Wat is korfbal en welke blessures komen vaak voor bij deze sport?

Na voetbal, hockey en volleybal is korfbal met ruim 100.000 leden de 4e teamsport in Nederland. De sport komt oorspronkelijk uit Nederland, maar wordt inmiddels in meer dan 57 landen beoefend. Het unieke aan de sport is dat vrouwen en mannen gemixed in één team zitten, wat geen een andere sport heeft. De sport brengt echter wat blessures met zich mee, lees hieronder welke het meest voorkomen.

Welke sportblessures komen vaak voor bij korfbal?

Je kunt korfbal in de zaal of op het veld beoefenen. De overgang van outdoor naar indoor, of andersom kan voor blessures zorgen. Ook een verkeerde landing, sprinten, verkeerde schoenen en zwakke enkels, verkeerd draaien of door contact met de tegenstander kunnen blessures bij korfbal worden veroorzaakt. De meest voorkomende blessures bij korfbal staan hieronder op een rijtje:

korfbal

Wat kun je doen om sportblessures bij korfbal te voorkomen?

Een eenvoudige en effectieve manier om korfbal blessures te voorkomen is het dragen van een brace. Braces stabiliseren en beschermen het lichaamsdeel tegen verzwikking, verdraaiing en overblasting en zorgt daarnaast voor het versnellen van het herstelproces. Ook is een goede warming-up en bolling down belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren warm worden. Ten slotte zijn schoenen en kleding ook belangrijk. Goede schoenen en kleding bieden draagcomfort, stabiliteit, schokdemping en grip. 

Hoe kan ik deze blessures behandelen?

Enkelblessure

Veruit de meeste blessures bij korfbal komen voor bij de enkel. Dit kan een enkelverstuiking, een enkelverzwikkel of een gescheurde enkelband zijn. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voet te ver naar binnen draait. Aan de buitenkant van de voet kan het kapsel of banden beschadigen doordat er teveel rek op komt. Deze beschadiging veroorzaakt een bloeding, zwelling en pijnklachten in de enkel. Om uw enkel weer te trainen kunt u gebruik maken van de Push Sports Enkelbrace of de Bioskin Trilok.

Knieblessure

Het meest blessuregevoelige gewricht is het kniegewricht die snel beschadigd door een verdraaiing. Bij een beschadiging kunt u denken aan schade aan de kruisband, knieband of meniscus. Dit zorgt voor een zwelling op de knie wat er voor zorgt dat de knie moeilijk beweegbaar is. Bij een ernstige verdraaiing wordt dan aangeraden om contact op te nemen met uw fysiotherapeut. Wilt u weer gaan belasten dan kunt u gebruik maken van de Push Sports Kniebrace of de Bioskin Gladiator.

Duimblessure

Vaak klapt de duim bij een verkeerde vangtechniek naar achteren waardoor een duimblessure ontstaat. U ervaart vervolgens pijnklachten, een zwelling en een bewegingsbeperking rondom het gewricht. Met de juiste behandeling verdwijnen meestal de klachten vanzelf. Deze begint met enkele dagen rust. Vervolgens mag je op geleide van de pijn de duim rustig bewegen. U kunt dan het beste gebruik maken van een brace voor ondersteuning, de Push Sports Duimbrace is hier geschikt voor.

 

Patellablessure

Door het vele malen springen en sprinten kan er een irritatie ontstaan in de kniepees vlak onder de knie (patella). Een diagnose kan door een sportfysiotherapeut en/of sportarts gesteld worden. Afhankelijk van de diagnose kunnen de juiste maatregelen genomen worden. Denk hier bij aan goede schoenen, spierversterkende oefeningen, rekoefeningen en voldoende herstel. Bij klachten kan het dragen van een Push Sports Patellabrace of de Bioskin Q Baby Tendon Strap het herstelproces in goede banen leiden.

Bovenbeenblessure

Op het moment dat de intensiviteit omhoog gaat kan er overbelasting plaatsvinden in de bovenbeenspier. De botten nemen eerst in lengte toe waarna de spieren en pezen volgen. Daarom hebben jonge sporters veel last van deze blessure in de groei. De spieraanhechting raakt dan geïrriteerd waardoor u pijnklachten ervaart net boven de knie. Om dit op de juiste manier te behandelen kunt u gebruik maken van de Bioskin bovenbeenbrace Thightskin.

Kuitblessure

Een kuitblessure komt ook redelijk vaak voor bij korfballers, met name door het vele malen springen en landen. Een plotselinge beweging kan ook de oorzaak zijn van een kuitblessure, denk hierbij aan zweepslag. Een zweepslag is een scheur(tje) in de kuitspier. U ervaart dan hevige pijn aan de voet. Het is dan ook niet verstandig om door te korfballen en wordt u aangeraden om rust te nemen. Wanneer u weer wilt gaan belasten kunt u het beste gebruik maken van de Bioskin Calfskin

Veelgebruikte korfbal oefeningen

Reactiespel

Elke speler krijgt een pittenzakje en krijgen vervolgens een actie te horen van de trainer welke ze moeten uitvoeren. Denk hierbij aan het aanraken van je hoofd, een rondje rennen of snel gaan zitten. Op het moment dat de trainer ja roept, kan het pittenzakje worden afgepakt. Deze oefening kan goed worden gebruikt als warming-up aangezien elk lichaamsdeel wordt gebruikt bij de oefening.

Schieten en vangen

Bij deze oefening is het de bedoeling dat de spelers leren om na een schot de bal meteen proberen te vangen. De speler schiet vanaf een aantal meter op de korf en rent vervolgens achter zijn eigen bal aan. Als de speler de bal vangt zonder te stuiteren mag je nog een keer schieten. Het schot moet echter perfect worden uitgevoerd en moet niet slechter worden door de drang meteen achter de bal aan te willen gaan.

korfbal oefening