Waar moet u op letten als u een heupbrace koopt?

Bij het kopen van een heupbrace dient u te letten op een aantal zaken. Zo is het belangrijk om te weten waar uw klachten vanaf komen, zodat een heupbrace effectief bijdraagt aan het verminderen van de pijnklachten. Daarnaast is het belangrijk dat u de goede maat besteld. Wanneer u dit niet doet zal de brace niet zo effectiviteit zijn doordat de brace zal gaan schuiven en niet goed om uw romp past.

Welke ondersteuning heeft u nodig?

Een heupbrace dient voor ondersteuning aan de heup waardoor deze minder bewegingsvrijheid heeft. Hierdoor wordt de heup ontlast waardoor een sneller en effectiever herstelproces voor de hand liggend is. Het is belangrijk om een heupbrace te kiezen die bij uw blessure past. Indien je niet bij een behandelend fysiotherapie loopt, moet u gaan analyseren welke heupbrace de beste ondersteuning biedt voor uw klachten. Denk bijvoorbeeld aan een post-traumatische of pre-operatieve heupbrace.

Tijdens sport (bewegen)

Het kan nogal lastig zijn om een heupbrace te dragen tijdens het sporten onder bewegingsvrijheid te verliezen. Doordat de heup in hoge mate wordt gestabiliseerd en ondersteund is het bijna onmogelijk om gemakkelijk uw benen en heup te bewegen. Hierdoor zal het moeilijk zijn om uw sport uit te oefenen. U kunt de brace wel dragen voor het herstelproces in goede banen te leiden van een sportblessure in de heup, echter dient u de heupbrace dan wel in rust te dragen.

Alle daags gebruik

U kunt een heupbrace natuurlijk wel dragen bij uw alle daagse bezigheden. Een heupbrace kan de heup dan stabiliseren en ondersteunen waardoor de heup minder tijdens uw dagelijkse bezigheden wordt belast. Hierdoor zal het heupgewricht op een snellere en effectieve manier de kans krijgen om te herstellen. De Orthoservice Hippocross heupbrace is de juiste oplossing bij klachten tijdens alle daagse bezigheden. De heupbrace zorgt voor een uitstekend positiebehoud van de heup, en beperkt flexie en extensie van de heup gedeeltelijk.

Heeft u last van deze heupklachten?

Er zijn verschillende blessures die worden ervaren aan het heupgewricht. De mogelijke oorzaken van een heupblessure zijn dan ook heel verschillend, van slijtage van het kraakbeen tot een chronische ontsteking in het heupgewricht. Artrose, luxatie of een slijmbeursontsteking zijn enkele van de vele mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot een heupblessure. De meest voorkomende blessures in het heupgewricht zijn:

Heupluxatie

Tijdens een heupluxatie schiet de kop van uw (kunst)heup uit de ‘kom’. Dit kan in sommige gevallen al gebeuren bij een minimale beweging. Een heupluxatie is vaak zeer pijnlijk en gaat samen met een afwijkende stand van het been. Nadat uw heupgewricht juist gepositioneerd is zal u zes weken lang een heupbrace moeten dragen.

Slijmbeursontsteking

De slijmbeurs beschermt het bot tegen stoten en zorgt ervoor dat de huid soepel langs de spieren en het bot kan bewegen. Door de elleboog te vaak te stoten, leunen of veel sportieve activiteiten kan een irritatie ontstaan (slijmbeursontsteking). U ervaart een warme en rode pijn op de punt van uw elleboog.

Heupdysplasie

Wanneer u last heeft van heupdysplasie dan heeft u een misvorming van de heupkom. De heupkom is dan te ondiep waardoor de heupkop niet meet helemaal overkapt wordt. Dit zorgt voor een grote belasting en kracht op het kraakbeen wat ertoe leidt dat dit sneller zal slijten. U kunt dan vervolgens artrose krijgen.

Artrose in de heup

Als u last heeft van artrose treden er veranderingen op in het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel kunnen bewegen en wanneer het kraakbeen vocht verliest wordt het minder elastisch. Hierdoor kan het gaan afbrokkelen en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dit komt doordat het lichaam zelf te weinig nieuw kraakbeen aan kan maken.

Heupfractuur of ruptuur

Bij een directe klap of val kan het voorkomen dat er een botbreuk of spierscheuring plaatsvindt. U kunt de duim dan moeilijk bewegen en er treedt een hevige pijn op. Bij een gebroken heup zal er veel pijn worden ervaren aan de heup, met extreme gevoeligheid en een hevige pijn. De gebroken komt vaak voor bij mensen op leeftijd. Bij een kneuzing ervaart u echter alleen pijnklachten.

FAI

FAI, ook wel het femoraal acetabulaire impringement genoemd, is een inklemming van het kraakbeen in de heup. Dit kan komen doordat de heupkop niet goed past in de heupkom en kan ontstaan bij de geboorte of op latere leeftijd. Daarnaast kan een kleine wijziging of vervorming van de heupkop ook leiden tot FAI. Hierdoor kan er letsel ontstaan waardoor pijnklachten worden ervaren.

Veelgestelde vragen bij heupbraces

Kan je slapen met een heupbrace?

U kunt ervoor kiezen om de heupbrace ook te dragen tijdens het slapen. U voorkomt dan dat de heup een verkeerde beweging maakt tijdens het slapen, waardoor verdere blessures aan de heup wordt voorkomen.

Hoe meet je een heupbrace aan?

Het kiezen van de juiste maat voor uw heupbrace is makkelijk. De heupbrace is namelijk maar verkrijgbaar in twee verschillende maten. Kies de juiste maat door het opmeten van de omtrek van uw heup. Vervolgens kunt u kiezen tussen small, medium, large en extra large.

Hoelang moet u een heupbrace dragen?

Hoe lang u de heupbrace dient te dragen, hangt volledig af van welke klacht u heeft aan het heupgewricht. Elke blessure heeft namelijk een verschillend herstelproces. Daarnaast is het ook belangrijk met welke intensiteit u de pols dagelijks belast, zodat u een overbelasting tegen kan gaan.