Skiduim

Heeft u een vraag over de skiduim? Twijfel dan niet en neem direct contact op met onze klantenservice. Onze fysiotherapeuten geven u de perfecte raad over de aanschaf van een duimbrace.

Skiduim

Bij de skiduim is er een gewrichtsband gescheurd of verrekt in de duim. De naam skiduim is vanwege de hoge hoeveelheid blessures een skiduim is bij skiërs. De blessure ontstaat meestal wanneer er op de duim gevallen wordt of als iemand een bal op een gestrekte duim gooit. Om de revalidatie van een skiduim voorspoedig te laten lopen kan het fijn zijn om een Push Sports Duimbrace aan te schaffen.

Skiduim braces

Braces geven over het algemeen veel stabiliteit aan de gewrichten en kan enorm helpen met het herstel van een blessure. Hieronder worden een aantal braces voor de skiduim uitgelegd.

BioSkin Pols/duimbrace Spica

Een BioSkin pols/duimbrace Spica kan enorm van belang zijn bij een revalidatie aan een skiduim. Deze brace helpt namelijk met het stabiliseren van de gewrichten. Bij pijnlijke bewegingen geeft de brace een soort rem, zodat de duimband niet nog verder scheurt. De BioSkin pols/duimbrace Spica is gemaakt met extra zacht en dun materiaal, wat vocht absorbeert. Dit materiaal heet BioSkin Ultima 2s. De vingers kunnen ook gewoon vrij beweging in deze brace. Deze duimbrace is enorm makkelijk aan en uit te doen. Het is ook erg makkelijk te verstellen met het klittenband wat op de brace zit. Wanneer de brace te strak zit, is het makkelijk losser te maken door het klittenband minder strak te doen.

Push Sports Duimbrace

De Push Sports Duimbrace specialiseert zich op het stabiliseren van het middelste duimgewricht. De brace zorgt ervoor dat de banden extra goed kunnen herstellen van een eerder opgelopen letsel aan de duim. Er kan soms pijn zijn in de duim vanwege een overstrekking of een ontwrichting van de duim. Hiervan komt aanhoudende pijn in de duim. Deze is tegen te gaan met de brace. De brace beperkt de bewegingsvrijheid van de andere gewrichten in de hand niet. U kan de brace ook gewoon tijdens het sporten dragen, ook onder een handschoenen bijvoorbeeld. De brace is te bestellen voor de linker en rechter kant in drie verschillende maten.

BioSkin Duimbrace Thumb Spica

De BioSkin Duimbrace Thumb Spica is ervoor gemaakt om te herstellen van een duimblessure of de pijn te verlichten in de duim. De brace is gemaakt van een zeer licht en comfortabele stof. De stof hypoallergeen zorgt ervoor dat de brace heel goed kan ‘ademen’. Door het comfortabele model van de brace is het erg makkelijk om deze brace om gebruik te maken van je andere vingers. De bewegingsvrijheid wordt ook bijna niet beperkt. Door het slanke model geeft de brace compressie aan de gewrichten, wat helpt met het herstel van de duim. De brace is te bestellen voor 2 maten en is universeel draagbaar. De BioSkin Duimbrace Thumb Spica is erg makkelijk aan te brengen en is ook zonder problemen te wassen in de handwas. De brace kan je na het wassen gewoon in de lucht laten drogen.

Skiduim tapen

In plaats van een brace om te doen is het ook altijd mogelijk om te tapen. Dit tapen is wel erg moeilijk en wordt aangeraden om door een fysio te laten doen. Wil je toch zelf proberen tapen? Hieronder staat uitgelegd hoe de skiduim getapet moet worden.

Zelf tapen

Zorg voordat je begint met tapen dat de huid helemaal schoon is en dat er geen zeepresten meer op de huid zitten. Het is belangrijk dat je een goede schaar gebruikt voor de tape en dat de plek waar getapet wordt, volledig onthaard is. Maak in alle uiteindes van de tape een bolling, zorg er dus voor dat de tape geen rechthoek is.

Hoe moet ik mijn duim tapen?

Knip 2 stukken tape van 18 centimeter en 1 stuk van 5 centimeter af. Knip het kleine stuk tape verticaal door en knip de grote stukken tape 5 centimeter verticaal door. Plak een groot stuk tape op de bovenkant van de duim en doe de geknipte zijde op de duim. Doe de 2 slierten die je dan hebt onder de top van je duim bij elkaar brengen. Doe de andere kant van de tape over het polsgewricht en plak deze aan de buitenkant van de arm vast. Breng ook de andere grote tape aan over de duim en breng ook deze bij elkaar aan de onderkant van de duim net onder de top van je duim. Doe de rest van de tape recht omhoog naar de bovenkant van de onderarm. Breng nou de korte smalle tape aan 1 centimeter onder je duimnagel en wikkel deze om de duim heen.

Het eindresultaat zou er hetzelfde uit moeten zien als op de foto. Druk de tape altijd nog goed aan, dit zorgt ervoor dat de functie van de tape zo goed mogelijk gebruikt wordt.

Tape of een brace?

Wanneer er gekozen moet worden tussen tape of een brace, raadden wij altijd een brace aan. Een brace is erg makkelijk verstelbaar of is te bestellen in verschillende maten. Ook geeft een brace meer stevigheid aan de duim. Een brace is makkelijk aan en uit te doen. Wanneer je dit bij tape wil doen, moet de tape helemaal opnieuw aangebracht worden. Ook kom je bij een brace op lange termijn veel goedkoper uit dan bij tape.

Skiduim behandeling

Onderzoek

De diagnose van een skiduim wordt door de arts gedaan, maar hier doet de arts verder geen onderzoek over. Er wordt alleen gekeken naar de speling van de duimband en het verhaal van hoe het is gebeurt. Het is vaak het geval dat een skiduim gepaard gaat met een botbreuk in de duim. Er wordt dan een röntgenfoto gemaakt om te kijken of dit het geval is. Daarna kan er een operatieve behandeling plaatsvinden of een niet-operatieve behandeling.

Operatieve behandeling

Er wordt vaak een operatieve behandeling uitgevoerd wanneer de duimband volledig is afgescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn. Het losse botfragment wordt tijdens de operatie weggehaald of er wordt een pin in de duim geplaatst. Tijdens de operatie wordt de gescheurde band weer vastgezet aan het bot. Wanneer de operatie erop zit krijg je gips, wat je ongeveer 4 weken aan moet houden. Na die 4 weken raadden wij aan om een duimbrace te dragen, voor het verstevigen en stabiliseren van de duim. Wanneer je chronische klachten hebt aan de duimband, zal deze vaak ook geopereerd worden. De band wordt dan meestal versterkt door een peestransplantaat. Ook hier moet er gips gedragen worden en raadden wij aan om tijdens het herstel een duimbrace te dragen.

Niet-operatieve behandeling

Wanneer de band deels is ingescheurd of is opgerekt, wordt er vaak geen operatie uitgevoerd. Er wordt dan vaak aangeraden om een duimbrace te dragen. Dit zorgt ervoor dat de band niet nog verder inscheurt en dat de duim stabiel wordt. Dit wordt meestal ongeveer 4 weken gedragen. Daarna is de duimband meestal weer hersteld.