Wat is een springersknie (Jumpers Knee)?

De term springersknie (Jumpers Knee) wordt gebruikt bij klachten door overbelasting van de peesaanhechting (patellapees) aan de onderzijde van de knieschijf (patella). De blessure komt veel voor bij sporten als springsport, volleybal en basketbal. Tussen het scheenbeen en de knieschijf zit de pees van de bovenbeenspier die de knieschijf op zijn plaats houdt bij beweging. Deze pees kan geïrriteerd raken door overbelasting. De klachten gaan vrijwel altijd vanzelf over, maar kunnen maanden duren. Omdat deze blessure vaak bij mensen ontstaat door veel te springen, en de patiënt vaak last heeft van de blessure tijdens het springen, wordt het een springersknie (Jumpers Knee) genoemd.

Jumpers-Knee

Wat zijn de symptomen van een springersknie?

Een springersknie is een peesblessure en kan dus net als andere peesblessures verdeeld worden in vier stadia waarin de blessure zich kan bevinden:
• Pijn/stijfheid na inspanning.
• Pijn ook bij warming-up.
• Pijn tijdens hele inspanning.
• Pijn dag na inspanning en bij dagelijkse activiteiten.

De klachten kunnen tijdens of na het sporten optreden en gaan vaak niet meer weg. Denk hierbij aan pijn aan de onderzijde van de knie, een zwelling van de kniepees en stijfheid en/of startpijn. Daarnaast kan het bij een springersknie vaak voorkomen dat u pijn heeft aan de voorkant van de knie, voor of tijdens het sporten. Mocht u het niet weten, kunt u drukken op boven-en of onderrand van de knieschijf. Geeft deze pijn aan of is deze gevoelig, neem dan contact op met uw fysiotherapeut.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een springersknie?

De mate waarin de pees belastbaar is (hoe sterk de pees vanaf geboorte is) en de mate van overbelasting zorgen samen voor een verminderde perskwaliteit aan de onderzijde van de knieschijf. De chronische irritatie zorgt voor klachten en pijn, met soms zelfs een zwelling van de pees als gevolg. Mocht u langdurig klachten hebben dan kunnen er ook klachten ontstaan in rust, waardoor sporten moeizaam gaat of helemaal niet meer mogelijk is. Bij sporten als hardlopen, volleybal, basketbal, veldsporten of bergwandelaars komt de peesblessure vaak voor.

Hoe behandel je een springersknie (Jumpers Knee)?

De behandeling van een Jumpers knee is een langzaam proces waarbij vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van enkele maanden. Om zo goed mogelijk te herstellen van springersknie is het daarom belangrijk om het op de juiste manier te behandelen. Bij een Jumpers knee is het soms niet verstandig om volledig rust te nemen. Volledige rust kan leiden tot afzwakking van de spiergroep, waardoor in de toekomst meer pijnklachten kunnen ontstaan. Soms is het daarom aan te raden om niet tijdelijk te stoppen met sporten, maar alleen de belasting van de knie te verminderen.

Braces voor een springersknie

Wanneer u een springersknie heeft opgelopen, is het noodzaak om de knie ondersteuning te geven bij het bewegen. Braces voor een springersknie moeten de knie van de juiste hulp voorzien. De braces zorgen voor genoeg compressie om het herstelproces te versnellen en verder letsel te voorkomen. Dit resulteert in pijnvermindering en sneller herstel. Door het gebruik hiervan kunt u uw knie blijven belasten en krijgt de pees genoeg rust om te kunnen herstellen van overbelasting.

Bekijk Braces

Een springersknie tapen

Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn van een springersknie kunt voorkomen of verzachten. Het gebruik van tape kan helpen om de klachten te verminderen als je van plan bent om te gaan belasten. Hiervoor wordt tegenwoordig steeds vaker cure tape of kinesiotape voor gebruikt. Dat is een gekleurde tape die niet alleen ondersteunt en de pijn vermindert, maar die ook zorgt voor een betere doorbloeding van de huid. Hierdoor kunt u sneller weer oefeningen uitvoeren met uw kniepijn.

Ontdek tape

Springersknie oefeningen

Na het oplopen van een springersknie is het van belang om oefeningen uit te voeren. Echter is het net zo belangrijk om te weten wanneer u meer rust moet pakken. Om ervoor te zorgen dat de pees in uw knie optimaal herstelt hebben we voor u een aantal oefeningen opgesteld om de knie rustig aan weer te trainen. Het is belangrijk dat wanneer u pijn voelt, u meteen stopt met de oefeningen.

Bekijk oefeningen