Wat is volleybal en welke blessures komen vaak voor bij deze sport?

Bij volleybal worden bijna alle lichaamsdelen intensief gebruikt. Dit houdt natuurlijk ook in dat er veel verschillende blessures voorkomen tijdens het beoefenen van deze sport. Lees hieronder wat de meest voorkomende blessures zijn bij volleybal en hoe u deze kunt voorkomen of behandelen.

Welke sportblessures komen vaak voor bij volleybal?

Volleybal staat in de top 10 grootste sporten en is een erg intensieve sport. Door de vele sprint- en springbewegingen ontstaan er veel blessures bij deze sport. Daarom hebben we voor u de meest voorkomende blessures bij volleybal op een rijtje gezet:

Hoe kan ik deze blessures behandelen?

Enkelblessure

De meest voorkomende blessure bij volleybal is een enkelverstuiking of gescheurde enkelband. Deze blessure ontstaat vaak bij een verkeerde landing waarbij de voet naar binnen draait waardoor het kapsel en de banden oprekken of scheuren. U dient na een periode van rust de enkel weer rustig op te bouwen in belasting. Ook moet de enkel beschermd worden om de kans op herhaling te voorkomen. Een Push Sports Enkelbrace of de Bioskin Trilok zijn hier een goede oplossing voor.

Knieblessure

De meest vervelende blessure is een knieblessure. Dit kan ontstaan door een verdraaiing waardoor de kruisband en meniscus kunnen beschadigen. Dit zorgt ervoor dat de knie beperkt kan buigen en strekken waardoor pijnklachten ontstaan. Bij een ernstige verdraaiing raken kruisbanden en de binnenste meniscus vaak tegelijkertijd beschadigd. Wanneer u deze blessure oploopt dient u een periode rust te nemen, om daarna rustig belasting op te bouwen. Een Push Sports Kniebrace of de Bioskin Gladiator FC zijn hier goede hulpmiddelen voor.

Handblessure (duim)

Hand- en duimblessures ontstaan wanneer een bal op de verkeerde wijze op de duim komt. Hierdoor zal een zwelling met pijnklachten optreden wat leidt tot een beperking van de bewegingsmogelijkheden van de duim. Bij een inscheuring neemt de pijn en zwelling toe en is er meer instabiliteit. Wanneer u last heeft van deze blessure begint u met enkele dagen rust te nemen. Vervolgens kunt u op geleidelijke wijze de duim belasten. De Push Sports duimbrace en de Bioskin Thumb Spica zijn hier uitermate geschikt voor!

 

Schouderblessure

Als je een bovenhandse techniek uitvoert bij volleybal gebruik je veelvuldig de schouder. De schouder kan dan in de knel komen of uit de kom raken, en wanneer dit vaak gebeurt kan de schouder overbelast raken. U ervaart dan pijn en stijfheid tijdens en na het sporten. Daarnaast zult u dan moeite hebben met uw armen vboven de schouders te plaatsen waardoor passes bij volleybal moeizaam gaat.

Bovenbeenblessure

Wanneer jonge sporters in een korte tijd veel groeien kan er overbelasting plaatsvinden in de rectus femoris (bovenbeenspier). De botten nemen eerst in lengte toe waarna de spieren en pezen volgen. Daarom hebben jonge sporters last van deze blessure in de groei. De spieraanhechting raakt dan geïrriteerd waardoor u pijnklachten ervaart net boven de knie. Om dit op de juiste manier te behandelen kunt u gebruik maken van de Bioskin bovenbeenbrace Thightbrace!

Kuitblessure

Ook is een kuitblessure een veelvoorkomende blessure bij volleybal, met name door het vele malen springen en landen. Dit geeft telkens een druk op de kuitspier waardoor deze overbelast kan raken. Ook kan een plotselinge beweging de oorzaak zijn van een kuitblessure, denk hierbij aan zweepslag. Een zweepslag is een scheur(tje) in de kuitspier. U ervaart dan hevige pijn aan de voet. Het is dan ook niet verstandig om door te volleyballen en wordt u aangeraden om rust te nemen. Wanneer u weer wilt gaan belasten kunt u het beste gebruik maken van de Bioskin Calfskin

Wat kun je doen om sportblessures bij volleybal te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die gedaan kunnen worden om blessures te voorkomen. Een eenvoudige en effectieve manier van volleybal blessures voorkomen is het dragen van braces. Braces stabiliseren en beschermen het lichaamsdeel tegen verzwikking, verdraaiing en overblasting en zorgt daarnaast voor het versnellen van het herstelproces. Ook is een goede warming-up en bolling down belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren warm worden. Ten slotte zijn schoenen en kleding ook belangrijk. Goede schoenen en kleding bieden draagcomfort, stabiliteit, schokdemping en grip. 

Veelgebruikte volleybal oefeningen

Chaos Easy oefening

De spelers gaan op een plek in het volleybal veld staan en de bal wordt gegooid. De spelers dienen de val te vangen en direct over het net te gooien. Op het moment dat een speler de bal heeft gegooid, gaat hij/zij naar een muur (achterin het veld of aan de zijkant) en tikt deze aan, waarna hij/zij terugkomt in het veld. De andere spelers in het team draaien vervolgens een plekje door. Wanneer iemand fout gooit (in net of uit), moet degene een rondje sprinten om het veld van de tegenstander.

Verbetering van blok en verplaatsing

Ga met 4 spelers aan één zijde van het veld staan (rechterkant). Serveerder staat rechtsachter en serveert rechtdoor op de passer. Deze speelt de bal vervolgens door naar de spelverdeler, die vervolgens de set-up klaar maakt. Hierna komt de aanval door direct na de serve te rennen naar het midden van het veld waar een midblokkeerder in de wacht staat op de driemeterlijn. Zodra de midblokkeerder getikt wordt mag zij/hij de midblokkeerder aan het net aantikken.