Wat moet ik doen met een omgeslagen enkel?

Verzwikte enkel

Heeft u onlangs uw enkel omgeslagen, en weet u niet of deze verzwikt of verstuikt is? Dan vind u bij de Brace Specialist de beste steunmiddelen! Deze verlichten de pijn in de enkel zodat handelingen met de enkel makkelijker verricht kunnen worden. Kort gezegd, een waardevolle toevoeging aan de voet!

Verzwikte enkel, wat is het?

Bijna iedereen verzwikt of verstuikt wel eens zijn of haar enkel. Na een verkeerde stap of beweging kan uw voet soms naar binnen of buiten klappen. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel heeft dan rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Na het verzwikken kan een zwelling ontstaan. Er ontstaat vaak een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van de enkel. Dit kunt u tegengaan met een enkelbrace.

Ja, ik wil een enkelbrace
verstuikte enkel

Wat is het verschil tussen een verzwikte en verstuikte enkel?

Wanneer je een verzwikte enkel hebt is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Hierna kunt u de enkel weer volledig gebruiken. Zijn een of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is een stuf heftiger dan bij een verzwikking, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.

Hoe moet je een verzwikte enkel behandelen?

  • Probeer altijd te voorkomen dat u uw enkel opnieuw verzwikt. Dit kan u doen door bijvoorbeeld op krukken te lopen of gebruik te maken van drukverband (kousen). Drukverband geeft de enkel ondersteuning, maar versnelt de genezing niet. Dit kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten.
  • Lopen bevordert het herstel. Probeer zo snel mogelijk of u weer kunt lopen, maar forceer niks. Zet bij het lopen uw voet recht naar voren. Verergert de pijn door het lopen? Ga dan niet door, maar probeer het weer de volgende dag.
  • Ook is het belangrijk om te voorkomen dat de enkel stijf wordt. Daarom moet u uw voet regelmatig heen en weer bewegen en beweeg uw voet regelmatig heen en weer. Ook als u zit of ligt. Leg uw voet dan hoog zodat de zwelling kleiner kan worden en de enkel minder pijnlijk wordt.
  • Het koelen van de enkel kan de pijnklachten verlichten, maar vermindert niet de zwelling.
  • Ten slotte is fietsen een goede manier om uw enkel te oefenen en de beweeglijkheid in de enkel terug te laten keren.

Wat moet ik doen als er geen zwelling op de enkel zit?

Mocht er geen zwelling zijn opgetreden bij het omslaan van uw enkel, dan is de enkel verzwikt maar niet verstuikt. Wat u dan het beste kunt doen, is rust houden en koelen met ijsblokjes. Mocht er wel een zwelling op de enkel komen, dan is de enkel verstuikt en niet verzwikt. Als dit het geval is, raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut.

Hoe kan ik een herhaling voorkomen?

Om herstel maar ook herhaling te voorkomen is de RICE-regel opgesteld. Zorg ervoor dat u deze naleeft en niet te hard van stapel loopt. Dit kan leiden tot chronische enkelklachten. De vier letters staan voor:

  • Rest (rust): ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan.
  • Ice (ijs): zorg voor een goede en regelmatige koeling in de enkel minstens 15 minuten (gebruik een handdoek).
  • Compression (drukverband): na het koelen geeft een drukverband de enkel stevigheid en tegendruk tegen de zwelling.
  • Elevation (verhoging): hou de enkel zou veel mogelijk omhoog (vooral de eerste 48 uur) en laat hem zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Dan blijft de vochtophoping in de enkel beperkt.

Welke enkelbrace kan ik gebruiken voor een verzwikte enkel?

Een enkelbrace zorgt ervoor dat de enkel van buitenaf wordt gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de pezen en spieren in de enkel voldoende rust krijgen om goed te kunnen genezen. Zonder deze rust en stabiliteit duurt het ontzettend lang tot de enkel geneest. Zonder bescherming is de kans dat je verkeerd beweegt of door je enkel gaat en de pijn verergert veel groter. Bekijk de braces hier.

Bekijk braces

Hoe moet je een verzwikte enkel tapen?

Er zijn verschillende redenen om je enkel in te tapen wanneer deze verstuikt is. Tape zorgt ervoor dat deze ontbrekende steun deels aangevuld wordt. Daarnaast zorgt het weer voor stabiliteit in de enkel. Houd er rekening mee dat je een verstuikte enkel pas kunt tapen wanneer de zwelling is verdwenen. Druk op de button als je te weten wilt komen hoe je het zelf kunt doen!

Bekijk tape

Oefeningen voor een verzwikte enkel

Na letsel van de enkelbanden kan stijfheid, krachtverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan. We maken onderscheid tussen 3 verschillende groepen oefeningen. Deze bestaan uit beweeglijkheids, stabiliteits en kracht oefeningen. Lees hier hoe de verstuikte enkel oefeningen eruit zien.

Bekijk oefeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *