hardlopen

Hardlopen behoort tot één van de vijf sporten waarbij het meeste risico is om een blessure op te lopen. De blessures ontstaan voornamelijk aan de knie en de enkel. Dit komt door verdraaiing of verzwikking. Ook overbelasting is een veel voorkomende oorzaak.

Wat kun je doen om hardloopblessures te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Deze uitspraak geldt ook zeker voor hardlopers. Er zijn verschillende acties die kunnen worden ondernomen om een hardloopblessure te voorkomen.

Op deze pagina worden diverse mogelijkheden aan u voorgesteld, waaronder: 

  • Braces
  • Goede hardloopschoenen
  • Push Sports kniebrace
  • Warming-up en cooling down
  • Gezonde levenstijll
  • Meest voorkomende blessures 

Braces

Een eenvoudige en effectieve manier van hardloopblessures voorkomen is het dragen van braces. Bij hardlopen zijn enkelbraces en kniebraces de belangrijkste. Braces stabiliseren en beschermen het lichaamsdeel tegen verzwikking, verdraaiing en overblasting. Toch een hardloopblessure opgelopen? Een brace zorgt ook voor het versnellen van het herstelproces.

Push-sports-enkelbrace-8

Goede hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen bieden draagcomfort en stabiliteit. Daarnaast ook schokdemping en grip. Dat is erg belangrijk bij het voorkomen van een blessure.

Enkelbrace-tijdens-hardlopen

Push Sports Kniebrace

De Push Sports Kniebrace ondersteunt de knie op een bijzondere manier. De brace beschikt over bladveerscharnieren. Hoewel deze scharnieren de zijwaartse beweging tegengaan, blijven buigen en strekken wel mogelijk. De brace kan gedragen worden bij instabiliteitsgevoel, restklachten na letsel aan de kniebanden, Patellofemoraal pijnsyndroom, meniscusletsel en artrose.

Push sports kniebrace

Warming-up en cooling down

Voor het hardlopen een aantal oefeningen doen zoals rennen en rek-en-strek oefeningen zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt. De spieren en de pezen worden goed warm. Daarnaast verlopen ook de stofwisselingsprocessen sneller. Hierdoor komen de spieren sneller aan de nodige zuurstof en energie.

Warming up

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan een erg grote invloed hebben op de fitheid. Gezond eten zorgt voor een prestatieverbetering en het voorkomen van blessures. Daarnaast is het erg belangrijk om gedurende de dag en tijdens het hardlopen voldoende water te drinken.

Meest voorkomende blessures

De meest voorkomende hardloopblessures aan de voet zijn Achillespees ontsteking, Fasciitis plantaris en gescheurde enkelband. Een andere blessure die kan ontstaan bij hardlopen is zweepslag.