Waar moet u op letten als u een handbrace koopt?

Bij het kopen van een handbrace dient u te letten op een aantal zaken. Zorg ervoor dat u weet waar uw klachten vandaan komen, zodat u de juiste handbrace kunt kiezen voor uw specifieke klachten. Daarnaast is het ook goed om het verschil te zien tussen een sportbrace en een handbrace voor uw dagelijkse bezigheden. Zorg er ten slotte voor dat u de juiste hand en maat kiest, zodat de brace optimaal functioneert.

Welke ondersteuning heeft u nodig?

Een handbrace biedt steun en bescherming aan bij kneuzingen en voorkomt verdere blessures. Ook kan een handbrace gedragen worden ter behandeling van bijvoorbeeld artrose. Heb je voortdurend last van de spieren en gewrichten in je hand? Dan helpt een handbrace bij het verminderen van die klachten, door je hand minder beweeglijk te maken en rust te geven.

Tijdens sport (bewegen)

Wanneer u uw sportieve activiteiten weer op wilt pakken kan het dragen van een sportbrace zorgen voor minder pijnklachten. Als de klachten zich bevinden rondom het duimgewricht is de Push Sports Duimbrace de ideale oplossing voor tijdens het sporten. Als u de handbrace draagt tijdens het sporten wordt uw hand ondersteund zonder teveel bewegingsvrijheid te verliezen. Hierdoor kunt u de sport makkelijker beoefenen met minder pijnklachten.

Alle daags gebruik

Naast het dragen van een handbrace tijdens sporten kan het ook van belang zijn om een brace te dragen bij uw alle daagse bezigheden. Een veel voorkomende klacht bij dagelijkse bezigheden is reuma. Reuma kan er voor zorgen dat het vastpakken of andere activiteiten moeizaam verloopt. De Pro-Orthic reumahandschoenen zijn gemaakt van een zacht, ademend Lycra katoen waardoor de huid kan ademen en de handen droog blijven. Dit maakt de handbrace perfect voor tijdens uw alle daagse activiteiten.

Heeft u last van deze klachten in uw hand?

Doordat de handen de hele dag door worden belast komt een handblessure vaak voor. Je gebruikt de handen bijvoorbeeld op het werk, tijdens het koken of bij het gebruik van uw mobiele telefoon. De handen kunnen zijn daarnaast heel gevoelig, vooral bij aandoeningen zoals reuma. Klachten die onder andere ervaren kunnen worden in de handen zijn pijn en krachtverlies. Dit kan het uitvoeren van vele dagelijkse activiteiten beperken. De meest voorkomende handblessures zijn:

Carpaal tunnel syndroom

Het Carpaal tunnel syndroom komt voor uit een beknelling van een zenuw in de hand. Deze bevindt zich in de loop naar de onderarm, ter hoogte van de pols. De klachten kunnen tintelend, dovig of een zeer pijnlijk gevoel geven. Dit kan resulteren in een verdovend gevoel bij de vingers en zwakke kracht in de hand.

Triggerfinger

Bij een triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, heeft u last van een irritatie van de peesschede. Dit kan veroorzaakt worden door het overbelasten van de vinger. Dit leidt tot een lokale zwelling in de pees en/of vernauwing, waardoor de normale, soepele geleiding van de buigpees erg beperkt wordt.

Syndroom van Quervain

Het syndroom van Quervain, ook wel quervain tendinitis genoemd, ontstaat door een irritatie of zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Door de irritatie wordt de pees dikker waardoor deze minder makkelijk bewogen kan worden. De duimzwelling kan pijnklachten veroorzaken. Deze pijn wordt erger wanneer u iets vastpakt of een vuist maakt.

Artrose

Als u last heeft van artrose treden er veranderingen op in het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel kunnen bewegen en wanneer het kraakbeen vocht verliest wordt het minder elastisch. Hierdoor kan het gaan afbrokkelen en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dit komt doordat het lichaam zelf te weinig nieuw kraakbeen aan kan maken.

Reuma

Reuma is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam continu chronische ontstekingen in de gewrichten, het gewrichtskapsel, het kraakbeen en het bot aanmaakt. Hierbij worden pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten ervaren door ontstekingen in de gewrichten. De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.

Fractuur of ruptuur

Bij een directe klap of val kan het voorkomen dat er een botbreuk of kneuzing plaatsvindt. U kunt de duim dan moeilijk bewegen en er treedt een hevige pijn op. Bij een gebroken duim zal de duim opzwellen, met extreme gevoeligheid en een hevige pijn. De duim kan dan koud of gevoelloos aanvoelen. Bij een kneuzing ervaart u echter alleen pijnklachten.

Veelgestelde vragen bij handbraces

Kan je slapen met een handbrace?

De meeste braces zijn voornamelijk bedoeld voor overdag. Echter wordt het met een handbrace sterk aangeraden om deze ook ‘s nachts aan te houden. Dit om verkeerde bewegingen en verdere blessures te voorkomen.

Hoe meet je een handbrace aan?

De juiste maat voor uw hand bepaalt u door de lengte van uw vingers tot de pols te meten. Daaruit wordt duidelijk welke maat handbrace voor u geschikt is.

Hoelang moet u een handbrace dragen?

Dit hangt volledig af van de klachten die u ervaart. U kunt bijvoorbeeld acute klachten of chronische klachten ervaren. Overleg met uw fysiotherapeut wanneer u mag stoppen met het dragen van een brace.