Welke enkeloefeningen zijn effectief voor herstel?

Oefeningen na het oplopen van enkelblessure dragen bij aan een voorspoedig herstel. Oefeningen bij een enkelblessure zullen de enkel stabiliteit geven en weer versterken. Wanneer de enkel te veel pijn doet tijdens de oefeningen, moet u stoppen. Dit voorkomt dat de blessure erger wordt. Wanneer u nog een onzeker gevoel hebt in de kuit bij de oefeningen, raden wij aan om een brace of Tmax tape aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat het instabiele gevoel weg zal gaan.

Wanneer is het mogelijk om enkeloefeningen uit te voeren?

Enkel oefeningen kunnen niet meteen uitgevoerd worden nadat de blessure is opgelopen. Het is belangrijk dat u de eerste 2 dagen rust neemt en de enkel goed doet koelen. Na deze 2 dagen kunt u beginnen aan de oefeningen.  Het is belangrijk dat u de oefeningen rustig opbouwt vanaf nu. Anders kan er een vertraagd herstelproces ontstaan.

Welke enkeloefeningen helpen bij herstel?

Er zijn verschillende oefeningen die u uit kan voeren voor een enkelblessure. Er zijn 3 verschillende belastbaarheden waar wij de enkeloefeningen in hebben opgedeeld. Ten eerste de lichte oefeningen, dit kunt u doen aan het begin van de revalidatie. Dan moet de enkel namelijk weer rustig aan opbouwen. Daarna komen de middelmatige oefeningen, deze oefeningen zijn vooral gericht om de enkel stabieler en sterker te maken. Ten slotte de zware oefeningen, deze kunt u doen in de eindfase. Dit zijn oefeningen die u kunt doen wanneer u weer wilt sporten.

Lichte oefening

  1. Leg het been neer op een stoel, zorg dat het onderbeen steun heeft van de stoel, maar dat de voet nergens op steunt.
  2. Beweeg de voet in verschillende richtingen, zodat de enkel een beetje los komt.

Middelmatige oefeningen

  1. Ga met uw benen uit elkaar staan.
  2. Ga een op de buitenkant van uw voeten staan, dit zorgt ervoor dat uw enkels stabieler worden.

Zware oefeningen

  1. Ga op een been staan.
  2. Zak met dat been naar benenden, door je knie te buigen.
  3. Doe dit 10 keer achter elkaar.

 

  1. Ga op een verhoging staan, met je hak er van af en de voorkant van je voet er op.
  2. Duw jezelf met je tenen omhoog en daarna weer terug in de normale positie.
  3. Doe dit 10 keer.