Koop een brace voor uw verstuikte enkel mét deskundig advies

Heeft u een verstuikte enkel opgelopen? Onze enkelbraces kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen.

Enkelbrace

Push Care Enkelbrace

59.60
Merk:
Merk:

Enkelbrace

Push Med Enkelbrace

99.70
Merk:
Merk:

Enkelbrace

Push Med Enkelbrace Aequi Flex

102.75
Merk:
Merk:

Enkelbrace

BioSkin Enkelbrace Trilok

64.95

Enkelbrace

Push Sports Enkelbrace 8

39.95
Merk:
Merk:

Enkelbrace

Push Sports Enkelbrace Kicx

68.95
Merk:
Merk:

Wat is een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel is de benaming voor de enkelblessure die wordt opgelopen wanneer je door je enkel gaat. Je kunt zowel aan de binnen als de buitenkant door je enkel gaan. Het is een veelvoorkomende blessure in de sportwereld, zo is het bij zowel voetbal als basketbal een van de meest voorkomende blessures. Wanneer dit gebeurd worden je enkelbanden uitgerekt, deels gescheurd of zelfs volledig afgescheurd. Hierna volgt een verzameling van akelige klachten.

verstuikte enkel

Hoe moet je een verstuikte enkel behandelen?

Direct na een ongeval moet je ervoor zorgen dat je je enkel hoog houd en deze met ijs gaat behandelen. Zorg ervoor dat je het ijs indirect tegen je huid houd door middel van een handdoek, doe dit 15 minuten per keer. Dit verminderd zowel de zwellingen als de pijn. Doe dit de eerste 3 dagen, als je nog steeds niet kan staan neem dan contact op met je fysiotherapeut. Wat moet je doen wanneer je enkel dik blijft? Dat lees je op de “verstuikte enkel blijft dik” pagina! 

Brace voor een verstuikte enkel

Een brace zorgt ervoor dat de enkel van buitenaf wordt gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de pezen en spieren in de enkel voldoende rust krijgen om goed te kunnen genezen. Zonder deze rust en stabiliteit duurt het ontzettend lang tot de enkel geneest. Zonder bescherming is de kans dat je verkeerd beweegt of door je enkel gaat en de pijn verergert veel groter.

Bekijk braces

Moet je op krukken lopen bij een enkelverstuiking?

Bij een enkelverstuiking is het verstandig om met krukken te lopen, zo zorg je ervoor dat je je enkel niet overbelast. Door de krukken hoef je namelijk niet je gewicht op je enkel te zetten. Na een operatie aan een gescheurde enkelband is het ook aan te raden om de eerste paar weken met krukken te lopen om de enkel niet te overbelasten. 

Bekijk krukken

Verstuikte enkel tapen: hoe moet dat?

Er zijn verschillende redenen om je enkel in te tapen wanneer deze verstuikt is. Tape zorgt ervoor dat deze ontbrekende steun deels aangevuld wordt. Daarnaast zorgt het weer voor stabiliteit in de enkel. Houd er rekening mee dat je een verstuikte enkel pas kunt tapen wanneer de zwelling is verdwenen. Druk op de button als je te weten wilt komen hoe je het zelf kunt doen!

Tape blessure

Oefeningen voor een enkelverstuiking

Er zijn verschillende verstuikte enkel oefeningen maar deze hebben uiteindelijk allemaal dezelfde doeleinden. Namelijk het genezen en versterken van je enkel. Wij maken onderscheid tussen 3 verschillende groepen oefeningen. Deze bestaan uit beweeglijkheids, stabiliteits en kracht oefeningen. Lees hier hoe de verstuikte enkel oefeningen eruit zien.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over enkelverstuiking

Wat is een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel gebeurt meestal wanneer je voet naar binnen of buiten klapt(meestal naar binnen). De band aan de buitenkant van je enkel (de enkelband) komt dan onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt.

Wat is de oorzaak van een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel ontstaat wanneer je je verstapt en je voet zijwaarts kantelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je op een oneven grond loopt en je je verstapt in een kuil of wanneer je niet ziet dat je van een stoeprand afloopt.

Wat zijn de symptomen van een verstuikte enkel?

  • Pijn in de enkel
  • Na ongeval volgt al heel snel een zwelling
  • Soms verkleurt deze ook nog wanneer er ook bloedvaten scheuren.
  • Je kunt niet meer lopen of met heel veel pijn