Koop een brace voor uw verstuikte enkel mét deskundig advies

Heeft u een verstuikte enkel opgelopen? Onze enkelbraces kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen.

BioSkin Ankle Brace Trilok
AANRADER!
BioSkin-Trilok-in-sandaal

Wat is een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel is de benaming voor de enkelblessure die wordt opgelopen wanneer je door je enkel gaat. Je kunt zowel aan de binnen als de buitenkant door je enkel gaan. Het is een veelvoorkomende blessure in de sportwereld, zo is het bij zowel voetbal als basketbal een van de meest voorkomende blessures. Wanneer dit gebeurd worden je enkelbanden uitgerekt, deels gescheurd of zelfs volledig afgescheurd. Hierna volgt een verzameling van akelige klachten.

Ontdek hier wat een verstuikte enkel is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

verstuikte enkel

Welke brace bied hulp aan de enkel?

Een brace zorgt ervoor dat de enkel van buitenaf wordt gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de pezen en spieren in de enkel voldoende rust krijgen om goed te kunnen genezen.

Bekijk braces

Hoe tape je een enkelblessure?

Banner-tapen-Tmax

Er zijn verschillende redenen om je enkel in te tapen wanneer deze verstuikt is. Tape zorgt ervoor dat deze ontbrekende steun deels aangevuld wordt. Daarnaast zorgt het weer voor stabiliteit in de enkel.

Tape blessure

Oefeningen voor de enkel?

Banner-oefeningen

Er zijn verschillende verstuikte enkel oefeningen maar deze hebben uiteindelijk allemaal dezelfde doeleinden. Namelijk het genezen en versterken van je enkel. Wij maken onderscheid tussen 3 verschillende groepen oefeningen.

Ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over een enkelblessure

Wat moet ik doen met een omgeslagen enkel?

Heeft u onlangs uw enkel omgeslagen, en weet u niet of u een verzwikte enkel [...]

Hoe behandel je een verstuikte enkel op de juiste manier?

In Nederland komt een enkelblessure bij 6 op de 10 mensen jaarlijks voor. Van alle [...]

Welke enkelbrace is het meest geschikt tijdens het hardlopen?

Het dragen van een brace kan ervoor zorgen dat de impact van het hardlopen wordt [...]

Enkel verstuikt, wat nu?

U dient direct uw voet omhoog te houden om ervoor te zorgen dat het bloed niet naar de zwelling wordt afgevoerd. Daarnaast dient u direct te koelen nadat u de enkel heeft verstuikt. Dit kunt u doen door middel van een icepack of ijsblokjes met een theedoek. U kunt vervolgens proberen of u de verstuikte enkel kunt belasten. Als dit niet het geval is, neem contact op met uw fysiotherapeut of huisarts. Is dit wel het geval, is de kans groot dat u de enkels slechts verzwikt heeft.

Heb ik voor een verstuikte enkel krukken nodig?

Bij een enkelverstuiking is het verstandig om met krukken te lopen, zo zorg je ervoor dat je je enkel niet overbelast. Door de krukken hoef je namelijk niet je gewicht op je enkel te zetten. Na een operatie aan een gescheurde enkelband is het ook aan te raden om de eerste paar weken met krukken te lopen om de enkel niet te overbelasten. 

Kan je een verstuikte enkel zwachtelen?

Op het moment dat u de enkel verstuikt zal er een zwelling optreden. Deze zwelling kunt u tegen gaan door uw verstuikte enkel in te zwachtelen. Een zwachtel zorgt er namelijk voor dat er druk op de enkel ontstaat. Hierdoor kan het vocht makkelijker worden afgevoerd waardoor de zwelling zal verminderen. Hierdoor kunt u sneller de sportieve en dagelijkse bezigheden oppakken.

Wat is het verschil met een gekneusde enkel?

Bij een enkelverstuiking is er letsel aan de enkelbanden waardoor er een zwelling optreedt op de enkel. Lopen is niet onmogelijk, maar doet wel veel pijn. Een gekneusde enkel daarentegen gaat gepaard met lichtere klachten. Er kan een zwelling optreden, echter is dit niet altijd zo. De zwelling zal na een aantal dagen verdwijnen. Het verschil is ook duidelijk te zien aan de hand van een bloeduitstorting. Bij een verstuiking zal er een bloeduitstorting plaatsvinden en bij een gekneusde enkel blijft het bij pijnklachten en een eventuele zwelling.

Heeft u de enkel verzwikt of verstuikt, en wat is het verschil?

Wanneer je een verzwikte enkel hebt is de schade beperkt; de enkel is niet meer dan een beetje gezwollen en doet hooguit een paar dagen pijn. Hierna kunt u de enkel weer volledig gebruiken bij dagelijkse en sportieve activiteiten. Zijn een of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is een stuf heftiger dan bij een verzwikking, de verstuikte enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.

Welke activiteiten kan ik blijven uitvoeren met een verstuikte enkel?

Wanneer u uw enkel verstuikt zult u niet alle activiteiten zomaar meer uit kunnen voeren. Vooral sportieve activiteiten maar ook dagelijkse activiteiten waarbij de enkel belast wordt. Hierbij kun je denken aan fietsen, autorijden, boodschappen doen, wandelen of traplopen. Neem contact op met uw fysiotherapeut om te bespreken welke activiteiten u wel en niet uit kunt voeren. Dit zorgt ervoor dat de verstuikte voet op de juiste manier kan herstellen.

Kan je met een verstuikte enkel autorijden?

Op het moment dat u weinig tot geen klachten ervaart is het mogelijk om auto te rijden. U dient echter wel alle verrichtingen uit te kunnen voeren in het verkeer (denk hierbij aan optijd kunnen remmen of gas geven). Als dit niet het geval is, wordt u aangeraden nog een tijdje te wachten. Wanneer u ervoor kiest om toch auto te rijden met een verstuikte voet, let er dan wel op dat u bij de meeste verzekeringen niet bent verzekerd voor schade of letsel.

Kan je fietsen met een verstuikte enkel?

Wanneer de zwelling wat is afgenomen is het mogelijk om te fietsen. Dit wordt u zelfs aangeraden, aangezien fietsen een positieve impact heeft op het herstelproces van de verstuikte enkel. Fietsen is namelijk minder belastend dan lopen of hardlopen waardoor u minder kans heeft om de blessure erger te maken. Let echter wel goed op dat u alle verrichtingen veilig uit kunt voeren. Denk hierbij aan remmen, afstappen of kracht zetten met uw voet. Als u niet zeker weet of u al kunt fietsen, neem dan contact op met uw fysiotherapeut.

Veelgestelde vragen over enkelverstuiking

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat is een verstuikte enkel?” answer-0=”Een verstuikte enkel gebeurt meestal wanneer je voet naar binnen of buiten klapt(meestal naar binnen). De band aan de buitenkant van je enkel (de enkelband) komt dan onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Wat is de oorzaak van een verstuikte enkel?” answer-1=”Een verstuikte enkel ontstaat wanneer je je verstapt en je voet zijwaarts kantelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je op een oneven grond loopt en je je verstapt in een kuil of wanneer je niet ziet dat je van een stoeprand afloopt. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Wat zijn de symptomen van een verstuikte enkel?” answer-2=”

  • Pijn in de enkel
  • Na ongeval volgt al heel snel een zwelling
  • Soms verkleurt deze ook nog wanneer er ook bloedvaten scheuren.
  • Je kunt niet meer lopen of met heel veel pijn

” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]