Welke blessures komen vaak voor bij basketbal?

Basketbal is officieel geen contactsport maar in de praktijk komt lichamelijk contact binnen een basketbalwedstrijd geregeld voor. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn enkelblessures, gevolgd door knieblessures. Daarnaast komen vingerblessures, boven- en onderbeenblessures regelmatig voor.

Wat zijn de meest voorkomende blessures bij basketbal?

Het aanpakken van de oorzaak is het belangrijkste aspect in het aanpakken van blessures. Door te onderzoeken hoe een blessure ontstaan is, kan deze gericht worden aangepakt. In sommige gevallen lijkt het in eerste instantie domme pech, maar de oorzaak kan ook liggen in een lichte afwijking van het lichaam. Door het uitvoeren van een sporttherapeutisch onderzoek achterhalen we de oorzaak van de klachten. Zodoende kunnen we de juiste therapie toepassen om de klachten te genezen en om er voor te zorgen dat deze in de toekomst worden voorkomen.

basketbal oefeningen

Hoe kan ik deze blessures behandelen?

Enkelblessure

Door het vele malen springen bij basketbal wordt er veel gevraagd van het enkelgewricht. Meestal ontstaat een enkelblessure door een verkeerde landen waarbij de voet naar buiten draait. Aan de buitenkant van de voet kunnen kapsel, banden en zenuwweefsel beschadigen doordat er teveel rek op komt. De spieren zullen dan opnieuw moeten worden getraind en de enkel moet worden ondersteund. Het gebruik van een Push Sport Enkelbrace 8 of Bioskin STO werkt hier goed voor!

Knieblessure

Bij basketbal is de knie een veelvoorkomend gewricht waar een blessure optreedt. Dit heeft twee oorzaken, een verdraaiing of een verkeerde landing. Bij zo’n verdraaiing kunnen (kruis)banden en meniscusweefsel beschadigd raken. Letsel aan de meniscus kan zwelling veroorzaken en mogelijk kan de knie niet meer goed buigen en strekken. Het wordt u dan aangeraden een kniebrace te dragen. Hier zijn de Bioskin Gladiator en de Push Sports Kniebrace geschikt voor.

Hamstringblessure

Bij een hamstring blessure tijdens het voetbal schiet het er vaak opeens in. Meestal is dit het gevolg van geen goede warming-up. De hamstring heeft 6 weken nodig om te herstellen. De hamstring kan namelijk al eerder goed aanvoelen, maar dan is de kans groot dat deze nog niet helemaal hersteld is. Bij een sprintje merk je dat deze nog niet goed hersteld is. Wanneer u te vroeg begint is de kans ook groot dat dezelfde hamstring blessure weer gebeurt. De Bioskin Bovenbeenbrace is hier uitermate geschikt voor.

 

Vingerblessure

Bij het beoefenen van basketbal raken de vingers regelmatig geblesseerd als gevolg van contact met de bal. De bandjes rond de gewrichten kunnen dan beschadigd raken of zelfs breken en/of uit de kom schieten (luxeren). De meeste beschadigingen aan de vingers genezen vanzelf echter kan het goed zijn om de vinger bescherming en ondersteuning te bieden zodat deze niet nogmaals omklapt. Het gebruik van kinesiologie tape of een spalk kan dit probleem oplossen.

Duimblessure

De blessure ontstaat door een verrekking of het ‘naar achteren klappen’ van de duim. De voornaamste symptomen zijn acuut optredende pijn, zwelling, en het minder goed kunnen bewegen van de duim. De pijn wordt veroorzaakt doordat weefsel rond de duim beschadigd is en u kunt dit behandelen met een brace. Tijdens het genezingsproces kan de duim beschermd en ondersteund worden met een Push Sports Duimbrace of de Bioskin Thumb Spica waardoor u herhaling voorkomt.

Patellablessure 

Het kan daarnaast ook zijn dat u door het vele springen een overbelasting op loopt in de knie, bijvoorbeeld een Jumpers Knee.

Wat kun je doen om sportblessures bij basketbal te voorkomen?

U kunt een aantal dingen doen om blessures te voorkomen. Een eenvoudige en effectieve manier om te  voorkomen is het dragen van braces. Braces stabiliseren en beschermen het lichaamsdeel tegen verzwikking, verdraaiing en overbelasting. Ook is een goede warming-up en cooling down belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren warm worden. Ten slotte zijn het dragen van de juiste schoenen en kleding essentieel. Goede schoenen en kleding bieden de juiste draagcomfort, stabiliteit, schokdemping en grip.

Veelgebruikte basketbal oefeningen

Oefening voor overzicht

Ga verspreid in de zaal staan. De helft van de spelers heeft een bal en de helft niet. De basketballers met bal dribbelen kris kras door de zaal heen. Op fluitsignaal pasen ze de bal naar iemand waarmee ze eerst oogcontact hebben gemaakt. De pass die ze daar bij gebruiken mogen ze zelf bepalen. Kies de pass die in die situatie het beste is.

Oefening voor schijnbeweging

Begin met het lopen naar de verdediger en zet je linkervoet naar links, alsof je langs links voorbij je verdediger gaat. Meteen daarna verplaats je je linkervoet naar rechts en haal je de bal heel laag van je linkerhand naar je rechterhand, zodat je met je rug naar je tegenstander komt te staan. Dribbel nu door en scoor met de lay-up.

basketbal oefening