Iedereen heeft een smartphone. Echter de wijze waarop we naar onze telefoon kijken kan op lange termijn zorgen voor nekklachten. In deze blog kun je lezen welke klachten steeds meer voorkomen, wat de oorzaak ervan is en uiteraard hoe je het kan oplossen.
Hoe krijgen steeds meer jongeren te maken met nek klachten?
Steeds meer mensen krijgen te maken met nek klachten. Zo heeft ongeveer 40% van de jongeren tussen 8 en 18 hier last van.
Vroeger was dit iets waar vooral hardwerkende of oudere mensen mee te maken kregen. Echter is dit nu een kwaal waar ook steeds meer jongeren mee te maken krijgen. Dit wordt veroorzaakt door een aantal zaken:
- Jongeren zitten gemiddeld 3 uur lang op hun smartphone
- Sinds het ontstaan van smartphones groeit dit jaarlijks
- Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone of tablet
- Niemand leert jongeren over de juiste zithouding
Hoe zorgen smartphones voor nek klachten?
Het grootste oorzaak hiervan is een verkeerde houding tijdens het gebruik van je smartphone. Wanneer je voorovergebogen naar je telefoon kijkt neemt de de druk op je nekwervelkolom enorm toe.
Dit kan ernstige gevolgen hebben zoals het ontstaan van chronische klachten of zelfs het vormen van een bochel ook wel tabletnek genoemd.
Hoe kom je van nek klachten af?
- Het dragen van een nekbrace
- Uitvoeren van oefeningen
- Minder stress
- Meer ontspannen
- Voorkomen dat het terugkomt
Hoe helpt een nekbrace bij een nekhernia?
Een nekhernia brace zorgt ervoor dat de nek van buitenaf wordt gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de spieren en tussenwervelschijven in de nek voldoende rust krijgen om goed te kunnen genezen.
Zonder deze rust en stabiliteit is het haast onmogelijk dat je nek hersteld. Hierbij helpt de nekbrace om een goede slaaphouding aan te houden.
Hoe kun je nek klachten door smartphones voorkomen?
Natuurlijk wilt niemand zijn smartphone gebruik verminderen. In plaats daarvan kun je het volgende doen:
- Staan en zitten in een goede houding
- Regelmatig van houding wisselen
- Smartphone/tablet op hoofd hoogte houden
- Je nek rekken en strekken
Creatieve oplossingen
Tegenwoordig zijn er echt overal apps voor. Zelf voor het corrigeren van je houding zijn er genoeg apps om uit te kiezen. De ene berekend de graden waarin jij je smartphone houd en stuurt je meldingen wanneer je een verkeerde houding hebt (NeckGuard).
Er zijn ook ingewikkeldere apps waarvoor je een klein apparaat moet kopen om op je rug te plaatsen die alles automatisch meet (UPRIGHT GO).
Hoe ziet een goede zithouding eruit?
Een goede zithouding begint vaak bij je setup. Wanneer je een stoel zonder steun hebt ga je al bijna automatisch scheef zitten.
Ook als je bureau of beeldscherm niet op de goede hoogte staan draagt dit alleen maar bij aan het probleem. Want zo staat niet alleen je rug scheef maar je nek ook nog. In de afbeelding hieronder staan de juiste en onjuiste houdingen naast elkaar weergeven.
Bekijk onze producten voor nekklachten
Brace specialist heeft een uitgebreid assortiment aan producten en informatie om blessures te behandelen. Zo hebben we een aantal producten die goed aansluiten om nekklachten te behandelen.
Zie je hieronder niet het product staan wat je aanspreekt maar wil je het probleem wel oplossen? Kijk dan op onze nekhernia pagina. Hier vind je overige producten die u nodig kunt hebben voor een behandeling.
Veelgestelde vragen over nekhernia
Wat is een nekhernia?
Een volwassen wervelkolom bestaat uit 26 wervels, tussen elke wervel zit een elastische tussenwervelschijf. Er bevinden zich zeven wervels in de nek. Net zoals een rughernia is een nekhernia veroorzaakt door een uitstulping in een van de tussenwervelschijven.
Wat zijn de oorzaken van een nekhernia?
Een nekhernia wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, zowel zittend als staand. Denk bijvoorbeeld aan de ‘schildpadhouding’, het hoofd voorovergebogen en de schouder naar binnen. Naast een verkeerde houding kunnen zwakke nekspieren ook zorgen voor een nekhernia.
Wat zijn nekhernia symptomen?
- Pijn in de nek die uitstraalt naar de schouders, armen en soms zelfs handen.
- Het gaat om een uitstralende pijn
- Krachtverlies, gevoelloosheid of zelfs een tintelend gevoel in de armen.
- In de meest ernstige gevallen komen er zelfs verlammingsverschijnselen voor.