Wat is een triggerduim?

Een triggerduim is een aandoening in de duim dat in vele situaties voor kan komen. De aandoening uit zich als zwelling in de buigpees van de duim. Oorzaken die de duim blessure kan opwekken, zijn onder andere overbelasting of irritatie van de duim. Dit kan uiteindelijk leiden tot vernauwing of een lokale zwelling in de pees, waardoor normale buiging van de buigpees wordt beperkt en pijnlijk kan worden ervaren. Dit wordt ook wel ‘triggering’ genoemd en heeft de blessure haar naam aan te danken. Voor herstel van een triggerduim bieden onze vingerspalken de juiste hulp. 

De oorzaak van een Triggerduim

De oorzaak van een triggerduim is vaak onbekend. Het is een gewrichtsaandoening die zich plotseling kan voordoen. Enkelen factoren kunnen wel een rol spelen bij het oplopen van de spierblessure. Hieronder vallen andere aandoeningen als suikerziekte of reuma die de kans op deze gewrichtsblessures vergroten. Daarnaast maken zware inspanningen de kans op een triggerduim een stuk groter.

Daarnaast zijn er verschillende doelgroepen eerder vatbaar voor een triggerduim Dit zijn:

  • Kinderen jonger dan 6 jaar.
  • Vrouwen.
  • leeftijdsgroep van 40 en 70 jaar 
  • Reuma, diabetes etc.
  • Mensen die de vinger zwaar belasten of herhalende bewegingen maken. Voorbeeld is het werken op een toetsenbord.
triggerduim

Symptomen van een Triggerduim?

Een triggerduim is een vervelende vingerblessure wat verschillende klachten met zich meebrengt. 

Klachten die in verband staan met een opgezwollen duim zijn:

  • Pijn bij het buigen of strekken van de duim.
  • Veel kracht nodig om de duim te bewegen. 
  • Ontstaan van een knobbel of bult in de duim.
  • Hoge krachtsinspanning nodig om de vinger te bewegen.
  • Een kromme duim.

Triggerduim bij volwassenen

Een Triggerduim of finger komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. De meest voorkomende “trigger” zijn de duim of de ringvinger. Een triggerduim komt vaak voor in combinatie met een Carpale tunnelsyndroom en Diabetes Mellitus. 

Triggerduim behandelen 

Een triggerduim kan op verschillende manieren behandelt worden. Een vingerspalk geeft een juiste hoeveelheid compressie aan de triggerduim. Ook kan het beoefenen van oefeningen een triggerduim helpen.

Triggerfinger tapen

De triggerduim tapen geeft extra steun en bescherming naast het dragen van een vingerspalk. Het zorgt ervoor dat deze bewegelijker wordt zonder daar al te veel pijn bij te voelen. Hier kan kinesiologie tape van Tmax goede ondersteuning geven.

triggerduim tapen

Oefeningen voor een triggerduim 

Triggerduim oefeningen dragen bij aan het herstelproces. Tijdens de oefeningen wordt er compressie op de belaste vinger tot de handpalm gegeven. Wat zorgt voor spierversterking waardoor meer belasting mogelijk is.

triggerduim oefeningen

Spalken voor een triggerduim 

Een spalk voor een triggerduim kan zorgen voor het versnellen van het herstel. Door een spalk te dragen word de beweging van de duim belemmerd. 

triggerduim spalken

Veelgestelde vragen over een triggerduim 

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat is een trigger- of hokkende duim?” answer-0=”Een triggerduim (ook wel hokkende duim genoemd) is een aandoening dat zich kan uiten als een zwelling in de buigpees van de duim. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Hoe ontstaat een triggerduim?” answer-1=”Vaak komt de duimblessure voor bij zware inspanning of herhalende beweging. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Wat zijn de symptomen van een triggerduim?” answer-2=”Wanneer het moeilijke is om de duim te buigen en u een schokje voelt wanneer de duim recht komt, is er sprake van een triggerfinger. Ook kan er een zwelling ontstaan. ” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”Kan een triggerduim toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?” answer-3=”Zorg dat de duim voldoende rust krijgt draag daarbij een vingerspalk. ” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=” count=”5″ html=”true” css_class=””]