Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvet of buikvlies door de buikspieren ter hoogte van de lies. Deze uitstulping komt tot stand door een zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat uit verschillende lagen, namelijk uit spieren en peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. De zwakke plek in de buikwand kan ertoe leiden dat een stukje van het buikvlies en in sommige gevallen ook een stukje darm tussen de spierlagen uitpuilen. Een liesbreuk is een veelvoorkomende blessure. Een kwart van de mannen wordt voor een liesbreuk behandeld. Vrouwen krijgen het minder snel.

Een liesbreukbandage kan de blessure van de juiste bemiddeling voorzien. De bandage geeft compressie en ondersteuning. Dit zorgt voor pijnverlichting en positiebehoud.

Hoe kan een liesbreuk worden veroorzaakt?

Zoals gezegd ontstaat een liesbreuk als gevolg van een zwakke plek in de buikwand. Die zwakke plek kan verschillende oorzaken hebben, het kan namelijk:
– aangeboren zijn.
– komen door spanning of druk in de buikwand, dit in combinatie met verzwakking van spieren en bindweefsel. 

Bijvoorbeeld:
– indien u vaak moet hoesten. Bijvoorbeeld door roken of een longaandoening
– indien u rookt. Roken verzwakt het bindweefsel
– indien u op langdurige basis last heeft van verstopping
– indien u langdurig heel zwaar werk verricht waarbij vaak zware dingen getild moeten worden. 

De bovenstaande klachten kunnen er voor zorgen dat er geleidelijk een opening of zwakke plek ontstaat in de buikwand. Als u veel moet hoesten, kan de liesbreuk vergroten waardoor u hem opeens ontdekt.

Welke liesbreuk symptomen kunnen ervaren worden?

Waar u een liesbreuk aan kunt herkennen, is een zwelling in de lies. 

  • Indien u staat, perst of hoest, is de zwelling beter zichtbaar. In sommige gevallen loopt deze zwelling door tot aan de schaamlip of balzak. In het geval u veel buikvet hebt, is de liesbreuk minder goed zichtbaar.
  • Een liesbreuk kan pijnlijk zijn. Het kan ook een stekend of branderig gevoel geven.
  • Het kan ook vóórkomen dat u alleen een zwelling hebt, zonder pijn. Ondanks dat er geen pijn wordt ervaren, kunt u er dan alsnog last van hebben, door het gevoel dat er iets in de weg zit in de lies.
  • Het is ook mogelijk dat het pijn doet, zonder dat de zwelling opvalt. In dit geval is de liesbreuk dus minder duidelijk te herkennen. Dit komt overigens meestal bij vrouwen voor.

Een liesbreuk kan op een hele geleidelijke wijze groter worden. Daarbij gaat die nooit vanzelf weer weg.

De liesbreuk kan ook beklemd raken. Dit komt alleen slechts enkele keren voor. Bij zo’n beklemming zit er een stukje vet of darm vast in de opening of zwakke plek tussen de spieren van de buikwand en kan niet meer terug. Een beklemde liesbreuk doet veel pijn en er moet in de meeste gevallen gelijk een operatie plaatsvinden.

liesbreuk bij een vrouw

Hoe verloopt een liesbreuk behandeling?

Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar in hoeverre dit nodig is, hangt natuurlijk af van de ernst van de klachten. Er zijn namelijk verschillende niveaus van klachten:

  • Nauwelijks tot geen klachten en de zwelling is makkelijk terug te duwen:
    In dit geval is er een kleine kans dat de liesbreuk opeens bekneld raakt. Een operatie is hierbij niet gelijk noodzakelijk. U kunt dit afwachten in overleg met uw huisarts of chirurg. 
    Meestal is het zo dat, naarmate de klachten toenemen, de liesbreuk geleidelijk steeds groter wordt. Hierdoor is er binnen een paar jaar alsnog een operatie nodig bij meer dan de helft van de mensen met de blessure.
  • Klachten van de liesbreuk:
    Hierbij kan er overwogen worden om het te laten opereren. Overigens heeft dit niet per se haast.
  • Veel pijn door de liesbreuk:
    Er moet met spoed een operatie plaatsvinden. De liesbreuk is namelijk ingeklemd of er is sprake van een darmafsluiting. Dit gebeurt niet vaak: in 3% van de liesbreuk gevallen. 

Liesbreuk brace

Bandages voor een liesbreuk zijn een veelgebruikt hulpmiddel voor de blessure. Het geeft compressie en verlicht de pijn bij beweging. Dit betekent dat de liesbreuk van de gewenste bescherming is voorzien en herstel sneller zal verlopen.

Bekijk braces

Liesbreuk masseren

Een lies masseren bij een liesbreuk zorgt voor extra bescherming en ondersteuning aan de lies. Hier is de kinesiotape van Tmax uitermate geschikt voor. Het maakt het gewricht bewegelijk zonder ernstige pijnklachten.

Masseer blessure

Oefeningen bij een liesbreuk

Oefeningen voor een liesbreuk zorgen voor een lage spierspanning op de kuit. Daarentegen wordt de aangedane spier versterkt en wordt deze verder opgerekt.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij een kuitblessure

Wat is zweepslag?

Er wordt gesproken over een zweepslag wanneer zich een spierscheuring in de kuit bevindt.

Hoe ontstaat de kuitblessure?

Het komt in de meeste gevallen voor wanneer er een krachtige beweging wordt gemaakt door de spier.

Wat zijn de symptomen van van de kuitblessure?

Symptomen zijn een sterk voelende pijn bij de scheur. Dit zorgt voor misselijkheid en moeizaam lopen.

Hoe verloopt de behandeling van een kuitblessure?

Koel de kuit direct en neem voldoende rust. Tijdens het herstelproces wordt aangeraden om een kuitbrace te dragen. Daarnaast zorgen Tmax tape en oefeningen voor versnelling in het herstel.