in de kuitspier en de scheur is vaak niet groter dan 1 tot 3 cm.

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvet of buikvlies door de buikspieren ter hoogte van de lies. Deze uitstulping komt tot stand door een zwakke plek in de buitenwand. Een liesbreuk komt erg veel voor. Een kwart van de mannen wordt voor een liesbreuk behandeld. Vrouwen kampen minder vaak met de blessure.

Ontdek hier wat een liesbreuk is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

Welke brace bied hulp aan de kuit?

Zweepslag

Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn van een kuitblessure kan verzachten. Het dragen van een brace voor compressie en pijnvermindering aan de kuit. bekijk hier de ideale kuit brace voor een zweepslag

Bekijk brace

Hoe tape je een kuitblessure?

Banner-tapen-Tmax

Een ander optie is om de kuit te tapen. Hier is de kinesiologie tape van Tmax een mooi product voor. Het werkt minder beschermend dan een brace, maar geeft genoeg ondersteuning aan de kuit wanneer dit in snelvaart nodig is. Als de keuze ligt bij het dragen van een brace of de kuit tapen, raden wij aan om een brace te gebruiken voor extra steun en bescherming.

Tape blessure

Oefeningen voor een zweepslag?

Banner-oefeningen

Voor een sneller herstel van de kuitblessure kunnen zweepslag kuit oefeningen veel hulp bieden. Deze oefeningen zorgen voor een afname van hoge spanning op de spier. Daarentegen geeft het versterking en zorgt het voor oprekking van de kuit. Onze fysiotherapeuten beschrijven op onze oefeningen pagina welke oefeningen u kunt uitvoeren.

ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over een zweepslag

Kun je met een zweepslag in de kuit autorijden?

Het probleem dat mensen met een zweepslag ervaren is dat het onzeker is vanaf welk [...]

Wat kan ik het beste doen bij een zweepslag?

Een zweepslag komt vaak in de kuit voor. Het krijgen van een zweepslag kan enorm [...]

Wat is er aan de hand bij een zweepslag?

Vele patiënten die te maken krijgen met een zweepslag vragen zich gelijk af: wat is er aan de hand bij een zweepslag? Bij een zweepslag van de kuit ontstaat er een scheurtje in de kuitspier. Deze kuitblessure doet zich voornamelijk voor tijdens het sprinten, springen of afzetten. Plotseling is er scherpe pijn in de kuit voelbaar waardoor u niet kunt doorlopen.

Wat te doen bij een zweepslag?

Nu het bekend is wat er aan de hand is bij een zweepslag is het goed om te weten wat te doen bij een zweepslag. Begin direct met het been hoog te houden en te koelen. Doe dit een week lang constant zodat het been genoeg rust krijgt. Om herstel van zweepslag zo snel en gemakkelijk door te komen, worden hulpmiddelen en oefeningen geadviseerd. Onder hulpmiddelen vallen zweepslag braces en kinesio tape van Tmax. Zweepslag kuit oefeningen worden samengesteld door een fysiotherapeut.

Wanneer kun je met een zweepslag in de kuit autorijden?

Met een zweepslag in de kuit autorijden is in geen enkel geval mogelijk. De algemene regel is dat u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht (6 tot 8 weken na een operatie). Daarvoor is het noodzakelijk dat armen en benen volledig inzetbaar zijn. Met een zweepslag en het dragen van een kuitbrace is dat dus niet het geval. Wanneer de zweepslag behandeling succesvol is verlopen, is het mogelijk om de auto te besturen. Wanneer er zich onzekerheden afspelen om met een zweepslag te autorijden raden wij aan dit niet te doen.

In welke gewrichten kan je een zweepslag oplopen?

Zweepslag is een gewrichtsblessure dat in meerdere delen van het lichaam kan voorkomen. In de meeste gevallen is er sprake van een zweepslag in de kuit. Echter kan een zweepslag zich ook voordoen in de knie, rug, nek en bovenbeen.

Hoe ontstaat een zweepslag in de nek?

Een zweepslag in de nek, ook wel bekent als whiplash, is een overbelastingsblessure in of rondom het nekgewricht. Dit kan ontstaan door een plotselinge achterwaartse of voorwaartse nekbeweging, waardoor de banden en spieren in de nek uitrekken en overbelasten. Vaak doet een zweepslag/whiplash zich voor bij een ongeluk.

Is een zweepslag in de arm veel voorkomend?

Een zweepslag kan zich tot in de arm afspelen. De spierblessure doet zich echter minder vaak voor in het armgewricht. Toch kan er een plotselinge klap ontstaan door het maken van een verkeerde of onverwachtse beweging. In dat geval is er sprake van een zweepslag in de arm.

Zweepslag en werken: is dit mogelijk?

Is het mogelijk om zweepslag en werken te combineren? Zweepslag en werken is mogelijk, afhankelijk van het type werk dat je verricht. Werk waar het been in ruststand staat of nauwelijks inspanning verricht, is mogelijk om met een zweepslag uit te voeren. Met een zweepslag werken waarbij veel krachtsinspanning van het been wordt vereist is niet mogelijk.

Is een zweepslag voelbaar in de knie?

Wanneer je een zweepslag in de kuit oploopt, kan de stekende pijn zich doorzetten naar het hele been. Hieronder valt ook de knie. Het is dan ook belangrijk om de knie mee te nemen in een zweepslag behandeling.

Kan je een zweepslag in de rug oplopen?

Een zweepslag in de rug is een blessure dat vaak terugkomt. De oorzaak van een zweepslag in de rug is met name een te zware overbelasting van de rug. Dit kan resulteren in acute pijn in combinatie met een spierscheurtje in de rug.

Kan een zweepslag doorlopen naar het bovenbeen?

Een zweepslag in de kuit kan zich verder uitzetten naar het bovenbeen. De gewrichtsblessure bevindt zich aan de achterkant van het bovenbeen, wat ook wel bekend staat als een hamstringblessure. Een zweepslag in het bovenbeen komt voornamelijk voor bij voetballers en tennissers.

Veelgestelde vragen over zweepslag

Wat is zweepslag?

Zweepslag is een spierblessure waarbij er een scheurtje in de spier ontstaat.

Hoe wordt de kuitblessure behandeld?

Begin met het verkoelen van de spier. Vervolgens geeft u de spier rust en gebruik je hem niet. Daarna kan er een brace aan worden toegevoegd.

In welke situaties komt zweepslag het meest voor?

De kuitblessure komt het meeste voor tijdens intensief sporten. Denk aan voetbal, atletiek en volleybal.

Welke oefeningen bieden hulp bij zweepslag?

Voor het uitvoeren van de juiste oefeningen kunt u onze blessure pagina's bezoeken.

Kan zweepslag alleen in de kuit ontstaan?

Het hoeft zich niet alleen in de kuit af te spelen. De blessure kan overal in het lichaam voor komen.

Hoe kan zweepslag worden voorkomen?

Voorkom een scheur in de kuit door een goede warming-up te houden en de training geleidelijk te laten beginnen. Daarnaast bieden rek- en strekoefeningen hulp.