Braces voor vinger uit de kom

Een vingerblessure komt vaak voor bij basketbal. Er wordt dan vaak een bal tegen de vingers aangegooid en dan klapt deze naar achter. Vaak raken de banden van de vingers dan geblesseerd. Maar het is ook mogelijk dat de vinger uit de kom schiet of dat er een breuk ontstaat. Op deze pagina gaan we in op een vinger die uit de kom is geschoten. Een vingerbrace kan enorm helpen bij het revalideren van een vingerblessure. Het gewricht kan namelijk erg instabiel voelen na zo’n vingerblessure, een brace kan stevigheid geven aan de vinger. Zo wordt de kans ook kleiner dat de blessure erger wordt. Ook zal een brace zorgen voor een snellere bloedsomloop in de vinger. Dat zorgt er ook voor dat er voedingsrijk bloed naar het beschadigde weefsel stroomt. Dit zorgt er weer voor dat de blessure sneller over zal gaan.

Wat is een vinger uit de kom?

Het komt in regelmatig voor dat de vinger uit de kom schiet, vooral bij basketbal is dit een veelvoorkomende blessure. Vaak schiet het middelste gewricht dan uit de kom. Dat komt omdat er dan een zwaar gewricht op de vingers komt, een zware bal dus bijvoorbeeld. Zo klappen de vingers naar binnen en kunnen de banden in de vingers scheuren. Doordat deze gescheurd zijn kunnen de vingers uit de kom schieten.

Soms moet de vinger terug in de kom gezet worden door de dokter. Dit kan erg veel pijn doen. Hoewel dit ook vaak uit zichzelf gebeurt. Wanneer de vinger uit de kom is geschoten komt het vaak voor dat er verschillende structuren zijn beschadigd in het gewricht. Zo zijn vaak de banden beschadigd, maar het komt ook vaak voor dat bindweefsel beschadigd is in de hand. Dit zorgt voor instabiele vingers. Het is belangrijk dat u snel naar de huisarts gaat wanneer deze blessure zich voordoet bij u. Hieronder wordt meer verteld over de behandeling van een vinger uit de kom.

Hoe kan je een vinger uit de kom behandelen?

Door de arts wordt onderzocht of alleen de banden gescheurd zijn in de vinger of of er meer aan de hand is in de vingers. Wanneer alleen de banden beschadigd zijn, wordt u doorverwezen naar een handtherapeut. Met een handtherapeut doet u oefeningen en probeert u samen met de therapeut zo snel mogelijk weer te herstellen.

Het kan zijn dat de vingers nog steeds instabiel blijven voelen of dat de vinger nog steeds stijf aanvoelen. Wanneer dit het geval is zal er een operatie uitgevoerd moeten worden aan de vingers. Bij de operatie worden de banden weer volledig hersteld.

Braces voor een vingerblessure

Wanneer de vinger uit de kom is geraakt, raden wij de VariGrip Therapie aan. De VariGrip is een krachttrainer, met de VariGrip kunt de kracht verdelen over de vingers. Zo raakt geen vinger overbelast. De vingers raken zo gelijk op kracht. Het betreffende gewricht die uit de kom is geweest kan zo sterker gemaakt worden. De VariGrip zorgt zo voor een veilig herstel en zorgt er niet voor dat de blessure juist erger wordt. In de VariGrip zitten 5 verschillende weerstandniveaus. Dus u kunt zelf de weerstand bepalen, zo kunt u ook zelf rustig de belasting van de vinger opbouwen. Bij andere handtrainers is dit niet het geval, deze kunnen namelijk verschillen van 1,3 kilo tot 2,4 kilo. Dit is een erg groot verschil en leidt tot overbelasting. De VariGrip therapy is dus de perfecte handtrainer voor een gezonde, opbouwende revalidatie aan de vingers.

Bekijk braces

Vinger tapen wanneer deze uit de kom is

Ook Tmax Kinesiotape kan helpen bij de revalidatie van een vingerblessure. Deze tape geeft enorm goede ondersteuning aan de vinger. Het is een enorm goede kwaliteit tape en zorgt er ook voor dat de vingerblessure sneller over zal gaan. De tape is 96% van katoen gemaakt, dit zorgt voor een goede bloedcirculatie. Wanneer de tape op de goede plaats geplakt wordt zal zowel de zwelling als de pijn afnemen.

De elasticiteit van de tape is maar liefst 160% en de medische acryl lijm zorgt ervoor dat de huid ook lucht krijgt. Dit zorgt er ook voor dat er geen uitslag of irritatie ontstaat op de huid. De Tmax kinesiotape is waterbestendig, dit zorgt er ook voor dat u gewoon kan zwemmen of onder de douche kan staan.

Tape blessure

Oefeningen voor een vingerblessure

Wanneer de vinger uit de kom is geraakt of als de vinger gebroken is, is het erg belangrijk dat u handtherapie neemt. De therapeut schrijft u oefeningen voor die u uit kunt voeren. Dit zijn oefeningen om de spieren fit te houden, dus om te voorkomen dat deze spieren stijf worden. Maar dit zijn ook spierversterkende oefeningen, want als de spieren sterker worden is de kans kleiner dat deze blessure nog een keer gebeurt. Let op dat u bij de oefeningen uw vinger niet overbelast. Wanneer u uw vinger overbelast kan er namelijk een vertraagd herstelproces ontstaan.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over vinger uit de kom

Wat is een vinger uit de kom?

Het komt regelmatig voor dat de vinger uit de kom schiet, met name bij basketbal. Vaak schiet het middelste gewricht dan uit de kom door een onnatuurlijke beweging.

Hoe wordt de vingerblessure behandeld?

Wanneer alleen de banden beschadigd zijn, wordt u doorverwezen naar een handtherapeut. Met een handtherapeut doet u oefeningen en probeert u de vinger samen met de therapeut zo snel mogelijk te herstellen. Wanneer de pijn in de vinger blijft, is een operatie de uiterste oplossing.

Welke oefeningen bieden hulp wanneer de vinger uit de kom schiet?

Voor het uitvoeren van de juiste oefeningen kunt u onze blessure pagina's bezoeken.

Hoe tape je een vingerblessure?

Ons advies is om uw gewrichtsblessure in te tapen bij een fysiotherapeut. Wilt u dit zelfstandig aanleggen, doe dit dan met kinesiologie tape van Tmax en lees op de tape pagina hoe dit in zijn werking gaat.